Wasze dzieci nie chcą jeść warzyw? Zjedzą, jeśli przyrządzicie je wspólnie!

mjk, materiały prasowe

(Fot. Beko)

Maluchy, które pomagają w przygotowaniu posiłków zjadają 76% więcej sałatek ze świeżych warzyw. Wspólne gotowanie to świetny sposób, by zachęcić je do zdrowego jedzenia. Podrzucamy 10 przepisów na sałatki, które możecie przyrządzić razem z dziećmi
1 z 11
Fot. Beko
Fot. Beko

Wspólne gotowanie - same plusy

Do wartości odżywczych warzyw nie trzeba przekonywać chyba nikogo - oprócz dzieci. Maluchy i starsze dzieci, niestety, często nie spożywają ich w zalecanych ilościach. Tymczasem warzywa i owoce, które są doskonałym źródłem błonnika i cennych witamin, powinny znajdować się w każdym z 5 posiłków, które jedzą w ciągu dnia.

Wzbogacenie diety dzieci o "coś zielonego" to dla większości rodziców nie lada wyzwanie. jest jednak sposób! Z badań przeprowadzonych dla Nestlé wynika, że maluchy, które pomagają w przygotowaniu posiłków zjadają 76% więcej sałatek ze świeżych warzyw oraz 27% więcej chudego mięsa drobiowego od maluchów, które nie były zaangażowane we wspólne gotowanie. Wzrosła także o 25% ogólna liczba spożywanych przez nie kalorii.

 

Poza tym, wspólne gotowanie to wspaniała okazja do spędzenia wolnego czasu razem z rodziną. To chwile, które dziecko pamięta i które są cenne dla jego rozwoju. Dzięki gotowaniu dla siebie i najbliższych maluchy czują się bardziej niezależnie, a ponadto wzrasta ich poczucie własnej wartości.

2 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z arbuza i fety

przygotowanie: 15 min.

Składniki

  • 1/2 kg arbuza
  • 15 dag sera feta
  • 4 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów pistacjowych
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania

Arbuza i ser feta kroimy w kostkę. Mieszamy w dużej misce, dodając posiekane orzechy, oliwę i pieprz. 
Na chwilę przed podaniem polewamy sokiem z cytryny.

Autor

Zuzanna Wiciejowska
3 z 11
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka owocowa

Dla 3-4 osób

 

Składniki

Sposób przygotowania

Banany, daktyle, figi, gruszkę i jabłko drobno kroimy i mieszamy w salaterce, dodając rodzynki. Nakładamy porcje na talerze. Polewamy  jogurtem naturalnym. Dekorujemy połówkami truskawek.

4 z 11
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z rukolą i mango

(dla 4 osób)

Składniki

  • 3 łyżki syropu z marakui (może być zmiksowany miąższ marakui rozcieńczony odrobiną wody)
  • 3 łyżki posiekanych szalotek
  • 4 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 15 dag rukoli
  • duże dojrzałe mango
  • awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1-2 papryczki chilli (niekoniecznie)

Sposób przygotowania

Robimy sos: mieszamy syrop z marakui, szalotki, ocet, musztardę i kolendrę. Następnie ucieramy tę mieszaninę z powoli dodawaną oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatę skrapiamy 1/4 sosu, lekko mieszamy i przekładamy do miseczek, dodając pokrojone w plasterki mango i awokado, połówki pomidorków i krążki chilli. Polewamy resztą sosu.

Autor

Magazyn Kuchnia
5 z 11
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Łatwa sałatka ziemniaczana

Składniki

  • 3/4 szklanki majonezu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 kg ugotowanych w mundurkach, przestudzonych i pokrojonych w ćwiartki lub plasterki, niedużych ziemniaków
  • 2 posiekane, ugotowane na twardo jajka
  • po 3/4 szklanki posiekanej cebuli cukrowej i naciowego selera
  • ewentualnie słodka papryka w proszku do smaku

Sposób przygotowania

Mieszamy sześć pierwszych składników, dodajemy ziemniaki, jajka, cebulę i selera. Znów mieszamy, posypujemy papryką. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły. 

Autor

Olga Badowska
6 z 11
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Sałatka bananowa

Składniki

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Szklimy cebulę na oliwie, mieszamy z curry, dodajemy do ryżu. Wkładamy pokrojone w kostkę: tofu, jabłko, korniszony, banany i paprykę. Robimy sos. Łączymy majonez ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem oraz octem. Mieszamy delikatnie z pozostałymi składnikami sałatki.

Autor

Magazyn Kuchnia
7 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z buraków

Składniki

Sposób przygotowania

Buraczki dokładnie osącz na sitku. Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne. Pokrój w kostkę jabłko, buraczki i ogórek. Polej śmietaną połączoną z chrzanem, wymieszaj i przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Autor

Magazyn Kuchnia
8 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z bobu i sera

Czas przygotowania: 25 minut (dla 6 osób)

 

Składniki

Sposób przygotowania

Bób gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Umyte i osuszone rzodkiewki kroimy na plasterki. Marchewki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Twarożek przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Na głębokim półmisku układamy liście sałaty i przyprawiony ser. Na wierzch wrzucamy resztę składników. Całość polewamy oliwą. Solimy i pieprzymy. Mieszamy tuż przed podaniem.

9 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka grecka

Składniki

Sposób przygotowania

Pomidory pokrój w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę o boku 5 mm. Dodaj oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki, dodaj do sałatki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą i octem winnym. Na końcu dodaj pokrojony w kostkę ser feta.

Autor

Teo Vafidis
10 z 11
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Migdałowa sałatka

Składniki

Sposób przygotowania

Marchewki obieramy i kroimy na plasterki (3 mm). W głębokiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy marchewki, dodajemy sok z 2 pomarańczy i pół łyżeczki kuminu. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 12 min - powinny być al dente. Podduszone marchewki przekładamy do salaterki, a gdy ostygną, doprawiamy pozostałym sokiem z cytrusów, dodajemy oliwę, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy mielonym kuminem, posiekaną kolendrą i płatkami migdałowymi.

Autor

Anna Włodek
11 z 11
Fot. M&K Duklas/duklas.pl
Fot. M&K Duklas/duklas.pl

Sałatka z zielonego groszku

(4 porcje)

Składniki

Sos:

  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Groszek wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy na dużym ogniu przez 6-8 minut, zależnie od wielkości (groszek powinien być miękki, ale nie rozgotowany). Osączamy i odstawiamy do ostygnięcia. Z boczku odkrawamy skórę, kroimy go w drobną kostkę i wkładamy na 2-3 minuty do garnka z wrzącą wodą; następnie osączamy i odstawiamy do ostygnięcia. Musztardę mieszamy z octem, dodajemy śmietankę i roztrzepujemy na jednolity sos, doprawiamy solą i pieprzem. Ostudzony zielony groszek i boczek wkładamy do salaterki, polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.

Autor

Magazyn Kuchnia