Święto taty - gotuj jak dziecko

Martin Gimenez Castro, Ernest Jagodziński, Tomasz Trąbski
Niedaleko pada jabłko od jabłoni? Wygląda na to, że tak. Z okazji Dnia Ojca zaprosiliśmy do udziału we wspólnej kulinarnej zabawie znanych, utalentowanych kucharzy i ich równie zdolne potomstwo. Tatusiowie ugotowali to, co ich dzieci jedzą najchętniej
Fot. Paweł Jaszczuk Fot. Paweł Jaszczuk

Quesadillas z kurczakiem, kukurydzą, pomidorami i serem pecorino

dla 2-3 osób

Składniki

  • 1 pierś kurczaka (najlepiej zagrodowego)
  • 2 łyżki oliwy z wytłoczyn
  • sól i pieprz
  • pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • szalotka
  • 1 małe chilli (dodajemy, jeśli dziecko, tak jak Julek, lubi ostre potrawy, w innym przypadku rezygnujemy z chilli)
  • 2 tortille bezglutenowe (można kupić w sklepach internetowych)
  • keczup (jeśli dziecko jest na diecie, tak jak Julek, musi to być keczup bezglutenowy)
  • garść świeżego szpinaku
  • 200 g sera pecorino
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 ugotowana kolba kukurydzy

 

Sposób przygotowania

Pierś kurczaka obsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Umytego pomidora kroimy w drobną kostkę, mieszamy z posiekaną szalotką i chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy ostrych potraw), doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tortille keczupem (Julcio go uwielbia). Kroimy mięso na kawałeczki*, układamy je na jednej tortilli wraz z porcją pomidorowej salsy i liśćmi szpinaku. Posypujemy startym serem pecorino, porwaną na kawałki mozzarellą i skrojonymi z kolby ziarnami kukurydzy. Przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskając, aby tortille dobrze się zlepiły. Grillujemy lub podgrzewamy na suchej patelni, aż ser się roztopi. Ściągamy z patelni i kroimy na sześć trójkątów.

Uwaga:
*To ważne, by mięso pokroić tuż przed ułożeniem na tortilli. Nie zdąży obeschnąć i pozostanie soczyste i delikatne.

 

Autor

Tomasz Trąbski

 Fot. Paweł Jaszczuk

Tomasz Trąbski Szef kuchni restauracji Concordia Taste, podróżnik i poszukiwacz
kulinarnych przygód. Gotowania uczył się we Francji i w Wielkiej Brytanii, był też szefem kuchni w restauracjach Bentley`s i Millstone w Dublinie. Po powrocie do Polski przez rok
pracował w restauracji Blow Up Hall 5050 w Poznaniu, od blisko roku jest szefem restauracji w centrum wzornictwa Concordia Design. Wciąż zbiera doświadczenia, szuka nowych smaków i inspiracji, głównie podczas podróży. Fascynuje go kuchnia europejska, a ostatnio zaczął na nowo odkrywać smaki kuchni staropolskiej oraz regionalnej.

S yn Julek, 4 lata Na śniadanie zwykle zjada płatki na mleku i parówki cielęce z keczupem, które popija sokiem pomidorowym albo kefirem. Uwielbia zupy ? dyniową z mleczkiem kokosowym oraz krem z pasternaku. Ma słabość do spaghetti z sosem z duszonych pomidorów i wołowiną, które zwykle pałaszuje rękami, "bo tak smakuje najlepiej".
? Julcio jest wszystkożerny, spróbuje wszystkiego ? byle z talerzy rodziców. Nawet ostre indyjskie dania wchodzą w grę... Wtedy "poci mu się wąsik", ale wcina na całego ? mówi tata.

1
Fot. Paweł Jaszczuk Fot. Paweł Jaszczuk

Spaghetti z pulpecikami cielęcymi i sosem z duszonych pomidorów

dla 2 osób

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Mieloną cielęcinę mieszany z jajkiem i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kulki**, gotujemy 5 minut we wrzątku, wyjmujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Selera i szalotkę bardzo drobno siekamy. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy czosnek, szalotkę, marchew i selera, chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory i dusimy, aż się rozpadną***. Do gotowego sosu wrzucamy pulpeciki i dusimy 10 minut. Na koniec dodajemy makaron i delikatnie mieszamy, tak aby ?napił się? sosu. Gotowe danie podajemy posypane startym parmezanem.

Uwaga:
*Możemy poprosić rzeźnika, żeby zmielił cielęcinę na miejscu, wtedy będziemy mieli pewność, że Mielone jest dobrej jakości.

** Masa mięsna jest na tyle plastyczna, że łatwo z niej uformować kulki. gdyby jednak się kleiła, możemy zwilżyć ręce zimną wodą. wtedy robienie pulpecików będzie jeszcze prostsze.

***jeśli chcemy, aby sos miał bardzo gładką konsystencję, możemy go zmiksować.

 

Autor

Tomasz Trąbski
2
Fot. Paweł Jaszczuk Fot. Paweł Jaszczuk

Zapiekanka z jagnięciną i warzywami

dla 2 osób

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • oliwa do smażenia

 

Farsz:

 

Sposób przygotowania

Mieszamy mąkę z wodą, smalcem i szczyptą soli, wyrabiamy ciasto. Przygotowujemy farsz: siekamy cebulę i czosnek, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso, smażymy 5-10 minut, aż dobrze się zetnie, i doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz kurkumą. Rozwałkowujemy ciasto na cztery okrągłe placki - powinny być nieco większe niż małe naczynka żaroodporne, w których będziemy je zapiekać. Dno i boki natłuszczonych oliwą foremek wykładamy kawałkami ciasta. Nakładamy mięsny farsz i pokrojone w kawałki warzywa, oprószamy solą. Przykrywamy pozostałymi plackami, dociskając do brzegów naczynek. Pieczemy 20 minut w 200°C.

 

Autor

Martin Gimenez Castro

 Fot. Paweł Jaszczuk


Martin Gimenez Castro - Zwycięzca pierwszej polskiej edycji ?Top Chefa? pochodzi z Argentyny, z miejscowości Mendoza. Kulinarną karierę zaczął w Ameryce Południowej, potem kontynuował w USA na Florydzie. Tam poznał swoją przyszłą żonę, Polkę, z?którą przed siedmioma laty?przyjechał do naszego kraju. Najpierw zamieszkali w Szczecinie, gdzie Martin pracował jako szef kuchni włoskiej restauracji Valentino. Podczas sezonu letniego serwował w nadmorskim Dziwnowie polskie domowe obiady. Od 2009 r. pracuje w?Warszawie ? był szefem kuchni w restauracjach Argentyna oraz Hoża by Mondovino. Prowadził też własny steak house w Podkowie Leśnej ? Asador. Teraz szefuje autorskiej restauracji Salto by Martin Gimenez Castro przy hotelu Rialto.

Zwycięzca pierwszej polskiej edycji ?Top Chefa? pochodzi z Argentyny, z miejscowości Mendoza. Kulinarną karierę zaczął w Ameryce Południowej, potem kontynuował w USA na Florydzie. Tam poznał swoją przyszłą żonę, Polkę, z?którą przed siedmioma laty?przyjechał do naszego kraju. Najpierw zamieszkali w Szczecinie, gdzie Martin pracował jako szef kuchni włoskiej restauracji Valentino. Podczas sezonu letniego serwował w nadmorskim Dziwnowie polskie domowe obiady. Od 2009 r. pracuje w?Warszawie ? był szefem kuchni w restauracjach Argentyna oraz Hoża by Mondovino. Prowadził też własny steak house w Podkowie Leśnej ? Asador. Teraz szefuje autorskiej restauracji Salto by Martin Gimenez Castro przy hotelu Rialto.
Córka Martynka, 4 lata Lubi gotować z tatą - to ich coniedzielny, rodzinny rytuał. Często przygotowują wówczas pizzę, którą Martynka uwielbia. Ochoczo smaruje uformowany placek sosem pomidorowym oraz układa na nim dodatki ? jej ulubione to salami i oliwki.
Jak niemal każde dziecko nie zawsze chce zjeść to, co się jej poda. Najbardziej lubi spaghetti z czosnkiem i natką pietruszki. Nie pogardzi też gulaszem z ziemniakami. Wybiera dania przyrządzone w możliwie jak najprostszy sposób, w których składniki są jak najmniej przetworzone. Je dużo owoców.
Oczywiście, nie trzeba jej namawiać do deserów i słodyczy. Niestety, ma alergię na mleko, więc sporo smakołyków jest na zakazanej liście. Pomaga mamie przy robieniu racuchów i pieczeniu ciast. Lubi muffinki i makaroniki, przepada za kisielami, galaretkami, lodami oraz watą cukrową. Mówi, że zostanie kucharką lub cukiernikiem.
3
Fot. Paweł Jaszczuk Fot. Paweł Jaszczuk

Ślimaczki z mozzarellą i bazylią

dla 5 osób

 

Ciasto:

  • 750 g mąki
  • 350 ml wody
  • 2 g suchych drożdży
  • 50 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Na wierzch:

 

Sposób przygotowania

Mieszamy mąkę z wodą, drożdżami, olejem oraz solą i wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulę, rozwałkowujemy na placek, smarujemy pulpą pomidorową, posypujemy startą mozzarellą i listkami bazylii. Zwijamy w rulon, kroimy na plastry i pieczemy 10-12 minut w 220°C. Podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtem.

 

Autor

Ernest Jagodziński

 

 Fot. Paweł Jaszczuk

 

Ernest Jagodziński
Szef kuchni restauracji Cucina w City Park Poznań, zwycięzca plebiscytu ?Kuchni? Kucharz ? Odkrycie Roku 2009 oraz konkursu L'Art de la Cuisine Martell. Kulinarne doświadczenie zdobywał w warszawskich restauracjach 99, Sense, w hotelu Westin oraz Intercontinental, a także podczas pobytu w Japonii, Chinach, Singapurze i Tajlandii. Fascynują go kuchnia i kultura azjatycka, a?szczególnie japońska. Zawsze marzył o autorskiej restauracji zbudowanej na fundamentach kuchni śródziemnomorskiej z elementami Dalekiego Wschodu. Takiej, która, jak mówi: ?0dzwierciedla duszę i pokazuje ją na talerzu?.

 

Córka Lena, 5 lat,  syn Aleksander, 11 lat

? Gotowanie z dziećmi jest jak zabawa w piaskownicy. To odkrywanie, budowanie, burzenie i frajda na całego ? mówi Ernest Jagodziński. Gdy zapytał Lenę i Aleksandra, co przygotują podczas sesji, usłyszał: "pół deser, pół drugie danie". ? A Lenka od razu zdecydowała: muffinki, bo tak nazywa każde czekoladowe ciastko w foremkach ? dodaje Ernest.
Jego dzieciaki kochają czekoladowe ciastka i lody, więc wybór był oczywisty ? na deser
przyrządzą fondant z lodami. ? Uwielbiają mieszać ciepłą czekoladę i przy okazji ubrudzić się nią. A ja lubię robić to z nimi. W ten sposób umacniamy nasze relacje ? opowiada Ernest Jagodziński. ? Ważny jest dla mnie czas spędzony wspólnie na pieczeniu, jedzeniu i sprzątaniu.
A to ostatnie wcale nie jest dla dzieci problemem. Podczas sesji zdjęciowej Alek stwierdził, że sprzątanie ułatwia i przyspiesza pracę. ? Niczym prawdziwy szef kuchni... Dumny byłem z tego spostrzeżenia ? mówi tata.
Na drugie danie mali Jagodzińscy wybrali ślimaczki z ciasta na pizzę. Z dwóch powodów:
bo uwielbiają pizzę i zabawę w obsypywanie się mąką podczas wyrabiania ciasta.

 

4
Fot. Paweł Jaszczuk Fot. Paweł Jaszczuk

Czekoladowy fondant z mrożonym musem z białej czekolady

dla 5-6 osób

Mus:

 

Fondant:

  • 200 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • jajek
  • 120 g cukru
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dekoracja według uznania - to, co dzieci lubią (Lena i Aleksander wybrali borówki, maliny, ziarenka granatu, miechunkę, listki mięty i płatki bratków)

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy mus: białą czekoladę roztapiamy nad parą, białka i śmietankę ubijamy (osobno). Obie ubite masy delikatnie mieszamy z czekoladą. Wylewamy na blachę, posypujemy mrożonymi owocami i wstawiamy do zamrażarki na 24 godziny. Po tym czasie robimy fondant: masło z pokruszoną czekoladą roztapiamy nad parą, mieszając. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem, białka ubijamy na sztywną pianę. Masę czekoladową mieszamy z pianą i utartymi żółtkami oraz mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do formy na muffinki (może być inna, potem jednak będziemy musieli pokroić ciasto na kawałki). Pieczemy 10-12 minut w 180°C. Na gorące ciastka kładziemy po porcji musu. Dekorujemy ulubionymi owocami i dodatkami.

 

Autor

Ernest Jagodziński
5
Więcej na ten temat: dzień dziecka, dzień ojca