Światowy Dzień Hamburgera

MG, materiały prasowe
Dorszburger

Dorszburger (Fot. Agata Królik)

28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera. Z tej okazji warto poznać kilka ciekawych faktów związanych z tym popularnym daniem, które to cieszy się coraz większą sławą również w Polsce
1 z 6
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Skąd wziął się hamburger?

Danie, które powszechnie jest uważane za symbol Ameryki swoim rodowodem sięga niemieckiego Hamburga. W krótkim czasie stało się jednym z najczęściej serwowanych posiłków na nowojorskim nadbrzeżu. Po raz pierwszy w amerykańskiej restauracji hamburgera podobnego do dzisiejszego przygotowano w 1838 roku, natomiast pierwsza prasowa wzmianka o "Hamburg steaku" opublikowana została dopiero 50 lat później. Jednak prawdziwa rewolucja nastąpiła na początku XX wieku, kiedy to garncarz Fletcher, który prowadził bar w Teksasie, zaproponował swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem.

 

A oto kilka ciekawych faktów o burgerze:

  • Przeciętny Amerykanin jada hamburgera trzy razy w tygodniu, co daje łącznie 15 miliardów hamburgerów rocznie. Gdyby ustawić je jeden obok drugiego mogłyby okrążyć kulę ziemską aż 32 razy!
  • Rekordowy hamburger został przyrządzony w 1982 w mieście Rutland, w Północnej Dakocie. Przygotowaniem rekordowego burgera zajmowało się aż 10 000 osób, a sam kotlet ważył aż 1 628 kilogramów.
  • Najdroższy burger został sprzedany na aukcji dobroczynnej i kosztował $ 10,000, był doprawiony truflami i płatkami 24-karatowego złota.

 

Obecnie potrawa ta jest popularna na całym świecie. Wg danych serwisu foodpanda, dostępnego w 40 krajach, burgery najchętniej zamawiają mieszkańcy Bangladeszu, Węgier i Indonezji. W Polsce od niedawna możemy również zauważyć zwiększone zainteresowanie burgerami i coraz częściej powstają restauracje serwujące specjały kuchni amerykańskiej.

 

Dziś znamy mnóstwo wersji tego popularnego dania, które powstało w oparciu o  pierwowzór, jakim był klasyczny hamburger z grillowaną bułką, sałatą, pomidorem, ogórkiem konserwowym, doprawiony majonezem i musztardą, zaproponowany przez Fletchera. Szczególnie popularny jest cheeseburger, którego wielbicielem był sam król rock and roll'a - Elvis Presley.

2 z 6
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Cheesburger

Sos:

  • 150 ml majonezu
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • garść posiekanej trawy cytrynowej
  • 6 łyżek soku z limonki
  • 4 posiekane cebulki
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól i pieprz

 

Burgery:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 mała posiekana cebula
  • garść posiekanej natki
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka posiekanej zielonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

 

Glazura:

  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

 

Składniki

  • 16 plastrów bekonu
  • 8 bułek na hamburgery
  • 8 liści sałaty
  • 2 filiżanki startego sera cheddar

 

Sposób przygotowania

Zrób sos, mieszając wszystkie składniki. Przygotuj masę na kotlety, starannie łącząc wszystkie składniki. Uformuj z masy 8 burgerów i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Zrób glazurę. Wszystkie składniki (oprócz masła) wymieszaj i podgrzewaj, aż kawa się rozpuści. Wtedy zdejmij z ognia i dodaj masło. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozgrzej grill. Piecz bekon, aż stanie się rumiany i chrupiący. Przełóż go wówczas na papier kuchenny. Bułeczki przetnij w poprzek na pół i opiecz z obu stron przez 2 minuty na grillu, następnie ułóż na jednej z połówek po liściu sałaty. Grilluj kotlety, polewając je co chwilę glazurą, przez ok. 10 minut z każdej strony (jeśli trzeba, nieco dłużej). Pod koniec grillowania posyp mięso serem i poczekaj, aż się rozpuści. Na każdym liściu połóż porcję przygotowanego wcześniej sosu, potem burger, a na nim dwa plastry bekonu. Przykryj wolną połówką bułki. Podawaj z pozostałym sosem.

3 z 6
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Burger pikantny

Składniki

  • 50 dag mielonej piersi kurczaka
  • 4 dymki (biała i zielona część)
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • 1/4 łyżeczki soli
  • jajko
  • 4 okrągłe razowe bułeczki
  • 4 liście sałaty
  • 1 łyżka oliwy

 

Sos:

  • 1 mały kubeczek gęstego jogurtu
  • 3 łyżki chrzanu (lub więcej)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj mięso, posiekaną dymkę, tartą bułkę, sos worcester, tabasco, jajko i sól. Przełóż masę na deskę, podziel na 4 części i uformuj kotlety grubości 2,5 cm. Na patelni podgrzej oliwę, włóż kotlety i smaż pod przykryciem 5 minut, aż zbrązowieją. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut. Wymieszaj składniki sosu. Bułeczki przekrój na pół i lekko opiecz w tosterze. Przed podaniem obie połówki bułki posmaruj sosem, połóż na jednej z nich sałatę i burgera, przykryj drugą połową.

4 z 6
Fot. Agata Królik
Fot. Agata Królik

Dorszburger

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • 40 g (2,5 łyżki) cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 5 g soli

 

Burger:

  • 1,2 kg filetu z dorsza atlantyckiego
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • ocet balsamiczny
  • pieprz
  • sok z cytryny

 

Sos:

  • 200 ml majonezu
  • 200 ml gęstego jogurtu typu Greckiego
  • ? 50 ml chrzanu tartego, może być ze słoika
  • cukier, sól wedle uznania

 

Warzywa i owoce:

 

Sposób przygotowania

Robimy bułki: Mleko wymieszaj z drożdżami z cukrem i miodem, odstaw na 40 min. W tym czasie mąkę przesiej do miski, dodaj sól, w garnuszku rozbij jajko i dobrze wymieszaj. Do mąki wlej mleko z drożdżami i wymieszaj, dodaj masło i wyrabiaj gładkie, elastyczne ciasto przez ok 3o min. Wyrobione ciasto odstaw na ok 90 min w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość podzielić na kawałki po 90 gr każdy. Ułóż bułki na blasze i poczekaj jak wyrosną (od 20 do 50 min). Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni, wyrośnięte bułeczki posmaruj dwukrotnie roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem, piecz do moment kiedy bułeczki będą złoto-brązowe ok18- 20 min

Robimy burgera: Dzielimy dorsza na 10 części, smażymy na patelni, po 2 min z każdej strony, polewając każdy kawałek łyżeczką sosu rybnego, sojowego i octu balsamicznego, skraplamy cytryną po wysmażeniu i pieprzymy wedle uznania świeżo zmielonym pieprzem.

Robimy sos: Wszystkie składniki blendujemy.

Przygotowujemy warzywa i owoce: Przed złożeniem należy opiec przeciętą bułkę w piekarniku. Burgera składamy wedle uznania. Ja preferuje dół bułki,  szpinak /rukola, później mięso, trochę sosu, warzywa znów sos i wieńczymy to wszystko górną częścią bułki!!!

 

Przepis dzięki uprzejmości BURGER PRO

5 z 6
fot. Tomek Pikuła.
fot. Tomek Pikuła.

Soczewix - burger z soczewicy. Krowarzywa

Przepis na 5 burgerów o średnicy 8 cm.

Przepis pochodzi z "Krowarzywa"

Składniki

  • 100 ml zielonej soczewicy
  • pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • marchewka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • sól pieprz ziołowy do smaku
  • sos sojowy jasny
  • 1 łyżeczka płatki owsiane do zagęszczenia

Sposób przygotowania

 

Soczewicę ugotować w 250 ml wody aż będzie bardzo miękka. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, po kilku minutach do cebulki dodać drobno posiekane pieczarki i dusić przez 5 minut

Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Natkę posiekać niezbyt drobno. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy, w razie potrzeby delikatnie zagęścić płatkami owsianymi zmielonymi w młynku do kawy. Uformować kotlety. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku.

Podawać w zapieczonej wcześniej bułce burgerowej lub grahamce z sosami i świeżymi warzywami (sałata karbowana, pomidor, ogórek, papryka, kiełki lucerny).

6 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Burger idealny

(dla 4 osób)

Burgerowe Rady Tomka
- Wybierzcie dobrą wołowinę, np. z krów rasy angus lub hereford. Najlepiej jeśli będą to trzy równe kawałki z różnych części tuszy, np. mostka, udźca, łaty lub rostbefu - jedne chude, inne tłustsze.

- Zamiast wołowiny możemy użyć jagnięciny lub kurczaka - zwłaszcza w burgerach dla dzieci.

- Upewnijmy się, że kupowana przez nas wołowina dojrzewała co najmniej kilka dni w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Wówczas na pewno będzie krucha i soczysta.

- Wołowina musi być świeżo zmielona, najlepiej zrobić to samodzielnie, wtedy jesteśmy pewni, co jemy.

- Masa, z której ręcznie formujemy burgery, nie może zawierać żadnych dodatków ani przypraw: to musi być 100% mięsa.

- Najlepiej smakuje burger średnio wysmażony, czyli różowy w środku. Idealnie przypieczona bułka powinna być w środku chrupiąca, a na zewnątrz miękka (p. przepis obok).

Składniki

  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • sól i pieprz
  • 4 bułki
  • 1 łyżka masła

 

Dodatki (do wyboru):

 

Sposób przygotowania

Z mięsa formujemy cztery kotlety o grubości 1,5 cm. Najlepiej zmoczyć ręce wodą i ulepić z mięsa kulki, a potem delikatnie je spłaszczyć. Wkładamy burgery do lodówki na 15 minut, dzięki czemu będą bardziej zwarte. Posypujemy solą oraz pieprzem i grillujemy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Podczas grillowania dociskamy burgery, aby nie pęczniały. Bułki kroimy na pół, smarujemy masłem i lekko opiekamy skórką do dołu w piekarniku z włączoną jedynie górną grzałką. Na cztery połówki bułek kładziemy po porcji keczupu i musztardy, liściu sałaty, plastrze pomidora, cienkim plasterku cebuli oraz burgerze. Zamykamy burgery pozostałymi połówkami bułek, dociskamy i podajemy.

Więcej na ten temat: burgery, kuchnia amerykańska