Desery i koktajle owocowe - gotowe w 10 minut, albo mniej

MG
Chcesz coś pysznego i to już? Nie podjadaj czekolady! Wypróbuj nasze przepisy na błyskawiczne owocowe desery. Przygotowanie ich zajmie tylko chwilę, a są o niebo smaczniejsze od batoników i czekoladek!
Fot. Shutterstock/Africa Studio Fot. Shutterstock/Africa Studio

Koktajl owocowy

(dla 8 osób)

Składniki

  • 1,5 litra chudego mleka
  • 4 łyżeczki mleka w proszku
  • 2 kubki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki miodu
  • banany
  • 24 truskawki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki poza cynamonem miksujemy, wlewamy do szklanek i posypujemy po wierzchu cynamonem.

1
Fot. Shutterstock/Christian Jung Fot. Shutterstock/Christian Jung

Lodowy deser owocowy

Składniki

Sposób przygotowania

Truskawki rozgniatamy widelcem i mieszamy z lodami o smaku owoców leśnych. Przekładamy do szklanki i dekorujemy ćwiartkami truskawek, rurkami waflowymi i miętą

2
Fot. shutterstock/Kesu Fot. shutterstock/Kesu

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

(6-8 szklanek 200 ml)

Składniki

  • 25-30 dag oczyszczonych i pokrojonych na kawałeczki łodyg rabarbaru
  • cieniutko obrana skórka z cytryny
  • 8 łyżek cukru
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 3,5 szklanki wody
  • 30 dag oczyszczonych i pokrojonych na kawałki truskawek
  • 1 szklanka (250 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • kostki lodu

Sposób przygotowania

Rabarbar wkładamy do rondelka, dodajemy kilka kawałków skórki cytrynowej (resztę kroimy w cieniutkie paseczki i pozostawiamy do dekoracji), zasypujemy cukrem, dodajemy olejek waniliowy i wlewamy 3,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondelek i dusimy 8-10 minut. Dodajemy połowę truskawek, ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze 2 min. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie przecedzamy przez gęste sitko, przecierając drewnianą łyżką masę owocową, która się na nim osadzi. Dodajemy resztę pokrojonych truskawek oraz sok cytrynowy, dokładnie mieszamy. Do szklaneczek wkładamy po kilka kostek lodu, napełniamy lemoniadą i dekorujemy paseczkami skórki cytrynowej.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Ekspresowy deser po włosku z wiśniami

(dla 4-6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Mieszamy ser ricotta z cukrem pudrem, łączymy z połową wiśni. Przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Deser podajemy posypany resztą wiśni i startą czekoladą, z herbatnikami.

4
Fot. Paweł Kiszkiel / AG Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Lodowy koktajl z mango

Składniki

  • mango
  • 2 kulki lodów o smaku mango
  • 1 jogurt naturalny
  • garść pistacji
  • listki mięty

Sposób przygotowania

Obrane i oczyszczone z pestek mango miksujemy z 2 kulkami lodów o smaku mango i z 1 jogurtem naturalnym. Ozdabiamy posiekanymi pistacjami i listkami mięty.

5
Fot. Andrzej Gałązka Fot. Andrzej Gałązka

Ciastka czekoladowe z płatków owsianych

(ok. 20 sztuk)

Składniki

Sposób przygotowania

Masło, cukier, śmietankę i kakao gotujemy, aż powstanie jednolita masa. Zdejmujemy ją z ognia, wsypujemy płatki owsiane i mieszamy. Łyżką formujemy ciasteczka, układamy je na półmisku i odstawiamy do ostygnięcia. Można użyć ryżu preparowanego zamiast płatków.

6
Fot. M&K Duklas/ Dulkas.pl Fot. M&K Duklas/ Dulkas.pl

Krem Cytrynowy

Składniki

  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • 50 g cukru
  • 300 ml kremówki śmietany
  • 2 białka
  • plasterki cytryny i wafelki do przybrania

Sposób przygotowania

W misce łączymy skórkę i sok z cytryny, wino, oraz cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy śmietanę i ubijamy mikserem na sztywną masę.
W drugiej misce ubijamy białka, dodajemy do śmietanki i mieszamy. Krem przekładamy
do kieliszków i wstawiamy do lodówki. Podajemy z plastrami cytryny i wafelkami.

7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Krem czekoladowo-kawowy z różowym pieprzem

Składniki

  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • 1,5 łyżeczki zmielonej kawy naturalnej
  • 1/4 łyżeczki ziaren różowego pieprzu rozgniecionych w moździerzu
  • 10-12 dag posiekanej gorzkiej czekolady
  • 3 białka (4, jeśli jajka są małe)
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania

Zagotowujemy śmietankę z kawą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Cedzimy przez gęste sitko, łączymy ze stopioną czekoladą, studzimy. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą czekoladową. Gotowym kremem napełniamy pucharki. Możemy podać z cząstkami gruszek z syropu albo świeżymi owocami jagodowymi, np. malinami.

8