Top 7 najlepszych sałatek z kurczakiem

MG
Sałatka z kurczakiem to zawsze dobry wybór. Chude mięso z warzywami i sosem - przygotowanie takiej potrawy nie zajmuje wiele, a smakuje zawsze genialnie!
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałata z kurczakiem i cytryną

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, solimy i obtaczamy w imbirze. Cytryny szorujemy, odcinamy końcówki, przekrawamy wzdłuż na pół, a potem na półplasterki. Kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie, a gdy się zrumieni, dodajemy cytrynę, miód, kolendrę i chilli. Dusimy, mieszając, około 10 minut. Sałatę lodową i radicchio rwiemy na cienkie kawałki i rozkładamy na dużym płaskim talerzu. Na sałacie układamy kurczaka z cytryną. Przed podaniem posypujemy listkami roszponki.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym

dla 2 osób

 

Składniki

 

Sos musztardowy

  • odrobina cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki białego octu winnego
  • 10-15 dag pomidorków koktajlowych
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową. Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.

2
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Sałatka z kurczaka i sezamu

Insalata di pollo e sesamo (dla 6 osób)

 

Składniki

  • 75 dag piersi kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 czubate łyżki sezamu
  • 1 seler naciowy
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

 

Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka dusimy w maśle i winie pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy w cienkie paski. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Obrane łodygi selera i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, siekamy szczypiorek. Przygotowujemy sos: do musztardy dodajemy miód, sól, pieprz i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Wlewamy powoli oliwę, stale mieszając. Łączymy kurczaka z warzywami, ziołami, połową sezamu i sosu. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy resztą sezamu i skrapiamy sosem.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Wrapy a la Caesar

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Piersi podsmażamy na oliwie po 2 minuty z każdej strony. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temp. 180°C.

W tym czasie miksujemy śmietanę z anchois, sokiem cytrynowym, sosem Worcestershire i czosnkiem, doprawiając solą oraz pieprzem. Umytą, osuszoną sałatę i upieczone piersi kroimy na cieniutkie paseczki.

Na środku podgrzanych wcześniej tortilli układamy mięso, posypujemy sałatą, polewamy sosem i ściśle zawijamy. Każdy z wrapów kroimy na 6-8 kawałków.

4
Fot. Paulina Jakóbiec Fot. Paulina Jakóbiec

Sałatka z kiełkami soczewicy

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

 

Sos cytrynowy:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania

Pierś kurczaka kroimy w paski i pozostawiamy na 2 godz. w marynacie przyrządzonej z oliwy, startego imbiru, rozgniecionego czosnku i sypkiej papryki. Soczewicę gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy). Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy kiełki, kukurydzę i pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. Robimy sos cytrynowy, łącząc jego składniki, mieszamy z sałatką. Smażymy kawałki kurczaka i pozostawiamy do ostygnięcia. Sałatkę rozkładamy do miseczek, na wierzchu kładziemy kurczaka. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Omada Komplet noży 7cz. M1230VP Zdjęcie Starke Komplet noży HARUNA
Gerpol Komplet noży ELEGANCE Omada Komplet noży 7cz. M12... Starke Komplet noży HARUNA
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sałatka z wędzonym kurczakiem i soczewicą

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Marchew kroimy w kosteczkę o boku 1 cm i gotujemy al dente. Soczewicę przekładamy do miski (jeśli używamy suchej soczewicy, to gotujemy ją wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy), dodajemy rozdarte kawałeczki uwędzonego kurczaka. Wrzucamy posiekaną bazylię i marchewkę, na końcu dodajemy skórkę i sok z cytryny, pokruszony ser, oliwę oraz sól i pieprz do smaku.

Zdjęcie Keramika - komplet talerzy szary/biały/różowy (10872541) Zdjęcie Komplet talerzy 4szt. 113114 Zdjęcie Lubiana Komplet talerzy Victoria
Keramika - komplet talerzy ... Komplet talerzy 4szt. 113114 Lubiana Komplet talerzy Vic...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka z kurczakiem

Składniki

  • 1/2 szklanki  pęczaku
  • 3 łyżki  oliwy
  • 30 dag  piersi kurczaka
  • 40 dag  zielonej fasolki szparagowej
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 2 szklanki  ziaren świeżej kukurydzy
  • 1 łyżka  świeżego majeranku
  • 1/2 łyżeczki  soli morskiej
  • 2 łyżki  białego octu winnego
  • 2 łyżki  posiekanych szalotek
  • 1 łyżeczka  musztardy
  • sól i pieprz
  • 15 dag  koziego sera

 

Sposób przygotowania

Gotujemy pęczak w osolonej wodzie, odcedzamy i osączamy. Na łyżce oliwy smażymy kurczaka (po 7-8 minut z każdej strony). Studzimy, kroimy w centymetrową kostkę. Gotujemy pokrojoną fasolkę szparagową w osolonej wodzie (4 minuty), odcedzamy. Łączymy z pęczakiem i kawałkami kurczaka oraz posiekaną dymką i kukurydzą. Mieszamy resztę oliwy z majerankiem i solą, rozgniatając ziarenka soli widelcem. Ucieramy z octem, dodajemy szalotki i musztardę. Polewamy składniki sałatki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem posypujemy pokruszonym kozim serem.

Zdjęcie KULSAN Salaterka 10132 Zdjęcie Pasabahce Salaterka TOSCANA 22cm Zdjęcie Salaterka 19cm 101703
KULSAN Salaterka 10132 Pasabahce Salaterka TOSCANA... Salaterka 19cm 101703
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Więcej na ten temat: sałatka, tanie przepisy