Przepisy na cały tydzień. Dania z kokosem

MG
Kurczak z mango i mlekiem kokosowym

Kurczak z mango i mlekiem kokosowym (Fot. Marcin Klaban)

Już odrobina mleka kokosowego wystarczy, by nadać potrawie - niezwykły, egzotyczny charakter. Z wiórków kokosowych zrobisz świetne ciasteczka. To nasze ulubione przepisy - twoje tez będą!
1 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Kurczak z mango i mlekiem kokosowym

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Podsmażamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz zielone chilli na rozgrzanym oleju - w woku lub na patelni. Dodajemy kurczaka pokrojonego na plasterki i podsmażamy przez 3 minuty. Wlewamy sos śliwkowy i dalej smażymy, aż kurczak będzie złocisty, a sos się skarmelizuje. Obrane mango oraz grzyby shiitake kroimy na cienkie paseczki i wrzucamy do woka. Smażymy przez 1-2 minuty, wlewamy mleko kokosowe i dusimy, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty, aromatyczny sos. W tym czasie gotujemy makaron, odcedzamy go i dodajemy do woka. Mieszamy, posypujemy ziołami i podajemy.

2 z 7
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Fasola w mleku kokosowym

Dla 4-6 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 12 godz. (dobrze jest zmienić wodę co najmniej raz).

Obrane pomidory, cebulę, czosnek oraz oczyszczone z pestek chilli drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie szklimy najpierw cebulę, dodajemy czosnek oraz chilli i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i fasolę, dusimy 5 minut. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą, mieszamy. Doprowadzamy do delikatnego ?pyrkotania?, uważając, by danie się nie zagotowało. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 40 min (do 1 godziny), mieszając od czasu do czasu.

Potrawę podajemy z ryżem.

3 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Curry tika masala

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy plasterki czosnku, posiekaną cebulę oraz przyprawy. Podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, mieszamy, aby przyprawy oblepiły mięso, i podsmażamy przez kilka minut, aż kurczak stanie się złocisty i chrupiący. Wlewamy przecier i mleko kokosowe, gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Powinien lekko pyrkać. Dodajemy cukier, orzeszki ziemne i doprawiamy solą. Gotujemy jeszcze 5 minut. Curry podajemy posypane listkami kolendry, zawinięte w chlebek naan lub pitę, albo po prostu z ryżem.

4 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Tom yam z krewetkami

Sonchai Jitpleecheep

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Odcinamy kawałek (1/3 od dołu) trawy cytrynowej, miażdżymy płaską stroną noża. Wrzucamy do bulionu razem z resztą trawy, gotujemy kilka minut, zmniejszamy ogień. Dodajemy posiekany czosnek, chilli, kaffir i pokrojone w cienkie plasterki grzybki, gotujemy 5 minut. Teraz wrzucamy obrane krewetki i pokrojoną w cienkie paski paprykę, gotujemy 5-6 minut, aż krewetki zrobią się różowe. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny i doprawiamy - jeśli zupa jest za mało słona, dodajemy sosu rybnego, jeśli ma być bardziej ostra - więcej chilli. Zbyt kwaśny smak zupy złagodzimy, dodając nieco brązowego cukru, za słony - sokiem z limonki. A jeśli się okaże, że danie wyszło za ostre, dodajemy więcej mleka kokosowego. Przed podaniem zupę posypujemy kolendrą.

5 z 7
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Kokosowe semifreddo z marakują

Składniki

  • jajka
  • 1 żółtko
  • 100-110 g drobnego cukru
  • 125 ml 36% śmietanki
  • 125 ml miąższu z marakui
  • 80 ml śmietanki kokosowej

 

Sposób przygotowania

W stalowej misce mieszamy jajka, żółtko i cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem z lekko wrzącą wodą i ubijamy składniki (mikserem na niskich obrotach lub trzepaczką) przez 3-4 min, aż masa zgęstnieje i zyska bladożółty kolor. Zdejmujemy miskę znad garnka i dalej ubijamy 3-4 min, aby masa przestygła. Odstawiamy. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z pulpą z marakui. Ostrożnie łączymy masę jajeczną i śmietankę kokosową z mieszanką śmietanowo-owocową. Wlewamy wszystko do plastikowego naczynia o pojemności 1,25 litra, przykrywamy i wstawiamy na noc do zamrażalnika.

6 z 7
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Babeczki kokosowe z twarogiem

Składniki

  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 laski wanilii
  • jajka
  • 500 g twarogu z kwaśnego mleka
  • 200 g mąki semoliny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka z 1 sparzonej pomarańczy
  • 60 g wiórków kokosowych
  • masło i mąka do formy

 

Sposób przygotowania

Ucieramy masło z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Gdy powstanie kremowa masa, kolejno dodajemy żółtka, stale ucierając, a potem, porcjami, twaróg. Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i po łyżce wsypujemy do masy. Następnie, cienką strużką, wlewamy 2 łyżki soku z pomarańczy, dokładnie mieszamy i wsypujemy wiórki kokosowe oraz drobno startą skórkę z pomarańczy. Ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z masą.

Wlewamy ciasto do 8-10 foremek na babeczki (jak na małe babki wielkanocne bez kominka) wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Pieczemy w 175°C przez 35 minut na złoty kolor.

7 z 7
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Kokosanki z płatkami owsianymi

Składniki

  • 8 łyżek masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • jajko
  • po 1 szklance mąki pszennej, pokruszonych płatków kukurydzianych i płatków owsianych górskich
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1?łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do?pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Miksujemy masło z oboma rodzajami cukru oraz ziarenkami wanilii. Wbijamy jajko i ucieramy, aż masa będzie puszysta i gładka. Łączymy pozostałe składniki i dodajemy do masy, mieszając drewnianą łyżką. Blachę wyściełamy pergaminem i łyżeczką kładziemy na niej porcje ciasta (1 porcja to 1 łyżeczka). Zachowujemy odstęp, bo ciastka wyrosną. Pieczemy 12 minut na złoty kolor. Upieczone kokosanki zdejmujemy z blachy i studzimy ? najlepiej na kratce.

Więcej na ten temat: kokos, mleko kokosowe, tika masala