Szybkie przepisy na piknik

OB
Sezon piknikowy w pełni. Nie jedziecie na urlop w siną dal - wybierzcie się choć na parę godzin za miasto. Ugotujcie to i owo, zapakujcie do bagażnika i w drogę!
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kanapka z peklowaną wołowiną

dla 10 osób

Wołowina:

  • 200 g gruboziarnistej soli morskiej
  • 2 łyżki saletry
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 10 goździków
  • 10 jagód jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 kg lodu
  • 2 kg mostka wołowego
  • cebula
  • cebula
  • marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego

Oraz:

  • 10 grubych kromek wiejskiego chleba
  • ostra musztarda
  • 250 g ulubionego sera (comté, fontina, gouda)
  • 1 mała cebula
  • 60 g masła

Sposób przygotowania

Peklujemy mięso: do dużego garnka wlewamy 2 l wody, dodajemy sól, saletrę, cukier i pozostałe przyprawy. Gotujemy, mieszając, aż sól się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy lód i mieszamy, aż stopnieje = chodzi o to, by ostudzić zalewę do 7°C. Mięso oczyszczamy z błon i zanurzamy w zimnej solance**. Wstawiamy do lodówki na 10 dni, codziennie mieszamy zalewę. Po tym czasie wyjmujemy mięso, płuczemy je pod zimną bieżącą wodą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy pokrojonymi w kawałki warzywami, wlewamy tyle wody, aby sięgała do 2-3 cm wysokości naczynia. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 2,5-3 godzin. Wyjmujemy z naczynia, studzimy i kroimy w cienkie plastry. Składamy kanapki: połowę kromek smarujemy grubo musztardą, układamy na nich plasterki wołowiny***, sera i cebuli. Przykrywamy pozostałymi kromkami i dociskamy. Partiami przypiekamy na maśle (najlepiej po dwie na patelni z odrobiną masła) z obu stron. Studzimy, przekrawamy na pół, pakujemy w papierowe torebki śniadaniowe.

Uwaga
* Saletra potasowa jest środkiem konserwującym i zachowującym ładny kolor mięsa. ma ją w ofercie firma biowin, można też kupić np.
na allegro.pl
** peklujące się mięso powinno być całkiem zanurzone w solance.
*** do kanapek zużyjemy 1/2 kg peklowanej wołowiny. Resztę można podgrzać i podać, np. z warzywami, na obiad albo zużyć do innych kanapek - dobrze zapakowana wytrzyma w lodówce przez tydzień.

Zdjęcie Bambusowy kosz piknikowy Zdjęcie Cilio KOSZ PIKNIKOWY ERBA DELUXE CI-155723 Zdjęcie KOSZ PIKNIKOWY MADISON PARK DSILV KOSZ PIKNIKOWY MADISON PARK DLA 4 OSÓBLA 4 OSÓB
Bambusowy kosz piknikowy Cilio KOSZ PIKNIKOWY ERBA D... KOSZ PIKNIKOWY MADISON PARK...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Szarlotki w słoikach

dla 6 osób (na 6 słoików o szerokim otworze i pojemności 120 ml)

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej (typ 480)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 6 łyżek zimnej wody

Nadzienie:

  • 3 średnie jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: mieszamy 230 g mąki, cukier i sól. Miksujemy z masłem (pulsacyjnie), aż powstaną grudki. Wsypujemy resztę mąki i jeszcze chwilę miksujemy. Skrapiamy ciasto zimną wodą, szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie kule równej wielkości, każdą spłaszczamy, zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Robimy nadzienie: obieramy jabłka, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem, mąką i przyprawami. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm. Wycinamy kółka o takiej średnicy, aby dało się nimi wyłożyć dno i boki słoików. Wyklejamy słoiki ciastem, nakładamy do środka nadzienie. Z ciasta, które pozostało, wycinamy paski o grubości 1 cm, układamy je na krzyż na wierzchu nadzienia, dociskając do boków ciasta w słoiku, tak by się skleiły. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut w 175°C (pamiętajmy, aby wcześniej zdjąć ze słoików gumowe uszczelki). Odkrywamy i dopiekamy przez 25 minut. Studzimy i zamykamy.

Uwaga
* Szarlotki można przygotować wcześniej i zamrozić przed upieczeniem. wstawione do piekarnika od razu po wyjęciu z zamrażarki będą się piekły 50-60 minut.

Zdjęcie Cook Line Słoiki DRINK JAR CZERWONE 4szt. 00056 Zdjęcie Florina Szklane słoiki na przetwory BALBINA 6szt 34095 Zdjęcie Pphu Sezon Słoiki 100007140
Cook Line Słoiki DRINK JAR ... Florina Szklane słoiki na p... Pphu Sezon Słoiki 100007140
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka z marchewką, rodzynkami, natką i pikantnym dressingiem

Składniki

Sposób przygotowania

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, moczymy 5 minut, po czym odcedzamy. Harissę mieszamy z sokiem z cytryny i wlewamy do niej cienką strużką oliwę, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Mieszamy z dressingiem, rodzynkami i listkami kolendry. Delikatnie łączymy z pokruszoną fetą.

Uwaga
* Harissa to tunezyjska pasta z ostrych papryczek z przyprawami. kupicie ją w sklepach z orientalną żywnością, z reguły w puszkach albo w tubkach.

Zdjęcie HENDI Torba Lunchbox na 6 lunchboxów (709849) Zdjęcie Bloomingville Lunchbox Bear 59502930 Zdjęcie Eldom TM-150 Duo Lunchbox biały
HENDI Torba Lunchbox na 6 l... Bloomingville Lunchbox Bear... Eldom TM-150 Duo Lunchbox b...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Karmelowy popcorn

dla 10 osób

Składniki

  • 100 g ziaren kukurydzy na popcorn
  • 230 g solonego masła
  • 230 g brązowego cukru
  • 80 ml miodu
  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Ziarna kukurydzy wrzucamy do rozgrzanego garnka, przykrywamy i podgrzewamy, potrząsając co jakiś czas. Kiedy usłyszymy, że zaczynają strzelać, potrząsamy jeszcze częściej. Gdy strzelanie ucichnie, ostrożnie uchylamy przykrywkę i sprawdzamy, czy popcorn jest gotowy. Wsypujemy go do dużej miski. W rondelku podgrzewamy masło, cukier, miód i połowę soli. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 4 minuty. Powstałym karmelem szybko zalewamy popcorn w misce, dokładnie mieszamy. Przesypujemy na blachę wyściełaną pergaminem, oprószamy resztą soli i pieczemy 30 minut w 150°C, co 10 minut mieszając. Studzimy, a gdy karmel zastygnie, przekładamy popcorn do pojemnika.

Zdjęcie Ariete popcorn maker 2952 Zdjęcie BESTRON SWEET DREAMS Maszynka do popcornu 1200W DPC1 Zdjęcie vidaXL 50177
Ariete popcorn maker 2952 BESTRON SWEET DREAMS Maszyn... vidaXL 50177
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Słodkie kanapki z kremowym nadzieniem

dla 10 osób (na 20 kanapek)

Ciasto:

  • 120 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 duże białko
  • 280 g mąki pszennej (typ 480)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 125 ml maślanki

Nadzienie:

  • 120 g kremowego serka śmietankowego
  • 35 g miękkiego masła
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • 150 g cukru pudru

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: ucieramy masło z cukrem do białości. Wbijamy jajko, miksujemy, dodajemy białko, miksujemy jeszcze chwilę, aż masa będzie gładka. Łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Masę maślano-jajeczną łączymy z połową suchych składników oraz mieszanką wanilii i skórki cytrynowej. Wlewamy maślankę, miksujemy i stopniowo dodajemy resztę suchych skladników. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z szeroką okrągłą końcówką. Wyciskamy ciastka o średnicy 4 cm na wyściełaną pergaminem blachę (lub blachy). Pieczemy 10-12 minut w 175°C, studzimy. Robimy nadzienie: ubijamy serek z masłem, wanilią, dżemem i cukrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na połowę wystudzonych ciastek. Przykrywamy pozostałymi ciastkami, sklejając "kanapki". Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Zdjęcie Lodówka turystyczna 42l na wkłady Iceberg Kamai Zdjęcie LODÓWKA TURYSTYCZNA Curver 10 L Zdjęcie LODÓWKA TURYSTYCZNA Curver 32 L
Lodówka turystyczna 42l na ... LODÓWKA TURYSTYCZNA Curver ... LODÓWKA TURYSTYCZNA Curver ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka z fasolą i kiszoną cytryną

dla 6 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, wrzucamy do garnka, zalewamy świeżą wodą,
zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Mieszamy oliwę, sok z cytryny, kapary, posiekane szalotki i anchois, pokrojoną w paseczki skórkę kiszonej cytryny* i roztarty czosnek. Ciepłą fasolę mieszamy z dressingiem i listkami natki.

Uwaga
* kiszoną cytrynę trzeba opłukać i usunąć miąższ ? jemy tylko skórkę pokrojoną w paski. Dodajemy ją do sałatek, tadżinów i dipów. aby ukisić cytryny, Sparzamy 5 owoców, każdy nacinamy na cztery części, by cząstki trzymały się razem. Do?słoika wsypujemy łyżkę soli, upychamy cytryny, przesypując je solą, kawałkami kory cynamonowej, ziarnami kolendry i pieprzu. zoStawiamy na miesiąc, codziennie potrząsamy słojem.

Zdjęcie BABYONO Magiczna miseczka silikonowa 500ml 1324 Zdjęcie Baby ono Magiczna miseczka silikonowa 440ml 1323 Zdjęcie NUBY Natural Touch Miseczka z przyssawką, przykywką iłyźeczką kolor róźowy
BABYONO Magiczna miseczka s... Baby ono Magiczna miseczka ... NUBY Natural Touch Miseczka...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Lemoniada rabarbarowa

dla 10 osób

Składniki

Sposób przygotowania

Rabarbar wkładamy do rondla, zalewamy 180 ml wody, dodajemy cukier i skórkę z cytryny, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 8-10 minut. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy do rondla estragon, studzimy do temperatury pokojowej. Przecedzamy (rabarbar i estragon wyrzucamy), łączymy z sokiem cytrynowym. Powstały syrop mieszamy z 1,25 l zimnej wody, lodem i plastrami cytryny. Przelewamy do dużych słoików, butelek z szeroką szyjką lub termosów.

Zdjęcie PF CONCEPT Butelka Soda 10036102 Zdjęcie Eva Solo Butelka 503001 Zdjęcie PF CONCEPT Butelka Hydro 10040801
PF CONCEPT Butelka Soda 100... Eva Solo Butelka 503001 PF CONCEPT Butelka Hydro 10...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Więcej na ten temat: przepisy na piknik, wiosenne przepisy