Wieprzowina - tanie mięso, przepisy z fantazją

Natalia Nowak-Bratek
Karkówka z szałwią glazurowana musztardą

Karkówka z szałwią glazurowana musztardą (Fot. Natalia Nowak-Bratek)

Czy ktoś przyrządza wieprzowinę z fantazją? Nie czarujmy się! Karkówkę wrzucamy na grill, schab rozbijamy, panierujemy i smażymy, a golonkę pieczemy, polewając pilznerem. Na tym pomysły się kończą. Ale "Kuchnia" nadciąga z pomocą: mamy dla was więcej patentów na świńskie kawałki
1 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Golonka w piwie imbirowym z dżemem pomarańczowym

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Golonki wkładamy do rondla i zalewamy piwem imbirowym. Jeśli nie są całkiem przykryte, dolewamy odpowiednią ilość wody. Dodajemy liście laurowe i goździki, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy, gotujemy 2-2,5 godziny ? zalewa powinna tylko lekko mrugać. Mięso jest gotowe, kiedy zaczyna odchodzić od kości. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Robimy glazurę: mieszamy dżem z musztardą, cukrem i imbirem. Zdejmujemy skórę z golonek, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu. Golonki smarujemy glazurą (1/3 zosta-wiamy do smarowania mięsa podczas pieczenia), układamy w brytfannie wyściełanej folią aluminiową. Odmierzamy 1/2 l wywaru z gotowania golonek, wlewamy do brytfanny dookoła mięsa. Pieczemy 15-20 minut, od czasu do czasu smarując mięso pozostałą glazurą ? golonki są gotowe, gdy się przyrumienią. Wtedy wyjmujemy je z piekarnika, a sos cedzimy ? jeśli jest zbyt rzadki, odparowujemy przez chwilę, gotując bez pokrywki na mocnym ogniu. Golonki podajemy z sosem oraz purée ziemniaczanym.

Zdjęcie Adler AD 1204 Zdjęcie Bodum elektryczny Bistro Zdjęcie Siemens TW 60103
Adler AD 1204 Bodum elektryczny Bistro Siemens TW 60103
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Schab z miodem i sokiem pomarańczowym

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • kawałek (1 kg) schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Mięso nacieramy solą i pieprzem, układamy w brytfannie. W miseczce mieszamy miód z sokiem, oliwą i tymiankiem, polewamy mięso. Do brytfanny wlewamy bulion. W najgrubszą część schabu wbijamy termometr kuchenny, pieczemy, aż temperatura wewnątrz mięsa wyniesie 65-66°C. Trwa to od 45 minut do godziny. Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso powstającym sosem. Schab wyjmujemy, zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy, aby soki równomiernie się w nim rozłożyły. Sos z pieczenia cedzimy i redukujemy, aż nieco zgęstnieje. Podajemy do schabu.

Zdjęcie KOENIC KMW 203 Zdjęcie Severin 7864 Zdjęcie Siemens HF 15M541
KOENIC KMW 203 Severin 7864 Siemens HF 15M541
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Karkówka z szałwią glazurowana musztardą

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • kawałek (około kilograma) karkówki
  • 12 listków świeżej szałwii
  • sól
  • chilli w proszku
  • 2 łyżki musztardy Dijon

 

Oraz:

  • 2 łyżki oliwy i 2 łyżki wody - do brytfanny
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 cytryny do sosu
  • ew. listki natki do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Nacinamy mięso wzdłuż, mniej więcej do połowy grubości, i rozkładamy je jak książkę. Powstały płat obkładamy 8 listkami szałwii, solimy i pieprzymy, a następnie składamy mięso, tak aby wyglądało, jak przed rozkrojeniem. Obwiązujemy bawełnianą nicią. Do brytfanny wlewamy oliwę i wodę. Pieczeń smarujemy z każdej strony musztardą, oprószamy solą i chilli, układamy w brytfannie. Pozostałe listki szałwii wrzucamy do oliwy w brytfannie. Pieczemy 45 minut, a potem wyjmujemy mięso na deskę do krojenia i pozostawiamy, aby chwilę ?odpoczęło?. Do brytfanny, w której piekła się karkówka, wlewamy miód i sok z cytryny. Zagotowujemy, cedzimy, gotujemy bez przykrywki, aż sos odparuje i nieco zgęstnieje. Podajemy do mięsa, które dekorujemy natką.

Zdjęcie Axentia Naczynie do zapiekania STANDARD BLACK Zdjęcie HENDI Naczynie do zapiekania Rustika owalne ? 342 mm Rustika Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Grafitowa
Axentia Naczynie do zapiekania HENDI Naczynie do zapiekania Kuchenprofi - Naczynie do zapiekania
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Szynka w czerwonym winie ze śliwkami suszonymi

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osu-szamy, równomiernie nacieramy pastą z soli, pieprzu, majeranku, rozgniecionego czosnku i odrobiny oliwy. Pozostawiamy na 2 godziny w chłodnym miejscu. W tym czasie możemy krótko obgotować śliwki, jeśli są bardzo twarde. Jeśli są miękkie, nic z nimi nie trzeba robić, tylko usunąć pestki. Mięso wyjmujemy z lodówki i rumienimy z każdej strony na sklarowanym maśle. Zdejmujemy z ognia, nacinamy wzdłuż na całej długości, ale nie głęboko. W powstałą kieszeń wpychamy połowę śliwek i spinamy mięso wykałaczkami ponad nadzieniem. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (z termoobiegiem). Mięso układamy w brytfannie, podlewamy tłuszczem ze smażenia, dodajemy kilka łyżek gorącej wody. Przykrywamy, wkładamy na 1,5 godziny do piekarnika. Przez pierwszych 45 minut nie zdejmu-jemy pokrywki, potem pieczemy już w otwartej brytfannie i polewamy mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem. Na 15 minut przed końcem wrzucamy do brytfanny resztę śliwek i wlewamy wino. Pieczeń wyjmujemy i kroimy, podajemy ze śliwkami z brytfanny. Sos cedzimy, redukujemy przez chwilę, gotując bez pokrywki na mocnym ogniu. Można go zagęścić, dodając (już po zredukowaniu) kawałek zimnego masła albo nieco mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie, ale nie jest to absolutnie konieczne.

Zdjęcie Andrew James Electric Carving Knife - Powerful 150 Watts - With Two Sets of Blades Zdjęcie Kenwood KN650 White Electric Knife Zdjęcie TEFAL Nóż elektryczny 852331
Andrew James Electric Kenwood KN650 TEFAL Nóż elektryczny
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek
Fot. Natalia Nowak-Bratek

Wolno pieczony boczek z zielonym sosem

(dla 6 osób)

 

Pieczeń:

 

Sos:

  • garść liści natki
  • garść liści bazylii
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • garść pokruszonego miękiszu białego pieczywa (tosty, biały chleb pszenny, bagietka)
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 80 ml oliwy
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej nacinamy skórę na boczku w centymetrową kratkę. Pozostałe składniki (oprócz ziemniaków) mieszamy, powstałą marynatą smarujemy boczek z każdej strony (trochę marynaty odkładamy do pieczenia). Przykrywamy przezroczystą folią kuchenną i wkładamy na dobę do lodówki. Obrane ziemniaki układamy w brytfannie, a na nich kładziemy boczek - skórą do góry. Skrapiamy pozostałą marynatą, na dno brytfanny wlewamy pół szklanki wody. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 3 godziny (150°C). Usuwamy folię, zwiększamy temperaturę do 180°C, pieczemy 40 minut, aż skórka się ładnie przyrumieni. Wyjmujemy boczek z piekarnika, przekładamy na deskę do krojenia i pozwalamy mu odpocząć przez pół godziny. Ziemniaki wyjmujemy z brytfanny i rozgniatamy na purée, mieszając z sosem, który powstał podczas pieczenia. Robimy zielony sos, miksując natkę z bazylią i czosnkiem. Gdy powstanie pasta, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy jeszcze 2 minuty. Usuwamy kości z boczku, kroimy go na porcje. Podajemy z purée oraz sosem bazyliowo-pietruszkowym.

Zdjęcie Ravanson HP-7010B Zdjęcie Ravanson HP-8020 Zdjęcie Severin KP 1013
Ravanson HP-7010B Ravanson HP-8020 Severin KP 1013
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: wieprzowina