3 sposoby na sernik. Kuchenne szaleństwa

MG, Kulinarne szaleństwa
"Sernik robi się sam" - przekonuje Dorota, autorka bloga "Kuchenne szaleństwa". Wypróbuj jej sprawdzone przepisy na serniki - tradycyjny, nowojorski i z polewą krówkową. Trudno się oprzeć
Fot. Kulinarne szaleństwa Fot. Kulinarne szaleństwa

Sernik tradycyjny - prosty przepis

Na okrągłą tortownicę śr. 19 cm

 

Składniki:

  • 500g półtłustego twarogu
  • 3duże jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g ciastek digestive
  • cukier puder do dekoracji

 

Sposób przygotowania:
W miskę robota kuchennego wsypujemy cukier, cukier waniliowy oraz dodajemy żółtka jaj (białka
odkładamy - będziemy je ubijać na sztywną pianę) - całość ucieramy na wysokich obrotach na jasną masę (kogel-mogel). Następnie dodajemy mascarpone, mąkę oraz kaszę mannę - ucieramy na gładką masę. W międzyczasie kruszymy ciastka i równomiernie rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Twaróg odsączamy z nadmiaru wody (ja robiłam to przy pomocy papierowego ręcznika kuchennego) i dodajemy do miski z masą razem z proszkiem do pieczenia - miksujemy na jednolitą masę. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie (ręcznie) mieszając dodajemy do masy serowej. Masa jest gotowa - wylewamy ją do formy na pokruszone ciasteczka. Pieczemy ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Według mnie najlepiej smakuje następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce. Gotowe!

Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kuchenne Szaleństwa

Kulinarne szaleństwaFot. Kuchenne szaleństwa

Zdjęcie Pavoni Tortownica INFORMAMRS Zdjęcie Spinwar Tortownica KLASYCZNA 00054 Zdjęcie Tadar Tortownica OKRĄGŁA 73775
Pavoni Tortownica INFORMAMRS Spinwar Tortownica KLASYCZN... Tadar Tortownica OKRĄGŁA 73...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Kulinarne szaleństwa Fot. Kulinarne szaleństwa

Sernik z serka philadelphia z polewą krówkową

Na tortownicę 19 cm średnicy

Spód:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka jogurtu naturalnego


Masa serowa:

  • 500g serka philadelphia
  • 2 żółtka jajek
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Polewa:

  • 70ml śmietanki 30%
  • 100g krówek mlecznych


Dodatkowo:

  • łyżka kaszki manny


Sposób przygotowania:

Składniki na spód zagniatamy w jednolitą masę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 45 minut. W wyłożonej papierem do pieczenia foremce równomiernie rozgniatamy schłodzone ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez około 10 minut. W międzyczasie łączymy ze sobą na jednolitą masę wszystkie składniki masy serowej. Na podpieczony spód wysypujemy równą warstwą kaszkę mannę. Na kaszkę wykładamy masę serową i wygładzamy jej powierzchnię. Serniczek pieczemy najpierw przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy około godziny( aż masa się zetnie). Studzimy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia.

Przed podaniem przygotowujemy polewę krówkową: w rondelku rozpuszczamy krówki w śmietance i odrobinę całość gotujemy na wolnym ogniu, by masa zgęstniała. Mój sernik udekorowałam dodatkowo truskawkami. Gotowe!

 

Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kuchenne Szaleństwa

 

Kulinarne szaleństwaFot. Kuchenne szaleństwa

Zdjęcie Bosch MFQ 4070 Zdjęcie Clatronic Profi Cook HM 1026 Zdjęcie MPM MMR-02Z
Bosch MFQ 4070 Clatronic Profi Cook HM 1026 MPM MMR-02Z
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Kulinarne szaleństwa Fot. Kulinarne szaleństwa

Sernik nowojorski z lukrem fiołkowym

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20 cm):

masa serowa:

  • 1000 g serka śmietankowego ( np. philadelphia)
  • 3 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka suszonej, mielonej skórki cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej


spód:

  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g ciastek owsianych (u mnie z dodatkiem sezamu)


lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki przecieru fiołkowego*



*przecier fiołkowy (choć w sumie nie wiem czy tak mogę to nazwać) przygotowałam gotując ok. 300 g fiołków z dodatkiem 150 g drobnego cukru i sokiem z 1/2 cytryny. Gdy fiołki się lekko skurczyły a cukier całkowicie rozpuścił tworząc syrop całość przetarłam przez sitko. Przechowywałam w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.




Sposób przygotowania:

Spód: pokruszone ciastka łączymy z miękkim masłem - tak powstałą masą wyklejamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz owiniętej kilkakrotnie folią aluminiową (sernik będziemy piec w kąpieli wodnej, więc forma musi być szczelna).

 

Masa serowa: przy pomocy robota kuchennego łączymy cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny z serkiem śmietankowym. Gdy masa stanie się jednolita dodajemy jajka, a następnie mąkę. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Formę umieszczamy w większej i zalewamy do połowy wysokości gorącą wodą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 90 minut - aż masa będzie ścięta. Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto w formie. Wystudzony sernik lukrujemy (lukier: wszystkie składniki dokładnie mieszamy, jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę soku z cytryny). Najlepiej smakuje po schłodzeniu. Gotowe!

Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kuchenne Szaleństwa

Kulinarne szaleństwaFot. Kuchenne szaleństwa

Zdjęcie Bloomingville Talerzyk deserowy Doll Zdjęcie Nuova R2S 4 TALERZE DESEROWE - Botanical Art (195 BACR) Zdjęcie Nuova R2S TALERZYK - Le Jardin Secret WHITE 19 cm
Bloomingville Talerzyk dese... Nuova R2S 4 TALERZE DESEROW... Nuova R2S TALERZYK - Le Jar...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Więcej na ten temat: sernik. kuchenne szaleństwa