Tradycyjne przepisy wielkanocne

Dorota Próchniewicz
09.03.2016 16:27
A A A
Wiadomo - wielkanocne zakupy najłatwiej zrobić w sieciówce, raz pojechać, napełnić wózek, gotowe. Ale może Święta są okazją, by postarać się o porządną wędlinę, dobre polskie mięso, miód z małej pasieki? Sprawdźcie na najbliższym bazarku, szukajcie w dobrych sklepach, pytajcie znajomych

Fot. Marcin Kiełbiewski

dla 8-10 osób

 

Żur (zakwas):

  • 2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 3 szklanki przegotowanej letniej wody
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 1 kromka podsuszonego chleba razowego na zakwasie
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 2 ząbki czosnku

 

Oraz:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 1/2 kg surowej białej kiełbasy, np. pomorskiej (produkt tradycyjny z rejestru ministerstwa rolnictwa)
  • marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6-8 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 duże twarde kwaśne jabłko
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania

Kilka dni wcześniej przygotowujemy żur: mąkę mieszamy z wodą, dodajemy otręby*, pokruszony chleb, sól, pokrojony w słupki czosnek. Żur przelewamy do dużego słoja lub naczynia z kamionki, przykrywany i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na co najmniej 2-3 dni. Robimy zupę: boczek kroimy w kostkę, obsmażamy i przekładamy do garnka wraz z tłuszczem z patelni (ale odlewając ewentualny nadmiar). Dodajemy ponakłuwaną widelcem białą kiełbasę, obrane marchewki, pietruszkę i seler, listki laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Zalewamy 2 litrami wody, gotujemy 45 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wyjmujemy warzywa (mogą się przydać do tradycyjnej sałatki warzywnej) i kiełbasę - kroimy ją w kostkę lub talarki. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do zupy. Wlewamy litr żuru, doprawiamy suszonym majerankiem, solą i pieprzem. Zagotowujemy, zestawiamy z ognia, pozostawiając w ciepłym miejscu, zabielamy śmietaną. Jabłko (ze skórką) kroimy na cząstki, usuwając gniazdo nasienne. Kładziemy na blasze wyściełanej folią aluminiową i posmarowanej masłem, pieczemy 20 minut w 200°C. ** Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy listkami świeżego majeranku. Do miseczek wkładamy po 2-3 cząstki jabłka i po kilka talarków kiełbasy, wlewamy gorący żurek. Podajemy z ulubionym chlebem.

 

Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208 Zdjęcie LUBIANA TRAPO Waza 2.7 L 0495 Zdjęcie VERONI AMELIA Waza 4 L
HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... LUBIANA TRAPO Waza 2.7 L 0495 VERONI AMELIA Waza 4 L
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zobacz także
Komentarze (5)
Zaloguj się
  • avatar

    shawmut

    Oceniono 16 razy 14

    już pędzę na Górę św. Wawrzyńca po olej dla pani redaktor!

  • avatar

    amorvertical

    Oceniono 6 razy 6

    Po 45 minutach gotowania warzyw nadają sie wyłącznie do kosza a nie do sałatki warzywnej.

  • avatar

    klm747

    Oceniono 12 razy 6

    olej z Góry św. Wawrzyńca...

    czy on na pewno jest koszerny??

  • avatar

    makuku

    Oceniono 2 razy 2

    Gdzieś tu stał, gdzieś tu stał...no nie, mam tylko olej z Kruszwicy, nic mi nie wyjdzie z tych jajek!

  • Katarzyna Krol

    0

    Trafilam na te strone szukajac przepisow na swiateczne ciasto. Zerknelam,niepotrzebnie, na komentarze po nim . Podobno to Brytyjczycy sa najglupszym narodem swiata,ale ja sie jednak bede upierala ze to Polacy. Wesolych Swiat

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX