Kukurydza - szybki obiad z puszki

Kukurydza - szybki obiad z puszki

MG
Z pewnością masz w spiżarni puszkę kukurydzy. Wykorzystaj zgromadzone zapasy i wypróbuj nasze przepisy
Fot. Jakub Pajewski Fot. Jakub Pajewski

Zapiekane tortille faszerowane kurczakiem

(Dla 8 osób)

 

Składniki

  • 8 pszennych tortilli
  • 200 g żółtego sera
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka oleju

 

Nadzienie:

  • 1 pierś z kurczaka
  • sól
  • sok z 2 limonek
  • cebule
  • 2-3 łyżki papryczek chipotle chilli w sosie adobado z puszki (lub inne marynowane papryczki chilli)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory

 

Sposób przygotowania

Posypka: 6 łyżek pokruszonego białego sera, 1 pokrojona w kostkę czerwona cebula, 4 łyżki posiekanej kolendry, gęsta kwaśna śmietana do polania Przygotowujemy nadzienie: gotujemy pierś z kurczaka w osolonej wodzie z sokiem z limonek i z jedną obraną cebulą. Wyjmujemy mięso, studzimy, dzielimy palcami na cienkie włókienka. Miksujemy chipotle chilli z odrobiną wywaru z gotowania kurczaka. Drugą cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy kurczaka, chipotle oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy krótko na dużym ogniu, by sos odparował. Solimy do smaku. Nakładamy nadzienie do tortilli i rolujemy. Układamy roladki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem. Ser trzemy na tarce, mieszamy z kukurydzą i oregano, rozsypujemy na roladkach. Zapiekamy w 220°C, aż ser się rozpuści. Tortille podajemy posypane mieszanką białego sera, czerwonej cebuli i kolendry, polane kwaśną śmietaną. Więcej kwaśnej śmietany podajemy obok, aby, w razie czego, złagodzić nią smak ostrego nadzienia.

Zdjęcie Bosch MUM 54920 Zdjęcie Electrolux EKM4200 Zdjęcie MOULINEX FP 662
Bosch MUM 54920 Electrolux EKM4200 MOULINEX FP 662
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Ekspresowe nudle

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kroimy mięso na paski o długości 2 cm, zalewamy sosem sojowym oraz ostrygowym i odstawiamy na 5 minut. W woku lub na patelni podsmażamy na oleju posiekany czosnek oraz pokrojone w słupki paprykę i cukinię. Wrzucamy mięso wraz z marynatą i smażymy 5 minut, cały czas mieszając - warzywa powinny być kruche. Na koniec dodajemy zielony groszek, kukurydzę, posiekane chilli oraz ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy i podajemy posypane sezamem.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sałatka meksykańska

Składniki

  • 50 dag makaronu fusilli (świderki)
  • 1,5 łyżki + 1/3 szklanki oliwy
  • pokrojone na kawałeczki mięso z 1 kurczaka z rożna
  • 4 duże pomidory oczyszczone z nasion i pokrojone w kosteczkę
  • 3 szklanki kukurydzy (z puszki)
  • 3 pokrojone w słupki duże marchewki
  • 1/2 dużej posiekanej cebuli
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki soku z limonki albo cytryny
  • 2 papryczki jalapeno oczyszczone z nasion i posiekane
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 pęczki grubo pokrojonej świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania

Ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz i przełóż do miski. Dodaj 1,5 łyżki oliwy, wymieszaj. Włóż mięso kurczaka, pomidory, kukurydzę, marchewki i cebulę, wymieszaj ponownie. Zrób sos: utrzyj musztardę i sok z limonki. Powoli, stale mieszając, wlewaj oliwę. Dodaj papryczki jalapeno, chili i kumin, polej składniki sałatki, wsyp kolendrę. Mieszaj, aż wszystko ładnie się połączy. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możesz wstawić na 30-40 minut do lodówki, aby sałatka się "przegryzła".

3
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Chowder z kukurydzą

Składniki

 

Sposób przygotowania

Gotujemy rosół, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i pora pokrojonego w talarki, gotujemy ok. 15 min. Dodajemy mleko kokosowe, krewetki, osączone mięso krabowe lub rybę, kukurydzę i sok z limonki. Gotujemy jeszcze 5 min. Jeśli chcemy uzyskać zupę bardziej kremową, na tym etapie możemy zmiksować jej połowę i dopiero potem dodać mleko. Jeśli nie, dodajemy mleko od razu. Zupę podajemy z posiekanymi chilli i kolendrą.

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 biała cebula
  • oliwa do smażenia
  • 2 puszki słodkiej kukurydzy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 papryczka chilli
  • 1 szklanka nachos
  • garść startego sera cheddar
  • 1 mały pęczek kolendry

 

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej w garnku oliwie, dodajemy kukurydzę, mleko kokosowe, tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest za gęsty, ewentualnie dodajemy wodę. Doprawiamy solą. Krem podajemy na gorąco, posypujemy odrobiną posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekaną kolendrą.

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Krewetki z pastą z awokado i z kukurydzy

(dla 2 osób)

 

Pasta z awokado:

 

Pasta z kukurydzy:

  • 1/2 puszki (ok. 200 g) odcedzonej kukurydzy

 

Oraz:

  • 3-4 krewetki (najlepiej szare, nie parzone)

 

Sposób przygotowania

Robimy pastę z awokado. Miąższ miksujemy lub rozcieramy w moździerzu z pozostałymi składnikami. Drugą pastę robimy, miksując kukurydzę. Krewetki blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 2 minut. Podajemy od razu z obiema pastami.

6
Więcej na ten temat: kukurydza, spiżarnia