Na nieposkromiony, wilczy głód - najlepszy jest makaron

MG
Smakują wybornie, nie potrzeba wielu składników, a przygotowanie ich zajmuje kilka minut - dziś po pracy ugotuj makaron!
Fot. Jacek Ura Fot. Jacek Ura

Azjatycki makaron na ostro

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Robimy sos: rozgrzewamy w rondelku olej arachidowy, wrzucamy imbir i czosnek, dusimy minutę na małym ogniu. Przelewamy do miski, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier, chilli i 1,5 łyżeczki soli, mieszamy. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu (przeważnie gotujemy go 4-5 minut od chwili wrzucenia do wrzącej osolonej wody, odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą), osączamy i wkładamy do miski z sosem. Dodajemy dymki, dokładnie mieszamy, aby sos pokrył makaron. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy orzeszki i bazylię, jeszcze raz mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Podajemy na zimno - jako przystawkę lub zamiast sałatki.

Zdjęcie Cookware System CWS - Rondelek Zdjęcie Kuchenprofi Rondelek 1035782810 Zdjęcie Mauviel Rondelek MCook 561216
Cookware System CWS - Rondelek Kuchenprofi Rondelek Mauviel Rondelek MCook
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kaczka stir-fry z gryczanym makaronem soba

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 pierś kaczki (bez skóry)
  • 1 kapusta bok choi (lub pekińska)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 200 g makaronu gryczanego soba lub pszennego udon
  • 1 niewielki pęczek dymki

 

Sposób przygotowania

W woku rozgrzewamy olej. Podsma-żamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy posiekane chilli (bez pestek, jeśli nie lubimy zbyt ostrego smaku). Dodajemy cienkie plasterki kaczki i smażymy przez 3-4 min, cały czas mieszając. Dodajemy pokrojoną kapustę oraz sos sojowy. Smażymy kolejne 2 min, aż kapusta zmięknie. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy. Wrzucamy na patelnię na 30 sekund. Danie podajemy posypane posiekaną dymką.

Zdjęcie Hendi Wok 627747 Zdjęcie Tefal WOK C6781952 Zdjęcie TEFAL Wok E4401952
Hendi Wok Tefal WOK TEFAL Wok
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Warzywa stir-fry z tofu

(dla 3 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Czosnek podsmażamy na oleju w woku lub na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w słupki i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy sos sojowy, pieprz, podzielone na różyczki brokuły i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy, aż płyn wyparuje. Wrzucamy tofu pokrojone w kostkę o boku 1 cm i lekko rozgniecione orzechy, podsmażamy 2-3 min. W razie potrzeby dolewamy sosu sojowego. Dodajemy ugotowany makaron, podsmażamy 2 minuty i podajemy.

Zdjęcie Tescoma Duża patelnia Premium śr.28 Zdjęcie THK Duża patelnia aluminiowa Revelation śr.30 OPT5970 Zdjęcie THK Zielona patelnia Ceramic duża śred.28 OPT4570
Tescoma Duża patelnia THK Duża patelnia aluminiowa THK Zielona patelnia Ceramiczna
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Wołowina z chilli i sosem ostrygowym

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Marchew i cukinię obieramy, kroimy w cienkie słupki. Obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek podsmażamy na oleju z chilli i kawałkami obranego imbiru. Robimy to na płycie "tepanyaki", w woku lub na patelni. Dodajemy plastry polędwicy, sos ostrygowy i sojowy, smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy marchew oraz cukinię i podsmażamy, aż warzywa staną się kruche. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Wrzucamy orzeszki, cukier i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Posypujemy sezamem i posiekaną dymką. Podajemy od razu.

Zdjęcie AEG WOK 5575 Zdjęcie Hendi Płyta grillowa Tepanyaki 450x230 mm Płyta grillowa Tepanyaki 530x290 mm 238219 Zdjęcie Silit Tao wok 0081280211
AEG WOK  elektryczny Hendi Płyta grillowa Tepanyaki Silit Tao wok
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Zupa z kapustą PAK CHOI

Czas przygotowania: 15 minut
(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 litr esencjonalnego wywaru z kurczaka lub włoszczyzny
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 300 g schabu bez kości
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 główki kapusty pak choi (lub pekińskiej)
  • 300 g "gotowego" chińskiego makaronu
  • 150 g pieczarek
  • 4 dymki

 

Sposób przygotowania

Wywar wlewamy do rondla, dodajemy drobno starty imbir, zmiażdżony czosnek, 2 łyżki sosu sojowego i schab (bez tłuszczu) pokrojony w cienkie plastry. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 min. Schab przekładamy do gorącego woka lub na patelnię, dodajemy do niego pozostały sos sojowy, miód i trochę wywaru z rondla. Smażymy przez 3-5 min, aż mięso zbrązowieje, często je obracając i dolewając więcej wywaru, jeśli to konieczne. Do rondla z wywarem dokładamy główki kapusty przecięte na połowy, makaron oraz pokrojone w plastry pieczarki i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 min. Zupę podajemy w małych miseczkach - nalewamy do każdej wywar z makaronem i warzywami, na wierzchu układamy plasterki schabu i dymki.

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Dekoria Miseczka LOVE mała, szaro-beżowa Zdjęcie Seletti Miseczka Despina
Alessi Mała miseczka Dekoria Miseczka LOVE mała Seletti Miseczka Despina
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Wołowina z sosem grzybowym

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Podsmażamy plasterki czosnku na oleju - w woku lub na patelni. Wrzucamy wołowinę, wlewamy sos sojowy i smażymy, cały czas mieszając, aż się lekko zrumieni. Dodajemy fasolkę pokrojoną na kawałki o długości 2 cm (mrożoną rozmrażamy), sos grzybowy i dalej smażymy przez 5-10 minut, aż fasolka będzie chrupka. Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy do woka (teraz można też wbić jajko). Smażymy jeszcze 2 minuty. Podajemy od razu.

Zdjęcie Cedzak , śr. 22 cm. Zdjęcie Cedzak , śr. 28 cm. Zdjęcie Küchenprofi Cedzak 2502002820
Cedzak Cedzak Küchenprofi Cedzak
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Ekspresowe nudle

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kroimy mięso na paski o długości 2 cm, zalewamy sosem sojowym oraz ostrygowym i odstawiamy na 5 minut. W woku lub na patelni podsmażamy na oleju posiekany czosnek oraz pokrojone w słupki paprykę i cukinię. Wrzucamy mięso wraz z marynatą i smażymy 5 minut, cały czas mieszając - warzywa powinny być kruche. Na koniec dodajemy zielony groszek, kukurydzę, posiekane chilli oraz ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy i podajemy posypane sezamem.

Zdjęcie Talerz kwadratowy 20cm 100088 Zdjęcie Talerz kwadratowy 26cm 122238 Zdjęcie Talerz kwadratowy 30cm 71307
Talerz kwadratowy Talerz kwadratowy Talerz kwadratowy
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Więcej na ten temat: kuchnia chińska, szybkie przepisy, tao tao