Wypieki kuchni kurpiowskiej

Magazyn Kuchnia
Babka kurpiowska

Babka kurpiowska (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Wypróbuj wypieki na słodko i wytrawnie - przekonaj się jak smaczna jest kuchnia kurpiowska
1 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Babka kurpiowska

Świeże drożdżowe ciasto jest pyszne NA ŚNIADANIE I PODWIECZOREK z filiżanką białej kawy lub kakao

 

Składniki

  • 80 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 12 żółtek
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 8 dag drożdży
  • 15 dag migdałów
  • 15 dag rodzynków
  • mąka i masło do formy

 

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i rozpuść w ciepłym mleku. Do miski przesiej połowę mąki, zrób dołek, wlej drożdże, wymieszaj z odrobiną mąki z brzegów i odstaw do wyrośnięcia. Dodaj żółtka utarte z pozostałym cukrem, wsyp resztę mąki, wyrabiaj godzinę. Wlej stopione masło, dodaj posiekane migdały i nadal wyrabiaj, aż ciasto odejdzie od ręki. Odłóż do wyrośnięcia, a gdy podwoi objętość, wsyp rodzynki i zagnieć. Formę posmaruj masłem i posyp mąką, napełnij ciastem i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Piecz godzinę w temp. 170°C. Babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować.

2 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Rejbak

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg kaszy manny
  • 2-3 jajka
  • 25 dag słoniny
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania

Słoninkę pokrój w kostkę, wysmaż na wolnym ogniu. Do wytopionego tłuszczu i skwarek dodaj posiekaną cebulę, zeszklij i lekko przyrumień. Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij wodę, wymieszaj z kaszą manną i jajkami. Masę wyrób, tak aby była jednolita, przypraw do smaku solą i pieprzem (obficie), dodaj skwarki wraz z cebulą i częścią tłuszczu wytopionego ze słoninki. Ponownie wymieszaj, a powstałe ciasto przełóż do dobrze natłuszczonej formy. Piecz godzinę w temp. 160°C.

3 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Chleb z ziemniakami

Rozczyn drożdżowy:

  • 10 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

 

Ciasto:

  • 5 średnich ziemniaków
  • ok. 2 łyżek soli
  • 1 kg mąki żytniej (tzw. chlebowej ? typ 720)

 

Oraz:

  • masło do posmarowania form

 

Sposób przygotowania

Zrób rozczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z ciepłą, ale nie gorącą wodą i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły "pracować". Zrób ciasto: obierz ziemniaki, umyj je, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do rondla. Zalej taką ilością osolonej wody, aby sięgała 1-2 cm powyżej ziemniaków. Ugotuj, odcedź (pozostaw wodę, w której ziemniaki się gotowały) i ugnieć lub przeciśnij przez praskę. Wodę z ziemniaków ostudź, wymieszaj z rozczynem i ugniecionymi ziemniakami, wsyp połowę mąki, wymieszaj, przykryj lnianą ściereczką. Odstaw na 3-4 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem dodaj resztę mąki, dokładnie wyrób (20 minut). Ciasto powinno być gładkie, jednolite i nie może się kleić do rąk. Ponownie przykryj je i odstaw do wyrośnięcia ? tym razem na półtorej godziny. Dwie formy keksowe posmaruj grubo masłem, napełnij wyrośniętym ciastem i po raz trzeci odstaw do wyrośnięcia. Formy wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temp. 200°C. Nie włączaj termoobiegu, a do piekarnika wstaw żaroodporną miseczkę z wodą. Dzięki temu chleb nie wyschnie.

4 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Bliny kurpiowskie

Można podać do nich bitą śmietanę, syrop owocowy lub po prostu ŚWIEŻE OWOCE SEZONOWE

 

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2,5 szklanki kwaśnego mleka lub maślanki
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • sól
  • sklarowane masło 5 łyżek cukru pudru

 

Sposób przygotowania

Przesiej mąkę, połącz z proszkiem do pieczenia. Utrzyj żółtka z cukrem kryształem, dodaj mleko lub maślankę, cukier waniliowy i mąkę, lekko posól, wymieszaj. Na koniec delikatnie połącz ciasto z ubitymi na sztywno białkami. Smaż placuszki na rozgrzanym maśle, jeszcze gorące posypuj cukrem pudrem.

5 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Fafernuchy

Składniki

  • 1/2 kg soczystych marchewek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 torebka (20 g) cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 kg mąki żytniej
  • 1/2 torebki (10 g) proszku do pieczenia
  • masło i mąka do blachy

 

Sposób przygotowania

Marchewki obierz i ugotuj (w całości). Odcedź, ostudź, zetrzyj na tarce do jarzyn lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Mąkę przesiej do miski, dodaj marchewki, cukier, cukier waniliowy, miód oraz proszek do pieczenia. Zagniataj tak długo, aż powstanie jednolite, gładkie i dość twarde ciasto. Pokrój je nożem na kawałki (jak kopytka), podsypując mąką w razie potrzeby, bo ciasto się klei. Przygotowane fafernuchy układaj na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze, piecz na złoty kolor przez 30-40 minut w temp. 190-200°C.

Uwaga: fafernuchy są dość twarde. Jeśli wolisz miękkie, skróć po prostu czas pieczenia.

Więcej na ten temat: babka, kuchnia polska, tania kuchnia