Kuchnia węgierska - bogactwo smaków i zapachów

Klara Molnar
Zupa pasterska

Zupa pasterska (Fot. BUDHAZI LASZLO)

Kuchnia węgierska na polskim gruncie? Nic prostszego - wystarczą dobre, sprawdzone receptury, krwisto czerwona sypka papryka (najlepiej węgierska), no i cebula wyciskająca łzy z oczu (polska jest idealna). Ot i cała tajemnica
1 z 10
Fot. BUDHAZI LASZLO
Fot. BUDHAZI LASZLO

Gerbaud

Ciasto:

  • 45 dag mąki
  • żółtka
  • 4 dag drożdżyc
  • 1 szklanka śmietany
  • 25 dag margaryny
  • łyżeczka cukru
  • sól

 

Masa:

 

Polewa:

  • 30 dag cukru
  • 2 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania

Mąkę delikatnie rozetrzyj z margaryną, zostawiając grudkę, która będzie potrzebna do zrobienia polewy. W kubku dokładnie wymieszaj śmietanę, żółtka, cukier, sól i drożdże. Tę masę wlej do mąki i starannie wyrób ciasto. Podziel je na 3 części. Pierwszą rozciągnij i za pomocą wałka przełóż na posmarowaną margaryną i wysypaną mąką blachę o wymiarach 35 x 35 cm, wysoką na 1,5 centymetra. Dopasuj wałkiem do kształtu blachy, posmaruj dżemem morelowym i posyp połową mielonych orzechów zmieszanych z cukrem. Przykryj drugą częścią ciasta i znów posmaruj dżemem i posyp orzechami z cukrem. Przykryj ostatnią częścią ciasta i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Gdy ciasto odpocznie, upiecz je w temp. 180-200°C (30 minut) na jasnozłocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika wygładź delikatnie wierzch placka wałkiem, aby wycisnąć pęcherzyki powietrza, jakie utworzą się w cieście w czasie pieczenia. Zrób polewę: szklankę wody z cukrem gotuj do momentu, aż powstały syrop będzie sklejał palce. Wtedy wsyp kakao, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Zdejmij z ognia i dodaj margarynę, stale przy tym mieszając. Polewą pokryj placek, odstaw w chłodne miejsce. Pokrój na kwadraciki.

Zdjęcie eBook Kuchnia węgierska Zdjęcie Odchudzająca książka kucharska Zdjęcie Polska książka kucharska
eBook Kuchnia węgierska Odchudzająca książka kucharska Polska książka kucharska
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 10
Fot. BUDHAZI LASZLO
Fot. BUDHAZI LASZLO

Zrazy bite pod cebulą

Składniki

  • 1 kg rostbefu wołowego
  • cebule
  • 20 dag mąki
  • 200 ml oleju
  • 100 ml czerwonego wina
  • musztarda
  • masło
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Mięso pokrój na zrazy, lekko rozbij, skrop olejem i posmaruj musztardą. Ułóż w misce, wstaw do lodówki. Cebule pokrój na plastry, włóż do miseczki i posyp mąką. Przykryj, potrząśnij miseczką, aby okleiły się mąką. Przełóż na sitko i otrząśnij z nadmiaru mąki. Ponacinaj brzegi zrazów. Oprósz solą i pieprzem po jednej stronie, a mąką po drugiej. Na oleju usmaż najpierw plastry cebuli. Zdejmij, a na tym samym tłuszczu usmaż zrazy: najpierw 5 minut od strony z mąką, a po odwróceniu jeszcze 5 minut. Zdejmij z patelni. Zrób sos: tłuszcz ze smażenia połącz z winem i grudką masła. Zagotuj, mieszając. Zrazy posyp cebulą, sos podawaj osobno.

Zdjęcie BOHMANN GARNKI BH-3217 Zdjęcie Garnek Le Creuset The Cocottes - 24 cm 25001 24 09 02 4 61 Zdjęcie Silit Vitaliano Rosso 0021.1868.11
BOHMANN GARNKI
Garnek Le Creuset The Silit Vitaliano Rosso
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 10
Fot. BUDHAZI LASZLO
Fot. BUDHAZI LASZLO

Papryka faszerowana

Składniki

  • 8 strąków papryki
  • 10 dag ryżu
  • 30 dag mielonej niezbyt tłustej wieprzowiny
  • jajko
  • 1 mała cebula
  • 20 dag przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier
  • natka selera

 

Zasmażka:

  • 1,5 łyżki smalcu
  • 2 płaskie łyżki mąki

 

Sposób przygotowania

Przecier rozprowadź wodą, przypraw solą i cukrem, włóż całą cebulkę. Dodaj natkę selera, zagotuj. Odetnij spody papryk, wyjmij nasionka i białe środki. Zrób farsz: podgotuj ryż w osolonej wodzie, dodaj mięso, zmiksowaną cebulę i jajko. Przypraw solą i pieprzem. Nadzieniem napełnij papryki, pozostawiając trochę wolnego miejsca, gdyż ryż w czasie gotowania pęcznieje i może rozsadzić paprykę. Papryki włóż do sosu i gotuj do miękkości. Zasmaż mąkę na smalcu, połącz z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania potrawy nie mieszaj, tylko lekko potrząsaj garnkiem.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Zielona Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 24905 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania owalne duże zielone LIVIO
Kuchenprofi - Naczynie do zapiekania
Roemertopf Naczynie do pieczenia Vialli Design Naczynie do zapiekania
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 10
Fot. BUDHAZI LASZLO
Fot. BUDHAZI LASZLO

Zupa pasterska

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozpuść łyżkę tłuszczu, najlepiej smalcu, przyrumień drobno pokrojony boczek i cebulę. Wrzuć ziemniaki i duś na małym ogniu 10 minut. Zdejmij z ognia, wsyp słodką paprykę i wlej 2,5 litra wody. Dodaj pokrojoną w kostkę żółtą paprykę, obrany pomidor i makaron (Węgrzy podsmażają zacierki na łyżeczce smalcu, zanim wrzucą je do zupy). Przypraw vegetą i solą. Gotuj do miękkości. W zupie możesz ugotować kawałek dobrze uwędzonej kiełbasy - będzie jeszcze lepiej smakowała.

Zdjęcie Skeppshult Outdoor Kociołek 0710 Zdjęcie APS kociołek na zupę 10 l podgrzewany pastą Globe Zdjęcie Waza stalowa na zupę z pokrywką-poj.3 L
Skeppshult Outdoor Kociołek na zupę
APS kociołek na zupę 10 l z podgrzewaczem Waza stalowa na zupę z pokrywką
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 10
Fot. BUDHAZI LASZLO
Fot. BUDHAZI LASZLO

Pogacze

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 30 dag dobrze odciśniętego twarogu
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • jajko
  • gruboziarnista sól

 

Sposób przygotowania

Twaróg rozgnieć widelcem, po czym wyrób z mąką i masłem. Gdy wszystkie składniki połączą się w gładkie ciasto, owiń je w pergamin i włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj do grubości jednego palca i wytnij krążki o średnicy 4-5 cm. Ułóż na blasze (niezbyt gęsto, bo urosną), posmaruj jajkiem, posyp gruboziarnistą solą i tartym serem. Piecz na złoty kolor w temp. 200°C.

Zdjęcie Guardini Blacha do pieczenia GREEN BAKE 278 Zdjęcie Kaiser La Forme Plus Blacha do pieczenia 637228 Zdjęcie Tchibo Blacha do pieczenia z pokrywą 57101
Guardini Blacha do pieczenia Kaiser La Forme Plus Blacha Tchibo Blacha do pieczenia
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 10
Fot. fot. Jerzy Mankowski
Fot. fot. Jerzy Mankowski

Zupa wiejska

Składniki

  • 1 kg kwaszonej kapusty
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2-3 cebule
  • 20 dag wędzonej kiełbasy
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól

 

Sposób przygotowania

Kapustę zalej 3 litrami wody, zagotuj. Boczek pokrój w kostkę, wysmaż na suchej patelni. Dodaj do kapusty razem z wytopionym tłuszczem. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i również dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu, aż kapusta będzie zupełnie miękka. Kiełbasę pokrój na plasterki (możesz je krótko obsmażyć, ale nie jest to konieczne), dodaj do zupy pod koniec gotowania. Przypraw do smaku słodką papryką i solą. Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do zupy. Zagotuj jeszcze raz, ciągle mieszając. Zupę wiejską podaje się z chlebem.

Zdjęcie Smaczne zupy Zdjęcie Zupy 150 przepisów Zdjęcie Zupy siostry Marii
Smaczne zupy Zupy 150 przepisów Zupy siostry Marii
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Paprykarz z kurczaka

na 4 osoby

 

Składniki

  • cebula
  • 2 łyżki czerwonej papryki w proszku (węgierskiej!)
  • piersi kurczaka na 4 osoby
  • 1/2 szklanki bulionu z kury
  • trochę białego wytrawnego wina
  • 1/4-1/3 szklanki śmietanki 30-proc.
  • dobry olej

 

Sposób przygotowania

Posiekaj cebulę i zeszklij na dużej patelni na małym ogniu. Dodaj paprykę, duś 2-3 minuty. Piersi rozetnij na filety, włóż do torebki plastikowej i lekko rozbij tłuczkiem. Zwiększ płomień, podsmaż filety po 2-3 minuty z każdej strony. Smaż je partiami i odkładaj na talerz. Na patelnię wlej kieliszek wina (doda smaku) i rosół. Gotuj 2-3 minuty, zeskrobując cebulę i sos z patelni. Dolej śmietankę, gotuj 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Włóż filety i podgrzej. Podawaj z ryżem lub kładzionymi kluseczkami.

Zdjęcie Patelnia Skeppshult 0130t Zdjęcie Patelnia Skeppshult 0250 Zdjęcie SKEPPSHULT Patelnia grillowa 0129
Patelnia Skeppshult 0130t Patelnia Skeppshult 0250 SKEPPSHULT Patelnia grillowa
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
8 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Racponty - Karp z pieca

Składniki

 

Sposób przygotowania

Karpia umyj w zimnej wodzie, osusz, posól i natrzyj papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinaj ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w krążki. Brytfannę nasmaruj masłem, na dnie ułóż ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie połóż karpia, piecz godzinę na 2. poziomie od dołu w temperaturze 200°C. W tym czasie stop w rondelku resztę masła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj karpia i warzywa płynnym masłem i śmietaną (1/2 litra, czyli 2 szklanki). Pod koniec pieczenia polej rybę resztą śmietany i posyp papryką. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Zdjęcie Najlepsze przepisy na ryby i owoce morza Zdjęcie Ryby i owoce morza Zdjęcie RYBY NA RÓŻNE SPOSOBY
Najlepsze przepisy na ryby
Ryby i owoce morza Ryby na różne sposoby
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
9 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Gulyasleves

Pod koniec gotowania można dodać do gulaszu pokrojone w kostkę ziemniaki lub domowe galuszki.

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Cebulę posiekaj, usmaż na oleju, posyp słodką papryką, wymieszaj. Mięso pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, zwiększ płomień. Przypraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem we własnym sosie (jeśli będzie to konieczne, wlej trochę wody). Gdy mięso będzie prawie miękkie, dolej tyle wody, ile chcesz mieć zupy, i dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pietruszkę w całości. Dodaj kminek i czosnek. Możesz też włożyć zieloną paprykę (bez nasionek) i całego pomidora. Gdy jarzyny będą miękkie, wyjmij pietruszkę, paprykę i pomidora. Od razu podawaj. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania, może dorzucić czuszkę pokrojoną w cienkie plasterki. Zamiast mięsa można dać 4 parówki (podsmażone i pokrojone w plasterki) lub podobną ilość podsmażonej kiełbasy pokrojonej w kostkę.

Zdjęcie Berghoff 7 Cz Lover 3800000 Zdjęcie FISKARS PRZYBORY KUCHENNE FUNCTIONAL FORM 9szt. Zdjęcie Zassenhaus 071214
Berghoff 7 częściowy zestaw przyborów
FISKARS PRZYBORY KUCHENNE Zassenhaus przybory kuchenne
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
10 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Bogracz

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wołowinę pokrój na cienkie paski, seler, marchew i pietruszkę w słupki, a cebulę w kostkę. Mięso i warzywa podsmaż na połowie oliwy, przykryj i duś do miękkości. Na pozostałej oliwie usmaż pieczarki pokrojone na plasterki, przełóż je do rondla. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki i paprykę, keczup, groszek i koncentrat. Przypraw solą i pieprzem kajeńskim. Wymieszaj, duś jeszcze 15 minut. Podawaj z kluskami kładzionymi lub pieczywem.

Zdjęcie KAROLINA Garnitur do Kawy Hiruni 12/27 Zdjęcie KAROLINA Garnitur do kawy na 12 osób - HIRUNI FBC Niedekorowany Zdjęcie LUBIANA Serwis kawowy Claudia /Elegance 12 os. 40 el 5188
KAROLINA Garnitur do Kawy
KAROLINA Garnitur do kawy
LUBIANA Serwis kawowy
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: domowe jedzenie, kuchnia węgierska