Oscarowa pizza

ob
Jaką pizzę jada się na gali oscarowej? A dokładnie jaką zamówiła Ellen DeGeneres na Sunset Boulevard? Wiemy tylko, że zamówienie przyjechało z pizzerii Big Mama's & Papa's. Smaki możemy sobie tylko wyobrazić...
ABC via www.dailymail.co.uk ABC via www.dailymail.co.uk

Elegancka wyżerka

Podobno Ellen rozdała celebrytom pizzę wegetariańską z sosem pomidorowym, pizzę serową i jeszcze trzy inne.

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Domowa pizza

(dla 4 osób)

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 saszetka (7 g) suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 szklanki wody (330 ml) o temperaturze pokojowej

Sos pomidorowy:

  • odrobina oliwy
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego (passaty)
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Oraz:

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto z podanych składników. Kiedy będzie zwarte, formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na trzy porcje, z każdej robimy kulę i odstawiamy na 15 minut. Rozwałkowujemy porcje na cienkie placki. Robimy sos. Szklimy na oliwie posiekany czosnek. Wlewamy przecier, zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy listki oregano, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy placek ciasta smarujemy sosem i układamy na nim ulubione składniki, np. mozzarellę i listki bazylii, albo salami, kawałki gorgonzoli (pod sam koniec pieczenia) i rukolę (po upieczeniu). Pieczemy 8-12 minut w 250-280°C.

2
Fot. Paulina Jakóbiec Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza wegetariańska

(dla 2-4 osób)

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy

Na wierzch:

Oraz:

  • masło i mąka do przygotowania blachy

Sposób przygotowania

W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.

Paprykę kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy, dolewamy pół szklanki wody i dusimy, aż zmięknie. Ciasto rozwałkowujemy na placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę, paprykę, połówki pomidorków, pokrojoną w plasterki cukinię (możemy skropić ją oliwą) i pokrojone oliwki. Posypujemy listkami bazylii i pieczemy 15-20 minut w 220°C. Pizzę wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.

3
Fot. Paulina Jakóbiec Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza z cukinią i rukolą

(dla 2-4 osób)

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy

Na wierzch:

  • 2 średnie cukinie
  • 100-125 g (1 opakowanie) mozzarelli
  • 1 mały słoiczek (120-150 g) bazyliowego pesto
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 garście rukoli
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie. Cukinię i odsączoną mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Smarujemy pesto, układamy mozzarellę i cukinię, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy 15 minut w 220°C. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Skrapiamy miodem, na wierzchu układamy rukolę. Możemy oprószyć solą i pieprzem.

4
Więcej na ten temat: oscary, pizza