W marcu śledzie są najlepsze!
Śledzie w oleju lnianym (Fot. Łukasz Kozyra)
Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem
4-6 porcji, 10 minut (plus czas oczekiwania)
Składniki
- 4-6 dorodnych śledzi matias
- 10-15 dag łuskanych orzechów włoskich
- 1/2 pęczka szczypiorku
- oliwa
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- Sól, Czarny lub kolorowy (koniecznie świeżo zmielony) pieprz
Sposób przygotowania
Śledzie opłucz (jeśli lubisz łagodniejsze, możesz namoczyć je w zimnej wodzie lub mleku
i odstawić na kilka godzin, a potem osuszyć), pokrój w dzwonka. Ułóż na większym półmisku, polej oliwą (płaty ryby powinny być w połowie zakryte). Posyp orzechami włoskimi, starając się, by najładniejsze połówki zostawić na wierzchu, i grubo pokrojonym szczypiorkiem. Ułóż ćwiartki jajek między śledziami i całość oprósz pieprzem - najlepiej prosto z młynka. Możesz dodać świeżą natkę i szczyptę pieprzu kajeńskiego.
Domowe śledzie
(dla 12 osób)
Składniki
- 12 solonych filetów śledziowych
- 1 czerwona cebula (pokrojona w krążki)
- 2 marchewki (pokrojone w talarki)
- 2 gałązki koperku (same listki)
Zalewa:
- 400 ml wody
- 250 ml cukru pudru
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki całych ziaren pieprzu
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 10 goździków
- 400 ml białego octu winnego
- 15 ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania
Zalewamy śledzie zimną wodą, odstawiamy na 6 godzin. Zagotowujemy składniki zalewy w rondlu, zmniejszamy ogień - powinna lekko bulgotać przez 30 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Odsączamy filety i tniemy je na 3-centymetrowe kawałki. Wkładamy do wysterylizowanego słoja, przekładając cebulą, marchwią i koperkiem, zalewamy chłodną zalewą. Zakręcamy dobrze słoik i odstawiamy go na tydzień do lodówki. Później po prostu wyciągamy ulubione kombinacje śledzi i warzyw i podajemy, jak nam fantazja podpowie.
Marynowane smażone śledzie z topinamburem
(dla 8 osób)
Zalewa:
- 500 ml octu z białego wina
- 300 g cukru pudru
- 2 listki laurowe
- 5 gałązek tymianku
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 1 łyżka soli
Ryba:
- 12 świeżych filetów śledziowych
- 200 g mąki żytniej
- sól, pieprz do smaku
- 200 g koziego twarożku
- 2 łyżki posiekanych listków tymianku
- 30 g solonego masła
Oraz:
- 700 g topinamburu
- 25 g solonego masła
- sól, pieprz
- 1 duża czerwona cebula
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki octowej zalewy zagotowujemy w rondlu. Zmniejszamy ogień, płyn powinien delikatnie bulgotać przez 30 minut. Schładzamy. Odsączamy śledzie i usuwamy płetwy. Mąkę żytnią wysypujemy na talerz, przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy każdy filet, ale tylko od strony skóry. Rozgniatamy kozi twarożek widelcem, mieszamy z tymiankiem. Nakładamy po łyżce na każdy filet (od strony mięsa). Składamy filety tak, by nadzienie było w środku. Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy ryby po 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy do naczynia, wlewamy zalewę, odstawiamy na dwie godziny. W tym czasie myjemy i obieramy topinambur, kroimy go na kawałki, przesmażamy na maśle, aż starci surowość, ale pozostanie sprężysty. Doprawiamy do smaku. Kroimy w cienkie plastry cebulę. Delikatnie przekładamy topinambur do naczynia ze śledziami i przed podaniem posypujemy całość plastrami cebuli.
Śledzie po skandynawsku
Składniki
- 75 dag świeżych niesolonych, oczyszczonych śledzi
- 3/4 szklanki śmietany 22-proc.
- 2 łyżki keczupu
- 3 łyżki startego chrzanu
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Sposób przygotowania
Śledzie umyj, wykrój filety, skrop od środka sokiem z cytryny i posól. Końce filetów załóż do środka. Śledzie ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką masła. Polej śmietaną wymieszaną z keczupem i chrzanem, skrop pozostałym roztopionym masłem. Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Podawaj z ziemniakami z wody i zieloną sałatą.
Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego
(Dla 4 osób)
Składniki
- 30 dag śledzi korzennych
- 1 czerwona cebula
- garść suszonych śliwek bez pestek
- 1 kieliszek śliwowicy
- 1 łyżka ciemnego cukru
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Śledzie odcedzamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w 2-cm kostkę. Siekamy drobno cebulę, śliwki moczymy przez godzinę w gorącej wodzie. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie śliwowicę z cukrem, octem i oliwą. Śledzie, cebulę oraz pokrojone połówki śliwek wkładamy do marynaty i odstawiamy na przynajmniej 3 godziny do lodówki.
Śledzie w oleju lnianym
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 1 kg solonych filetów śledziowych
- 1/2 kg cebuli
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1/4 l oleju lnianego
- 1 kg ziemniaków
Sposób przygotowania
Cebulę siekamy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i filety, (autor przepisu nie moczy śledzi, ale kto woli mniej słone, może włożyć je na godzinę do mleka), wszystko zalewamy olejem i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Zamarynowane śledzie podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Śledzie na sposób sycylijski
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 1 kg świeżych, niedużych śledzi
- 1/4 kg filetu z dorsza
- oliwa do smażenia
- 1 średnia cebula
- szczypta przyprawy korzennej
- sól, pieprz
- 1/2 kg pomarańczy
- 1 jajko
Sposób przygotowania
Sprawiamy śledzie: czyścimy i usuwamy kręgosłup wraz z ośćmi - najlepiej palcami, wtedy nie uszkodzimy mięsa. Dorsza mielemy wraz z posiekaną, przesmażoną na oliwie cebulką. Dodajemy przyprawy, startą skórkę z jednej pomarańczy i jajko, mieszamy. Farszem wypełniamy tuszki śledzi i układamy na blaszce wyłożonej pokrojonymi w plastry pomarańczami. Pieczemy 20 minut w 160°C. Podajemy na ciepło lub na zimno, np. z sałatką z rukoli, kaparów, czerwonej cebuli i pomarańczy.
Śledź marynowany w soku z kiszonych ogórków z gruszkami w miodzie
(dla 10 osób)
Składniki
- 800 g solonych filetów ze śledzia
- 300 ml soku z kiszonych ogórków
- 100 g masła
- 5 gruszek
- 100 g lipowego miodu
Sposób przygotowania
Śledzie moczymy w wodzie przez 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie wkładamy je na 2-3 godziny do soku po kiszonych ogórkach. Na patelni podgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone na ćwiartki gruszki i dusimy 2 minuty. Dodajemy miód. Nie podgrzewamy, bo miód straci walory odżywcze. Śledzie osączamy z soku i podajemy na gruszkach.