Umami znaczy pyszny

MG
Kanapki z masłem anchois

Kanapki z masłem anchois (Fot. BBS)

Wcale nie trzeba daleko szukać. 5 smak wyczuwalny jest w najzwyklejszych daniach, tylko nie zwracamy na niego uwagi. Nazwa pochodzi od japońskiego słowa umai, czyli pyszny - więc warto za nim gonić
1 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Zupa pomidorowo-miętowa

dla 4 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Szalotki kroimy w półksiężyce, czosnek i selera drobno siekamy i wrzucamy do garnka na odrobinę rozgrzanego masła i oliwy. Gdy szalotki zmiękną, dodajemy pokrojony miąższ z pomidorów, sos Worcestershire, garam masala, imbir i chilli. Podsmażamy, mieszając, aby wydobyć aromat przypraw. Zalewamy bulionem i sokiem pomidorowym, słodzimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pomidorki kandyzowane i sok z limonki. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy grubo posiekaną miętę.

Zdjęcie Morphy Richards Zupowar 48822 Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208 Zdjęcie Villeroy & Boch - Anmut - waza na zupę
Morphy Richards Zupowar HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ Villeroy & Boch - Anmut -  waza
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Kanapki z masłem anchois

dla 10 osób

 

Składniki

  • 10 filecików anchois
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 małe szalotki (posiekane)
  • 1/3 szklanki dobrej oliwy
  • pumpernikiel (pokrojony na kawałki)
  • pomidor

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki (oprócz pumpernikla i pomidora) miksujemy na gładką pastę. Smarujemy masłem kromki pumpernikla i na każdej układamy plasterki pomidora.

Zdjęcie Blender HYUNDAI HB 962 Zdjęcie Blender Kenwood HB714 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 4360
Blender HYUNDAI HB 962 Blender Kenwood HB714 Blender SENCOR SHB 4360
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Halibut z nori

dla 4 osób

 

Składniki

  • 2 łyżki  sosu sojowego
  • 2 łyżki  wina mirin
  • 2 łyżki  octu ryżowego
  • 1 łyżka  wody
  • 1,5 arkusza  alg nori (podartego na drobne kawałki)
  • 4 filety z halibuta
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  oliwy
  • ćwiartki cytryny

 

Sposób przygotowania

Na patelni mieszamy sos sojowy, ocet, wino i wodę, zagotowujemy i wrzucamy nori. Mieszamy, aż algi zmiękną i połączą się z płynem (2-3 minuty). Halibuta przyprawiamy solą i pieprzem, przysmażamy na oliwie w brytfance. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 4 minuty. Filety podajemy z sosem nori i skrapiamy sokiem z cytryny.

Zdjęcie Patelnia Fissler Special 4750036100 Zdjęcie Patelnia Le Creuset 96200224001000 Zdjęcie STALGAST Patelnia 34380
Patelnia Fissler Special Patelnia Le Creuset STALGAST Patelnia
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Kurczak z grzybami shiitake i sosem pieprzowo-sezamowym

dla 4 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mieszamy mąkę z sherry, dodajemy sok z cytryny, sosy sojowy i pieprzowy, imbir oraz czosnek. Mięso kroimy na kawałki, zanurzamy w marynacie i zostawiamy na 3-4 godziny. Podprażamy nasiona sezamu na suchej patelni, odkładamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej sezamowy i roślinny. Wkładamy osączone z marynaty kawałki kurczaka (marynatę zostawiamy!), rumienimy i zdejmujemy z patelni. Wrzucamy grzyby i smażymy 3 minuty. Pod koniec dodajemy szalotki pokrojone w piórka. Łączymy z kurczakiem i marynatą. Smażymy, aż wszystko pokryje się sosem, wsypujemy uprażony sezam. Podajemy z ryżem.

Zdjęcie BRABANTIA Nóż do mięsa 500022 Zdjęcie FISKARS nóż do mięsa (pieczeni) 24cm 857128 Zdjęcie Solingen Nóż do mięsa 00531
BRABANTIA Nóż do mięsa FISKARS nóż do mięsa Solingen Nóż do mięsa
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Lody pomidorowe z pomidorowym karmelem

dla 6 osób

 

Składniki

  • żółtka
  • 1/4 szklanki  cukru
  • 3 łyżki  oliwy extra virgin
  • 1,5 szklanki  tłustego mleka
  • 1/2 szklanki  śmietanki 36%
  • 2 łyżki  przecieru pomidorowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 45 ml  limoncello
  • pomidor malinowy
  • 1 szklanka  cukru
  • 1/4 szklanki  wody
  • parmezan

 

Sposób przygotowania

Ucieramy żółtka z cukrem. Powoli wlewamy oliwę, mieszając, aż powstanie emulsja. Do rondla wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy przecier. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż zacznie lekko bulgotać, nie zagotowujemy! Odmierzamy szklankę płynu i cienką strużką wlewamy do żółtek, miksując. W ten sposób dodajemy jeszcze dwie szklanki. Powstały płyn wlewamy do rondla i podgrzewamy, mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny i limoncello. Przecedzamy przez sito, schładzamy i mrozimy w maszynce do lodów, według instrukcji, albo w zamrażalniku, mieszając od czasu do czasu. Robimy sos. Pomidora miksujemy, przecieramy przez sito. Odmierzamy 1/2 szklanki purée. Gotujemy wodę z cukrem, aż powstanie jasny karmel. Zdejmujemy z ognia, powoli dodajemy purée. Kiedy sos się skarmelizuje, znów stawiamy go na ogniu i mieszamy, aż grudki się rozpuszczą. Studzimy. Lody polewamy karmelem i posypujemy wiórkami parmezanu.

Zdjęcie Zelmer 481.64 Ivory Zdjęcie ZELMER 481.64 Lime Zdjęcie ZELMER 481.63 Symbio
Zelmer 481.64 Ivory ZELMER 481.64 Lime ZELMER 481.63 Symbio
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: smak umami