Makaron. Uwielbiam wszystkie kształty. Cz. 2

Magazyn Kuchnia
Linguine z anchois

Linguine z anchois (Fot. Shutterstock/marco mayer)

Codziennie, niezmiennie ulubione danie polaków - makaron! Przedstawiamy nowy zestaw przepisów do wypróbowania w domu
1 z 10
Fot. Shutterstock/Tiramisu Studio
Fot. Shutterstock/Tiramisu Studio

Conchiglioni nadziewane łososiem

Składniki

  • szczypta szafranu
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 300 g świeżego łososia
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki śmietanki 30%
  • 250 g makaronu conchiglioni (duże muszle)
  • 100 g tartego parmezanu
  • pieprz, sól
  • cukier, pieprz, sól do smaku

 

Sos pomidorowy:

 

Sposób przygotowania

Szafran zaparzamy podgrzanym winem, mieszamy z masłem. Łososia kroimy w kostkę 1 x 1 cm, oprószamy mąką, podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietankę. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Przygotowujemy sos pomidorowy. Sparzone pomidory obieramy, kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy obrane ząbki czosnku. Dodajemy łyżkę bazylii i pomidory, gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i resztą bazylii. Sos wlewamy do żaroodpornego naczynia. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy, układamy na warstwie sosu wgłębieniem do góry. Nadziewamy farszem, posypujemy parmezanem. Zapiekamy 5 minut w 220°C.

2 z 10
Fot. Shutterstock/stockcreations
Fot. Shutterstock/stockcreations

Lazania po bolońsku

Składniki

 

Sos beszamelowy:

  • 80 g masła
  • 80 g mąki
  • 1 litr mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania

Seler kroimy w plasterki, cebulę i czosnek siekamy. Wszystko obsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i szynkę, smażymy kilka minut. Wlewamy wino i bulion, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy obrane, posiekane pomidory i dusimy 40 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Przygotowujemy sos. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę i mieszając, rozprowadzamy ją zimnym mlekiem. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.  Formę do zapiekania smarujemy masłem, przykrywamy cienką warstwą sosu, układamy płaty lazanii, polewamy beszamelem, układamy mozzarellę i parmezan. Tak samo układamy kolejne dwie warstwy. Ostatnią powinny stanowić płaty polane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy 30 minut w 200°C.

3 z 10
Fot. Shutterstock/Max Sugar
Fot. Shutterstock/Max Sugar

Spaghetti z oliwą i czosnkiem

Składniki

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek i krótko podsmażamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił. Ugotowany według przepisu na opakowaniu makaron przekładamy na patelnię, wsypujemy natkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przekładamy na ogrzany półmisek i od razu podajemy.

4 z 10
Fot. Shutterstock/nati chernova
Fot. Shutterstock/nati chernova

Penne z pieczarkami

Składniki

  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g chudego boczku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • pieprz, sól
  • 400 g makaronu penne
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

Sposób przygotowania

Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem. Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.

5 z 10
Fot. Shutterstock/ffolas
Fot. Shutterstock/ffolas

Tagliatelle z trzema serami

Składniki

  • 2/3 szklanki śmietanki 30%
  • 60 g gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią
  • 150 g ricotty
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 400 g zielonego tagliatelle
  • kilka listków szałwii
  • grubo mielony pieprz, sól

 

Sposób przygotowania

Do dużego rondla wlewamy śmietankę, dodajemy drobno pokrojony ser pleśniowy, ricottę i parmezan. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż sery się roztopią i utworzą jednolitą gładką masę. Ugotowany według przepisu na opakowaniu i odcedzony makaron wkładamy do garnka z sosem, wsypujemy posiekaną szałwię i pieprz. Chwilę podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Przekładamy na ogrzany półmisek i natychmiast podajemy.

6 z 10
Fot. Shutterstock/BrunoRosa
Fot. Shutterstock/BrunoRosa

Tagliatelle słoma i siano

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy pokrojoną w paski wędlinę. Dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Wlewamy śmietankę, wrzucamy szałwię, solimy i gotujemy 2 minutyna średnim ogniu. Do sosu wkładamy odcedzone tagliatelle, ugotowane według przepisu na opakowaniu, posypujemy połową parmezanu, doprawiamy solą, mieszamy, oprószamy resztą sera i natką. Podajemy na patelni, na której danie było przyrządzane.

7 z 10
Fot. Shutterstock/vsl
Fot. Shutterstock/vsl

Pappardelle z polędwicą wieprzową

Składniki

 

Sposób przygotowania

Polędwicę kroimy w dwucentymetrową kostkę. Drobno siekamy obraną cebulę i czosnek. Kroimy w kostkę obrane pomidory. Chilli przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę i mięso, stale mieszając. Dodajemy pomidory, chilli i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, miodem, sosem worcestershire. Dodajemy bulion, dusimy pół godziny pod przykryciem na średnim ogniu. Po kwadransie duszenia mięsa gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Po osączeniu dodajemy do mięsa, dokładnie mieszamy. Makaron podajemy od razu, posypany cheddarem.

8 z 10
Fot. Shutterstock/Taiftin
Fot. Shutterstock/Taiftin

Farfalle z kremem marchewkowym

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obraną i umytą marchewkę kroimy w drobną kostkę. Masło rozgrzewamy w garnku, krótko dusimy na nim marchewkę, doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę i bulion, nakrywamy garnek pokrywką, dusimy na małym ogniu 10-12 minut. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Płatki migdałowe rumienimy bez tłuszczu na małej patelni, zdejmujemy z ognia. Odkładamy połowę marchewki, resztę miksujemy razem z wywarem i zagotowujemy. Dodajemy pozostałą marchewkę i doprawiamy do smaku. Makaron mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze, każdą porcję posypujemy płatkami migdałowymi i melisą.

9 z 10
Fot. Shutterstock/alisafarov
Fot. Shutterstock/alisafarov

Fettuccine all'Alfredo

Składniki

  • 80 g masła
  • 120 g świeżo startego parmezanu
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • 400 g makaronu fettuccine

 

Sposób przygotowania

W litrowym garnku z grubym dnem roztapiamy masło, wsypujemy ser, wlewamy śmietankę. Gotujemy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając. Dodajemy pietruszkę, pieprz i sól. Odcedzony makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu wkładamy do ogrzanej miski, wlewamy sos, mieszamy i od razu podajemy.

10 z 10
Fot. Shutterstock/marco mayer
Fot. Shutterstock/marco mayer

Linguine z anchois

Składniki

  • 400 g makaronu linguine
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 filecików anchois
  • 1,5 szklanki pokruszonego miąższu ze świeżego chleba
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania

Linguine gotujemy według prze- pisu na opakowaniu, odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przez minutę posiekany czosnek oraz anchois. Dorzucamy chleb i smażymy 5-7 minut, aż się chleb zrumieni. Wrzucamy makaron, mieszamy. Kładziemy na talerze, każdą porcję posypujemy natką.

Więcej na ten temat: dania z makaronami, kuchnia włoska