Klopsy - obiad po pracy gotowy w 30 minut

MG
Klopsiki

Klopsiki (shutterstock)

Mało czasu, a szybko chcesz szybko zjeść coś konkretnego. Klopsy świetnie się sprawdzają w takiej sytuacji. Po jakichś 30 minutach pachnący obiad będzie gotowy.
1 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Klopsy - obiad po pracy gotowy w 30 minut

Mało czasu, a szybko chcesz szybko zjeść coś konkretnego. Klopsy świetnie się sprawdzają w takiej sytuacji. Po jakichś 30 minutach pachnący obiad będzie gotowy.

Klopsiki z mozzarellą

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czerwone cebule
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 125 g mozzarelli
  • mała garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów w zalewie

Sposób przygotowania

Posiekany czosnek i pokrojone w piórka cebule szklimy na oleju, doprawiamy cukrem i zestawiamy z ognia. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałeczki mozzarellę i pokruszone orzechy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Wrzucamy połowę posiekanej natki, mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 3-4 cm. Klopsiki wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy, odwracając je na wszystkie strony. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie gęsty sos. Klopsiki podajemy w sosie, posypane resztą natki. Dobrymi dodatkami będą liście sałaty i chrupiąca bagietka.

2 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Klopsiki drobiowe z kolendrą

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa z kurczaka (nie z piersi)
  • 1 jajko
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • 2 posiekane dymki
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • sól
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania

Wymieszaj mięso z kolendrą, jajkiem, dymkami i sól. Z masy uformuj klopsiki, obtocz w mące kukurydzianej i usmaż na oleju na złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz z oleju na papierowym ręczniku. Do tak przygotowanych klopsików możesz podać sos sojowy lub sos cumberland oraz miskę zielonej sałaty.

3 z 9
Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / Agencja Wyborcza.pl
Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / Agencja Wyborcza.pl

Klopsiki z indyka i pieczarek

Składniki

  • 20 dag pieczarek
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire lub 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Pieczarki myjemy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Nóżki odkładamy (nie będą potrzebne), a kapelusze obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na oliwie ok. 5 minut, następnie łyżką cedzakową zdejmujemy grzyby z patelni i mieszamy z mielonym indykiem, dodając bułkę tartą, szczypiorek, cebulę, jaja, sos Worcestershire (albo sojowy). Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy olej na patelni z grubym dnem i smażymy klopsiki (powinny być do połowy przykryte tłuszczem). Co chwilę obracamy, aby się równomiernie zrumieniły. Po około 20 minutach przekładamy klopsiki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i osączamy z tłuszczu.

4 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Klopsiki w stylu hinduskim

(dla 4 osób)

Składniki

  • 200 g ryżu basmati
  • 200 g mielonej jagnięciny
  • 100 g wołowiny
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • duża garść świeżego szpinaku
  • ewentualnie do dekoracji kilka listków mięty

Sposób przygotowania

Ryż basmati dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagnięcinę mieszamy z wołowiną oraz wszystkimi przyprawami. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki. Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie na małym ogniu. Dodajemy klopsiki i smażymy, obracając. Wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukier i dusimy 10 minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie drobno mielemy orzeszki ziemne (w blenderze). Do sosu z klopsikami dodajemy posiekany szpinak i zmielone orzeszki, mieszamy i dusimy 5 minut. Do miseczek nakładamy po porcji ryżu, na ryż kładziemy klopsiki, polewając je obficie sosem. Danie możemy udekorować listkami mięty.

5 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Wege klopsiki z pikantnym dipem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy (po 220 g)
  • 1/2 cukinii
  • 100 g świeżego (lub mrożonego) zielonego groszku
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

Dip:

  • 1 papryczka chilli
  • sok z 1 limonki
  • 200 ml jogurtu greckiego

Sposób przygotowania

Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, płuczemy i miksujemy w blenderze wraz z cukinią, groszkiem i przyprawą garam masala.  Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę oraz drobno posiekaną natkę,  mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki lub kuleczki o średnicy 2-3 cm. Smażymy w głębokim oleju w garnku  lub woku przez 2-3 minuty. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.  Robimy dip: siekamy chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych  potraw), skrapiamy połową soku  z limonki, dodajemy jogurt wymieszany z resztą soku z limonki, doprawiamy solą  i pieprzem, mieszamy. Przekładamy  do miseczki, podajemy do klopsików.

6 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Singapurskie klopsiki z makaronem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • kilkucentymetrowy kawałek imbiru
  • 5-6 pieczarek
  • 2 papryczki chilli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 łyżki pasty miso
  • 250 g chińskiego makaronu jajecznego (noodle)
  • 1 pęczek kolendry

Sposób przygotowania

Mięso mieszamy z posiekanym imbirem, drobno pokrojonymi pieczarkami i jedną posiekaną papryczką chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw). Doprawiamy solą, pieprzem i sosem ostrygowym. Formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm. Zagotowujemy w garnku 2 litry wody, dodajemy pastę miso. Kiedy się rozpuści, gotujemy klopsiki we wrzątku przez 7 minut. Dorzucamy do garnka makaron i gotujemy razem z klopsikami jeszcze 8 minut. Makaron z klopsikami przekładamy do miseczek, zalewamy wywarem, w którym się gotowały. Posypujemy listkami kolendry i drugą posiekaną papryczką chilli.

7 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Klopsiki rybne

(dla 4 osób)

Składniki

  • 200 g filetu z dorsza
  • 8 krewetek
  • 1 por
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek kolendry
  • 3 limonki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sezamu
  • 3-4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

Dorsza miksujemy w blenderze razem z obranymi krewetkami. Siekamy pora, chilli (pestki wyrzucamy, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw) i kolendrę. Posiekane składniki dodajemy do masy rybnej,  skrapiamy sokiem z jednej limonki, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczając. Posypujemy sezamem i smażymy na oliwie, po 2 minuty z każdej strony. Podajemy z cząstkami limonki. Klopsiki możemy też podać zawinięte w sałatę z kawałkami mango.

8 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Marokańskie klopsiki

Składniki

  • 50 dag mielonej lub siekanej jagnięciny
  • 6-7 gałązek natki
  • 2 garści ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża puszka pomidorów
  • trochę koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu
  • soli
  • cynamonu
  • kolendry i kminu rzymskiego

Sposób przygotowania

Mięso zagnieć z posiekaną natką, cebulą, czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Do masy dodaj ryż i jeszcze raz dobrze zagnieć. Z masy ulep kulki i usmaż je w głębokiej oliwie. Włóż do rondla, wlej pomidory z puszki razem z zalewą i dodaj nieco koncentratu pomidorowego. Duś w przykrytej patelni lub wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200°C, aż ryż w klopsikach będzie miękki, a sos zgęstnieje. Trwa to około 30 minut. Teraz przypraw do smaku sokiem z cytryny. Możesz podawać z sałatą, arabskim chlebkiem, kaszą kuskus albo ryżem basmati.

9 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Klopsiki z chorizo

(dla 4 osób)

Klopsiki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 200 g chorizo
  • 100 g zielonej fasolki
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

Dodatki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 200 g kuskusu
  • 2 zielone papryczki chilli

Sposób przygotowania

Czosnek i cebulę siekamy. Dodajemy do wołowiny wraz z drobno pokrojonym chorizo oraz fasolką, doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm. Przygotowujemy dodatki: czosnek i cebulę siekamy, szklimy na oleju, zdejmujemy z patelni. Paprykę kroimy w cienkie paski i smażymy 10 minut na małym ogniu. Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy klopsiki przez 7-10 minut, obracając je, by zrumieniły się z każdej strony. Wrzucamy podsmażone: paprykę, cebulę i czosnek, doprawiamy cukrem i smażymy jeszcze kilka minut. W tym czasie zalewamy kuskus gorącą wodą (jej objętość powinna być dwa razy większa niż kuskusu), przykrywamy ściereczką lub przykrywką i odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieje. Usmażone klopsiki podajemy z kuskusem i obfitą porcją cebuli z papryką. Posypujemy posiekanym chilli.

Więcej na ten temat: klopsy, mięso mielone, szybkie przepisy
Komentarze
A przepis na Polskie klopsiki, to mozna by dac?
@blob
Nawet patriota pisze "polskie" małą literą.
już oceniałe(a)ś
4
0
@blob
no jeszcze niech na pomidorowa daja bo nikt nie zna...
już oceniałe(a)ś
0
0
@emerald
Pod warunkiem, ze umie mowic po polsku, a nie po "polskiemu"
już oceniałe(a)ś
0
0
@blob
250/250 wołowe/wieprzowe mielone...pół cebulki drobniutko posiekanej,
czosnek do woli, jajeczko całe, sól i pieprz do smaku, i przynajmniej 2/3
starej bułki namoczone przedtem w wodzie....albo i więcej, jak ci się chce...
Wyrobić dobrze, i formować dowolnej wielkości...smażyć na smalcu....albo na
klarowanym maśle, albo na oleju....

Dzieci znają ten przepis...
już oceniałe(a)ś
0
0
Klopsiki w sosie koperkowym - bardzo lubiłam, ale jakoś wyszły mi z pamięci. Wrócę do nich.
już oceniałe(a)ś
1
0