Klopsy - obiad po pracy gotowy w 30 minut

MG
Mało czasu, a szybko chcesz szybko zjeść coś konkretnego. Klopsy świetnie się sprawdzają w takiej sytuacji. Po jakichś 30 minutach pachnący obiad będzie gotowy.
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Klopsy - obiad po pracy gotowy w 30 minut

Mało czasu, a szybko chcesz szybko zjeść coś konkretnego. Klopsy świetnie się sprawdzają w takiej sytuacji. Po jakichś 30 minutach pachnący obiad będzie gotowy.

Klopsiki z mozzarellą

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czerwone cebule
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 125 g mozzarelli
  • mała garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów w zalewie

Sposób przygotowania

Posiekany czosnek i pokrojone w piórka cebule szklimy na oleju, doprawiamy cukrem i zestawiamy z ognia. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałeczki mozzarellę i pokruszone orzechy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Wrzucamy połowę posiekanej natki, mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 3-4 cm. Klopsiki wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy, odwracając je na wszystkie strony. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie gęsty sos. Klopsiki podajemy w sosie, posypane resztą natki. Dobrymi dodatkami będą liście sałaty i chrupiąca bagietka.

Zdjęcie Kenwood Pro 2000 MG 700 Zdjęcie Ma-Ga TC12 Zdjęcie REDMOND RMG-1205-8-E
Kenwood Pro 2000 MG 700 Ma-Ga TC12 REDMOND RMG-1205-8-E
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Klopsiki drobiowe z kolendrą

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa z kurczaka (nie z piersi)
  • jajko
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • 2 posiekane dymki
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • sól
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania

Wymieszaj mięso z kolendrą, jajkiem, dymkami i sól. Z masy uformuj klopsiki, obtocz w mące kukurydzianej i usmaż na oleju na złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz z oleju na papierowym ręczniku. Do tak przygotowanych klopsików możesz podać sos sojowy lub sos cumberland oraz miskę zielonej sałaty.

Zdjęcie GIARDINO Serwis obiadowy 41/12 Zdjęcie Karolina Serwis obiadowy CASTEL FBC Zdjęcie KRZYSZTOF DAPHNE Serwis obiadowy i kawowy 108/12
GIARDINO Serwis obiadowy 41/12 Karolina Serwis obiadowy CA... KRZYSZTOF DAPHNE Serwis obi...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

Klopsiki z indyka i pieczarek

Składniki

  • 20 dag pieczarek
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1 drobno posiekana cebula
  • jajka
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire lub 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Pieczarki myjemy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Nóżki odkładamy (nie będą potrzebne), a kapelusze obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na oliwie ok. 5 minut, następnie łyżką cedzakową zdejmujemy grzyby z patelni i mieszamy z mielonym indykiem, dodając bułkę tartą, szczypiorek, cebulę, jaja, sos Worcestershire (albo sojowy). Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy olej na patelni z grubym dnem i smażymy klopsiki (powinny być do połowy przykryte tłuszczem). Co chwilę obracamy, aby się równomiernie zrumieniły. Po około 20 minutach przekładamy klopsiki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i osączamy z tłuszczu.

Zdjęcie CUCINA PRO Patelnie (43651) Zdjęcie Enrico Patelnie 802.098 Zdjęcie Zestaw 3 patelnie DOMESTIC Top Selection TELESTO
CUCINA PRO Patelnie (43651) Enrico Patelnie 802.098 Zestaw 3 patelnie DOMESTIC ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Klopsiki w stylu hinduskim

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Ryż basmati dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jagnięcinę mieszamy z wołowiną oraz wszystkimi przyprawami. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki. Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie na małym ogniu. Dodajemy klopsiki i smażymy, obracając. Wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukier i dusimy 10 minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie drobno mielemy orzeszki ziemne (w blenderze). Do sosu z klopsikami dodajemy posiekany szpinak i zmielone orzeszki, mieszamy i dusimy 5 minut. Do miseczek nakładamy po porcji ryżu, na ryż kładziemy klopsiki, polewając je obficie sosem. Danie możemy udekorować listkami mięty.

Zdjęcie Frabosk Garnek Do Ryżu / Risottiera Arianna 4l 16321 Zdjęcie Garnek Guzzanti GZ 183 Zdjęcie HARPER RC28W
Frabosk Garnek Do Ryżu / Ri... Garnek Guzzanti GZ 183 HARPER RC28W
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Wege klopsiki z pikantnym dipem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy (po 220 g)
  • 1/2 cukinii
  • 100 g świeżego (lub mrożonego) zielonego groszku
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

Dip:

Sposób przygotowania

Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, płuczemy i miksujemy w blenderze wraz z cukinią, groszkiem i przyprawą garam masala.  Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę oraz drobno posiekaną natkę,  mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki lub kuleczki o średnicy 2-3 cm. Smażymy w głębokim oleju w garnku  lub woku przez 2-3 minuty. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.  Robimy dip: siekamy chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych  potraw), skrapiamy połową soku  z limonki, dodajemy jogurt wymieszany z resztą soku z limonki, doprawiamy solą  i pieprzem, mieszamy. Przekładamy  do miseczki, podajemy do klopsików.

Zdjęcie MASON CASH 10 l 01004 Zdjęcie Menu Stitches 4583050 Zdjęcie Tadar WSTĘGA 76130
MASON CASH 10 l 01004 Menu Stitches 4583050 Tadar WSTĘGA 76130
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Singapurskie klopsiki z makaronem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • kilkucentymetrowy kawałek imbiru
  • 5-6 pieczarek
  • 2 papryczki chilli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 łyżki pasty miso
  • 250 g chińskiego makaronu jajecznego (noodle)
  • 1 pęczek kolendry

Sposób przygotowania

Mięso mieszamy z posiekanym imbirem, drobno pokrojonymi pieczarkami i jedną posiekaną papryczką chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw). Doprawiamy solą, pieprzem i sosem ostrygowym. Formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm. Zagotowujemy w garnku 2 litry wody, dodajemy pastę miso. Kiedy się rozpuści, gotujemy klopsiki we wrzątku przez 7 minut. Dorzucamy do garnka makaron i gotujemy razem z klopsikami jeszcze 8 minut. Makaron z klopsikami przekładamy do miseczek, zalewamy wywarem, w którym się gotowały. Posypujemy listkami kolendry i drugą posiekaną papryczką chilli.

Zdjęcie Noże Zdjęcie Noże stalowe zestaw 4 sztuki Cookut EVCST Zdjęcie Stojak na Noże - Voodoo
Noże "7" (nowe) Noże stalowe zestaw 4 sztuk... Stojak na Noże - Voodoo
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Klopsiki rybne

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Dorsza miksujemy w blenderze razem z obranymi krewetkami. Siekamy pora, chilli (pestki wyrzucamy, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw) i kolendrę. Posiekane składniki dodajemy do masy rybnej,  skrapiamy sokiem z jednej limonki, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczając. Posypujemy sezamem i smażymy na oliwie, po 2 minuty z każdej strony. Podajemy z cząstkami limonki. Klopsiki możemy też podać zawinięte w sałatę z kawałkami mango.

Zdjęcie Chodzież Mariapaula Zestaw Obiadowy 12/41 dek. Kantata Zdjęcie Ćmielów I Chodzież Zestaw Obiadowo-Kawowy dla 6os. Akcent Tl08 Zdjęcie Maxwell&Williams Zastawa stołowa 12el
Chodzież Mariapaula Zestaw ... Ćmielów I Chodzież Zestaw O... Maxwell&Williams Zastaw...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Marokańskie klopsiki

Składniki

Sposób przygotowania

Mięso zagnieć z posiekaną natką, cebulą, czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Do masy dodaj ryż i jeszcze raz dobrze zagnieć. Z masy ulep kulki i usmaż je w głębokiej oliwie. Włóż do rondla, wlej pomidory z puszki razem z zalewą i dodaj nieco koncentratu pomidorowego. Duś w przykrytej patelni lub wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200°C, aż ryż w klopsikach będzie miękki, a sos zgęstnieje. Trwa to około 30 minut. Teraz przypraw do smaku sokiem z cytryny. Możesz podawać z sałatą, arabskim chlebkiem, kaszą kuskus albo ryżem basmati.

Zdjęcie Dekoria Miseczka Scandic Ava 600ml Zdjęcie Dekoria Zestaw miseczek Butterfly 4szt o12cm Zdjęcie Ib Laursen Mynte 2078- 18
Dekoria Miseczka Scandic Av... Dekoria Zestaw miseczek But... Ib Laursen Mynte 2078- 18
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Klopsiki z chorizo

(dla 4 osób)

Klopsiki:

Dodatki:

  • 1 ząbek czosnku
  • cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 200 g kuskusu
  • 2 zielone papryczki chilli

Sposób przygotowania

Czosnek i cebulę siekamy. Dodajemy do wołowiny wraz z drobno pokrojonym chorizo oraz fasolką, doprawiamy solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm. Przygotowujemy dodatki: czosnek i cebulę siekamy, szklimy na oleju, zdejmujemy z patelni. Paprykę kroimy w cienkie paski i smażymy 10 minut na małym ogniu. Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy klopsiki przez 7-10 minut, obracając je, by zrumieniły się z każdej strony. Wrzucamy podsmażone: paprykę, cebulę i czosnek, doprawiamy cukrem i smażymy jeszcze kilka minut. W tym czasie zalewamy kuskus gorącą wodą (jej objętość powinna być dwa razy większa niż kuskusu), przykrywamy ściereczką lub przykrywką i odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieje. Usmażone klopsiki podajemy z kuskusem i obfitą porcją cebuli z papryką. Posypujemy posiekanym chilli.

Zdjęcie BergHOFF Zestaw do przypraw 5 cz 1108346 Zdjęcie Carum Zestaw 60 przypraw, mieszanek i ziół Zdjęcie Trek''n Eat Trek'n Eat Zestaw przypraw Żywność kempingowa 6-biegowe wypełnio
BergHOFF Zestaw do przypraw... Carum Zestaw 60 przypraw, m... Trek''n Eat Trek'n Eat Zest...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9
Więcej na ten temat: klopsy, mięso mielone, szybkie przepisy