Olimpijskie menu. Kibicujemy sportowcom

MG
Tartaletki migdałowe z masą cytrynową

Tartaletki migdałowe z masą cytrynową (Fot. Paulina Kolondra)

Przedstawiamy reprezentację KUCHNI na olimpiadę w Soczi. Proponujemy wyjątkowe menu odpowiednie do kibicowania przy konkretnych dyscyplin sportowych. Życzymy smacznego, a za naszą reprezentację - trzymamy kciuki
1 z 9
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Curling - Tartaletki migdałowe z masą cytrynową

Z małymi tartaletkami można trenować - kto popchnie ciasteczko bliżej filiżanki z kawą.

(na 6 tartaletek o śr. 8-9 cm lub na formę o śr. 24 cm)

 

Ciasto:

  • 60 g całych nieobranych migdałów'
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (krupczatka lub typ 500)
  • 1/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g zimnego masła
  • 1-2 żółtka
  • 3-4 łyżki oliwy (najlepsza będzie oliwa o kwiatowym zapachu, np. włoska fruttato intenso)

 

Masa:

  • 3 spore cytryny (najlepiej ekologiczne, niepryskane)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • jajka
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy (tej samej, której użyliśmy do ciasta)

 

Sposób przygotowania

Migdały rozsypujemy na blasze, prażymy 4-5 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Kontrolujemy, czy się nie przypalają, od czasu do czasu mieszamy. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Podwyższamy temperaturę piekarnika do 220°C. W blenderze mielemy prażone migdały (ze skórką), dodajemy mąkę, cukier i sól, miksujemy na proszek. Dodajemy kawałeczki zimnego masła i - palcami lub w blenderze - wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy żółtka i oliwę, zagniatamy. Ciastem wylepiamy dno i boki foremek na tartaletki (lub formy na tartę). Przykrywamy pergaminem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu posypujemy (nie usuwamy pergaminu!) suszonym grochem lub fasolą, pieczemy 10 minut ?na biało?, a potem usuwamy pergamin oraz groch i dopiekamy na złoty kolor (3-5 minut). Czekamy, aż ciasto wystygnie. W tym czasie robimy masę. Ścieramy skórkę z jednej cytryny (jeśli nie mamy niepryskanych cytryn, trzeba je wyszorować i sparzyć), ze wszystkich wyciskamy sok: powinno wyjść 200 ml. Sok i skórkę cytrynową miksujemy z mąką kukurydzianą, cukrem, jajkami i żółtkami. Zagotowujemy, mieszając, zmniejszamy ogień, gotujemy 2-3 minuty, nie przerywając mieszania (inaczej krem się zwarzy). Po zdjęciu z ognia dodajemy kawałki zimnego masła, stale mieszając, aż połączy się z masą. Wlewamy oliwę i jeszcze chwilę mieszamy, aż masa będzie gładka. Rozprowadzamy ją na kruchym cieście, a gdy zupełnie ostygnie, przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować wierzch cienkimi plasterkami cytryny; dobrym dodatkiem będzie bita śmietana.

2 z 9
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Hokej na lodzie - Makaroniki z miodowym kremem mascarpone

Też można trenować na stole z makaronikami zamiast krążka

 

Makaroniki:

  • 180 g cukru pudru
  • 110 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka różowego barwnika spożywczego w proszku,
  • 100 g białek (mniej więcej 3; białka trzymamy w lodówce przez 2 dni)
  • 50 g drobnego cukru

Krem:

 

Sposób przygotowania

Mieszamy cukier puder, migdały i barwnik. Odstawiamy. Miksujemy białka, gdy zrobią się puszyste, powoli wsypujemy cukier. Ubijamy, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy, aż powstanie masa podobna do ciasta naleśnikowego (nie można mieszać za długo, bo beza będzie za sucha, wystarczy 50 ruchów łyżką). Wlewamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółka (3-4 cm średnicy) na blachę wyściełaną pergaminem. Odstawiamy na 30-60 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Pieczemy ok. 15 minut, następnie studzimy. Przygotowujemy krem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy odrobinę kremu na połowę upieczonych skorupek. Przykrywamy resztą. Ciastka wkładamy do lodówki na 24 godziny. Wyjmujemy na godzinę przed podaniem.

3 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Saneczkarstwo - Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Na sankach zawsze fajnie mieć coś do przegryzienia w kieszeni jak się sanki ciągnie na górkę

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mieszamy wszystkie składniki na klejącą się papkę. Rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy 45 minut w 160°C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika kroimy chrupiący blat na kwadratowe lub prostokątne batony i pozostawiamy do wystygnięcia. Do masy możemy też dodać posiekane orzechy, suszone żurawiny lub morele.

4 z 9
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl

Skoki narciarskie - Karmelowe skrzydełka

Leci... leci... leci...

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie z oliwy, soli oraz połowy skórki z limonki i cytryny. Układamy na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy około godziny w 230°C, co jakiś czas potrząsając blachą. Skrzydełka powinny się mocno przyrumienić.

Wycinamy fileciki z pomarańczy (cząstki spomiędzy błonek) - robimy to nad miseczką, aby zebrać wyciekający sok. Fileciki drobno kroimy, układamy na sitku ponad miseczką z sokiem i lekko naciskamy, aby uzyskać więcej soku. Cukier wsypujemy do rondla, skrapiamy łyżeczką wody, gotujemy, potrząsając rondlem, aż się stopi i nabierze koloru bursztynowego. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok pomarańczowy - także ten z miseczki. Stawiamy na ogniu, gotujemy kilka minut, aż odparuje połowa płynu. Mieszamy z miodem, gotujemy minutę do lekkiego zgęstnienia. Mieszamy z pomarańczami, podgrzewamy 2-3 minuty.

Upieczone skrzydełka wkładamy do miski, polewamy karmelem, mieszamy, dodając resztę skórki z limonki i pomarańczy oraz imbir, sos chilli i chilli w proszku. Podajemy od razu po przygotowaniu - jeśli skrzydełka mają być daniem głównym, podajemy po 4-6 sztuk na osobę, najlepiej z zieloną sałatką w sosie winegret.

5 z 9
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Biegi narciarkie - Gulasz z dzika

Bo te biegi to są przecież przez las, a tam dzik i grzyby.

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w niedużą kostkę.

Wkładamy do naczynia, dodajemy połowę pokrojonej w talarki cebuli i marchewki, połowę pokrojonego w kostkę selera, rozgnieciony czosnek, zmiażdżone w moździerzu jagody jałowca, liście laurowe i ziarna pieprzu. Obsypujemy igiełkami rozmarynu, listkami szałwii i oregano.

Zalewamy winem, tak aby prawie całkiem zakryło mięso. Lekko ugniatamy ręką. Przykrywamy naczynie folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Dziczyzna powinna się marynować minimum 8-10 godzin, a najlepiej przez całą dobę. Wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy je. Warzywa wyrzucamy - po długim marynowaniu nie będą już smaczne. Marynatę cedzimy i odstawiamy.

W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i lekko rumienimy ze wszystkich stron. Wrzucamy pozostałe surowe warzywa, podsmażamy. Dodajemy marynatę, pomidory z zalewą, umyte i pokrojone borowiki oraz trochę ziół. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i dusimy 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas mieszamy. Gulasz podajemy z makaronem lub domowymi kopytkami z dodatkiem ziół.

 

Uwaga: przepis możemy nieco urozmaicić, dodając do gulaszu dobrą kiełbasę z dzika. Kroimy ją w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do mięsa na 30 minut przed końcem duszenia.

6 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Łyżwiarstwo figurowe - Beza orzechowa z kremem kawowym

Toeloop, rittberger, axel, a teraz skocz i zrób bezę.

Beza

 

Oraz

  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 600 ml ubitej śmietany
  • 150 g czekolady

 

Sposób przygotowania

Białka ubijamy z solą. Gdy zaczną zmieniać konsystencję, stopniowo wsypujemy do nich cukier (wciąż ubijając). Gdy piana będzie sztywna, mieszamy ją z orzechami i wykładamy na blachę wyściełaną pergaminem, dzieląc na dwa blaty w kształcie kółek. Pieczemy 25-30 min w 150°C (beza ma być lekko mokra w środku). Robimy krem. Kawę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, studzimy, mieszamy z cukrem i bitą śmietaną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy bezę czekoladą i nakładamy krem kawowy. Przykrywamy drugą bezą, nakładamy warstwy: czekolady i kremu.

7 z 9
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Łyżwiarstwo szybkie - Mrożony Bellini

Przygotowanie jest super szybkie, podanie błyskawiczne, a efekt piorunujący.

(ok. 6 porcji)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Miksujemy purée z sokiem, delikatnie dolewamy wino, mieszamy. Wlewamy do niedużych szklanek
lub waflowych rożków i mrozimy.

8 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Narciarstwo - Kaczka w pomarańczach

Najpierw sporo przygotowań, ale po wstawieniu do piekarnika już jest z górki.

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Przygotuj nadzienie: jabłka podduś na maśle, wymieszaj z dżemem i łyżką likieru. Kaczkę natrzyj od środka i na zewnątrz solą i pieprzem, napełnij jabłkami. Zszyj otwór w tuszce, kaczkę ułóż w brytfannie piersią do dołu. Polej szklanką wrzątku, włóż na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz 1,5-2,5 godziny (zależy od wagi kaczki), co jakiś czas polewając tuszkę wypływającym sosem. Jeśli trzeba, dolej jeszcze nieco wody. Przygotuj sos: dokładnie umyj i sparz pomarańcze. Wytrzyj do sucha i tak długo pocieraj kostki cukru o ich skórkę, aż zrobią się żółte. Potem przełóż je na gorącą patelnię i skarmelizuj. Wlej ocet winny oraz sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i sok cytrynowy. Kaczkę wyjmij z brytfanny, a resztki, które przywarły do ścianek naczynia, zeskrob i rozpuść w odrobinie gorącej wody. Dodaj do sosu pomarańczowego, wymieszaj, przypraw do smaku solą, pieprzem i resztą likieru pomarańczowego. Obierz dwie pomarańcze, dokładnie usuń wewnętrzną białą skórkę, powycinaj fileciki spomiędzy błonek i dodaj je do sosu. Kaczkę przełóż na półmisek, udekoruj plasterkami ostatniej pomarańczy. Sos podawaj w sosjerce.

9 z 9
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Bitwa na śnieżki - Śniegowe kule

Co za niedopatrzenie, ze nie ma takiej konkurencji

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 szklanka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli do smaku

 

Sposób przygotowania

Na blasze rozsypujemy płatki migdałowe, prażymy 5-6 minut w 180°C, studzimy, drobno mielemy. Obniżamy temperaturę piekarnika do 160°C. Masło ucieramy na pianę, stopniowo dodając ekstrakt waniliowy i szklankę cukru pudru. Mieszamy mąkę z solą i migdałami, dodajemy po łyżce do masy maślanej, miksując na niskich obrotach. Z ciasta lepimy kulki (2 cm średnicy), układamy je na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy 12-15 minut. Wyjmujemy, zostawiamy 2 minuty na blasze, potem studzimy kilka minut na kratce. Obtaczamy w reszcie cukru pudru.

Więcej na ten temat: przepisy na zimę