Nie zmieniaj opony na zimową. Co jeść, by czuć się lekko zimą?

MG
Gorące, sycące i jakie smaczne. By zachować figurę i nie zamarznąć polecamy kuchnię wegetariańską. Smacznego!
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Nie zmieniaj opony na zimową. Co jeść, by czuć się lekko zimą?

Gorące, sycące i jakie smaczne. By zachować figurę i nie zamarznąć polecamy kuchnię wegetariańską. Smacznego!

Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim

Przepis na 4 osoby

Składniki

  • 40 dag suchej brązowej fasoli
  • 1 torebka ryżu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2-3 marchewki
  • 1 biała pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • cebule
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 5-6 łyżek gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 5 plasterków cytryny
  • 25 dag orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka słodkiej i 1/4 łyżeczki ostrej papryki do obtoczenia orzeszków
  • sól
  • oliwa do smarowania formy

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy oczyszczone i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebule. Solimy i dusimy do miękkości. Fasolę, ryż i warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy tymianek, pieprz ziołowy, obrany czosnek pokrojony w płatki, sól do smaku. Dodajemy koncentrat rozprowadzony śmietaną. Wymieszaną masę przekła-damy do brytfanny posmarowanej oliwą. Całość polewamy resztą oleju, posypujemy papryką, na wierzchu układamy plasterki cytryny, zapiekamy w średnio gorącym piekarniku. Orzeszki obtaczamy w mieszance słodkiej i ostrej papryki i prażymy na suchej patelni. Potrawę przed podaniem posypujemy orzeszkami.

1
Fot. Łukasz Kozyra Fot. Łukasz Kozyra

Carabaccia

Wedługg przepisu Paolo Petroniego z jego książki "Il libro della vera cucina fiorentina", czyli "Księga prawdziwej kuchni florenckiej"

(dla 4 osób)

Składniki

  • 3 duże cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 4 łodygi naciowego selera
  • 30 dag zielonego groszku
  • jajka
  • 4 kromki białego chleba
  • 1/2 szklanki oliwy
  • starty parmezan
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę, marchewkę i selera kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka o grubym dnie. Wlewamy oliwę, solimy i pieprzymy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (przez ok. godzinę). Mieszamy często, ale nie dodajemy wody, wystarczy sok, który wycieknie z warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowany groszek (połowę wcześniej miksujemy). Z chleba robimy grzanki, zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie i układamy na talerzach. Wlewamy zupę, na wierzchu każdej porcji kładziemy jajko w koszulce (ugotowane osobno w nieosolonej wodzie). Posypujemy parmezanem.

 

Carabaccia to stara potrawa florencka podobna do francuskiej zupy cebulowej. Podaję przepis na wersję współczesną (oczywiście podstawową, bo wariacji jest mnóstwo). Różni się ona od renesansowego pierwowzoru pn. carabazada, w której, zamiast warzyw, były migdały, cynamon i cukier.

2
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Pieczone warzywa z harissą

(dla 5 osób)

Warzywa:

Dressing:

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g tahiny
  • sok z 2 cytryn
  • 4-5 łyżek wody
  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Rodzynki moczymy w wodzie przez 20 minut. Pietruszki oraz marchewkę obieramy i gotujemy, aż będą półtwarde. Razem z patisonami kroimy je na duże kawałki. Bakłażana kroimy w grube plastry, a te jeszcze na połówki. Paprykę i obraną cebulę tniemy w ósemki, pomidory na ćwiartki. Układamy warzywa w dużej brytfannie. Łączymy oliwę, ocet, przyprawy, cukier i harissę. Mieszamy z warzywami, dbając, aby dokładnie pokryły się sosem. Pieczemy 25 minut. Rodzynki odcedzamy i dodajemy do warzyw. Pieczemy jeszcze 15 minut, aż warzywa zmiękną i się przyrumienią. Posypujemy grubo posiekanymi i podprażonymi orzechami laskowymi oraz natką. Robimy dressing. Ucieramy jogurt z tahiną, mieszamy z sokiem cytrynowym, wodą, oliwą i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy upieczone warzywa z dressingiem i (ewentualnie) z kuskusem.

3
Fot. Paweł Kiszkiel Fot. Paweł Kiszkiel

Marchewkowe spaghetti

(300 kcal)

Składniki

Sposób przygotowania

Marchewki myjemy i kroimy w słupki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy obrane i umyte marchewki. Cebulę obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i dusimy na gorącym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (obranego ze skórki). Następnie dodajemy rosół i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Makaron z marchewką odcedzamy, zostawiając nieco wywaru, który dodajemy do cebuli z pomidorami, i tak powstałym sosem polewamy makaron. Całość posypujemy natką i parmezanem.

4
Fot. Paweł Kiszkiel Fot. Paweł Kiszkiel

Warzywa po azjatycku

(280 kcal)

Składniki

  • 1 mały brokuł
  • 2 średnie marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 plaster kłącza imbiru
  • 1 łyżeczka oleju
  • 6 łyżek rosołu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka ryżu basmati
  • po 1 łyżeczce posiekanej kolendry i ziaren sezamu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Brokuł dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Oskrobane i umyte marchewki kroimy w podłużne plasterki. Czosnek i imbir obieramy, siekamy i dusimy w gorącym oleju. Następnie dodajemy brokuła i marchew, wlewamy rosół oraz sos sojowy i dusimy wszystko razem około 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do warzyw dodajemy kolendrę i doprawiamy je solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, posypane podprażonym sezamem.

5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Ratatouille w sosie jogurtowym

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Obieramy marchew i por, z papryk usuwamy gniazda nasienne. Warzywa płuczemy i kroimy na kawałki. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Warzywa i pieczarki zalewamy bulionem oraz jogurtem, solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem 20 min. Pod koniec duszenia posypujemy serem i natką.

6
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Bakłażany i cukinie alla parmigiana

PARMIGIANA DI MELANZANE E ZUCCHINE (dla 6 osób)

Składniki

Sos pomidorowy:

Sposób przygotowania

Bakłażany obieramy, kroimy w plastry o grubości 1/2 cm, posypujemy solą, obciążamy np. dużą miską i odstawiamy na 30 minut, żeby puściły sok. Cukinie również kroimy w plastry o grubości 1/2 cm. Przygotowujemy sos: pomidory i resztę warzyw kroimy na grube kawałki, wkładamy do garnka z ziołami w całości i oliwą. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut, miksujemy i doprawiamy do smaku.Bakłażany płuczemy i osuszamy. Połowę grilujemy, a drugą smażymy na oleju. Podobnie postępujemy z plastrami cukinii. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy trochę sosu pomidorowego, układamy na nim warstwę bakłażanów, znów skrapiamy sosem, oprószamy parmezanem i układamy cienkie plasterki mozzarelli. Następnie kładziemy warstwę cukinii i tak dalej, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Kończymy warstwą sosu, mozzarellą i parmezanem. Wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. Danie podajemy ciepłe.

7
fot. Tomek Pikuła. fot. Tomek Pikuła.

Soczewix - burger z soczewicy

Przepis na 5 burgerów o średnicy 8 cm.

Przepis pochodzi z "Krowarzywa"

Składniki

  • 100 ml zielonej soczewicy
  • pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • marchewka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • sól pieprz ziołowy do smaku
  • sos sojowy jasny
  • 1 łyżeczka płatki owsiane do zagęszczenia

Sposób przygotowania

Soczewicę ugotować w 250 ml wody aż będzie bardzo miękka. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, po kilku minutach do cebulki dodać drobno posiekane pieczarki i dusić przez 5 minut

Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Natkę posiekać niezbyt drobno. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy, w razie potrzeby delikatnie zagęścić płatkami owsianymi zmielonymi w młynku do kawy. Uformować kotlety. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku.

Podawać w zapieczonej wcześniej bułce burgerowej lub grahamce z sosami i świeżymi warzywami (sałata karbowana, pomidor, ogórek, papryka, kiełki lucerny).

8