Naleśniki, pancakes i bliny na słodko

Pancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym Śliwki i jabłka

Pancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym Śliwki i jabłka (Fot. BBS)

Cieniutkie i delikatne, małe i duże - lubimy każde naleśniki. Wystarczy kilka składników, dobra patelnia i można eksperymentować
1 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Pancakes z jabłkami w sosie winno-korzennym Śliwki i jabłka

Marynata do jabłek:

  • 500 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 250 ml syropu cukrowego (woda i cukier w proporcji 1:1)
  • ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
  • 1 gwiazdka anyżu
  • kora cynamonowa
  • 2 duże jabłka

Ciasto:

  • 220 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 170 ml jogurtu naturalnego (pitnego) lub maślanki
  • 170 ml mleka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Zagotowujemy wino i syrop cukrowy, mieszając. Dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i wrzucamy do winnej marynaty, aby owoce przeszły jej smakiem i aromatem. Robimy ciasto: łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy jajka wymieszane z mlekiem oraz jogurtem i ucieramy. Kładziemy po 2 łyżki ciasta na rozgrzany olej i smażymy placki na złoty kolor. Gotowe wykładamy na talerz. Wyjmujemy jabłka z marynaty, płyn gotujemy, aż zredukuje się do konsystencji miodu. Wtedy z powrotem wrzucamy jabłka i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z placuszkami.

2 z 7
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Naleśniki z serem

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • 100 ml wody niegazowanej
  • 200 g mąki
  • po szczypcie soli i cukru
  • 50 ml oleju lub kawałek słoniny

Nadzienie:

  • 400 g białego sera
  • cukier wanilinowy z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania

Miksujemy składniki ciasta, powoli dodając mąkę. Smażymy jak naleśniki - na patelni natłuszczonej kawałkiem słoniny lub pędzelkiem zamoczonym w oleju. Miksujemy składniki nadzienia. Masę nakładamy na blinczyki i składamy je w kopertę. Podsmażamy, aż będą chrupiące.

3 z 7
Fpt. Arkadiusz Ścichocki
Fpt. Arkadiusz Ścichocki

Naleśniki czekoladowe

Składniki

  • 3 spore gruszki
  • 5 dag cukru

Ciasto naleśnikowe:

  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 3 dag masła
  • 5 dag kakao
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • sól
  • ew. kieliszek brandy lub rumu

Oraz:

  • lody waniliowe albo bita śmietana do podania

Sposób przygotowania

Gruszki obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Zagotuj pół szklanki wody z cukrem, włóż gruszki i gotuj do miękkości. Wyjmij z syropu, osącz i ostudź. Przygotuj naleśniki: przesiej mąkę, dodaj kakao, kawę i szczyptę soli. Utrzyj mikserem z jajkami, mlekiem i stopionym, przestudzonym masłem. Na koniec możesz dodać alkohol i jeszcze raz wymieszać. Ciasto odstaw na godzinę do napęcznienia, a potem usmaż cieniutkie naleśniki. Każdy złóż na 4 części i udekoruj cząstką gruszki. Podawaj z lodami albo bitą śmietaną.

4 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Naleśniki Suzette

(dla 4 osób)

Naleśniki:

  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 żółtka + 2 jaka
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier)
  • 3 krople ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła

Sos:

  • 150 g masła
  • 3-4 łyżki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 ml soku i 1 łyżeczka skórki otartej z mandarynek
  • 75 ml likieru pomarańczowego
  • 50 ml koniaku

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajka oraz żółtka i, stopniowo wlewając mleko, wyrabiamy ciasto na gładką masę o konsystencji rzadkiej śmietany. Dodajemy cukier, likier, ekstrakt waniliowy, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed smażeniem dodajemy 1 łyżkę zrumienionego płynnego masła i nieco cieplej wody, jeśli ciasto jest za gęste. Na pozostałym maśle smażymy cieniutkie naleśniki (pierwszy sobie odpuszczamy, i tak będzie kiepski). Trzymamy w cieple. Robimy sos. Rozpuszczamy masło z cukrem, a gdy się zezłoci, dodajemy sok oraz skórkę z mandarynek i likier pomarańczowy. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Połową sosu nasączamy naleśniki, składamy dwa razy na pół i podgrzewamy w pozostałym sosie. Gorące polewamy koniakiem i po chwili podpalamy. Podajemy płonące.

5 z 7
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Makowe naleśniki z sosem morelowym

Składniki

  • 1 kg greckiego jogurtu
  • 1/4 szklanki cukru
  • ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii
  • 15-20 dag suszonych moreli
  • 1/4 szklanki brązowego cukru

Ciasto makowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
  • 1 łyżka suchego maku
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • sklarowane masło do smażenia

Sposób przygotowania

Robimy krem jogurtowy: duże sitko wykładamy podwójnie gazą, zawieszamy nad miską. Do sitka wkładamy jogurt, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 8 godzin, aż spłynie ?serwatka?, a na sitku pozostanie gęsty serek. Mieszamy go z cukrem i wanilią. Robimy sos morelowy: w rondelku mieszamy umyte i osuszone morele z brązowym cukrem, wlewamy 2,5 szklanki wody, zagotowujemy pod przykryciem i dusimy 20 min. Miksujemy i przecieramy przez sitko. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: miksujemy mąkę z cukrem, 1/2 szklanki (lub więcej) wody oraz pozostałymi składnikami. Pozostawiamy przykryte na godzinę. Patelnię smarujemy sklarowanym masłem, kolejno smażymy 12 naleśników. Pośrodku każdego układamy porcję jogurtowego nadzienia, składamy dowolnie: w sakiewki, rulony, chusteczki albo jak krokiety. Do naleśników podajemy sos morelowy.

6 z 7
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Bliny na słodko

Ciasto:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 160 g mąki gryczanej

Oraz:

  • konfitura z wiśni
  • do podania kwaśna gęsta śmietana

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka ze szczyptą soli i cukru. Gdy podrosną, miksujemy z resztą składników i odstawiamy na 40 minut. Ciasto wylewamy chochlą na gorący olej, formując placki o średnicy 15 cm, smażymy z dwóch stron na złoto. Bliny podajemy ciepłe z konfiturą i śmietaną.

7 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Racuchy piwne z jabłkami

(dla 4 osób)

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 4 jabłka
  • cynamon
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski. Żółtka ubijamy z oliwą, dodajemy do mąki i mieszamy. Powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z piwnym ciastem. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Więcej na ten temat: bliny, kuchnia polska, naleśniki, racuchy