Ciasta z m±ki jęczmiennej, żytniej, owsianej, a nawet gryczanej

Magazyn Kuchnia
Nie sam± pszenn± człowiek żyje. Jest tyle innych rodzajów m±ki: gryczana, jęczmienna, żytnia, owsiana... Zapewniamy, że gryczana to nie tylko bliny. Że z żytniej da się upiec co¶ innego, niż chleb. SprawdĽcie nas!
Fot. Kamil Zieliński Fot. Kamil Zieliński

Ciasta z m±ki jęczmiennej, żytniej, owsianej, a nawet gryczanej

Nie sam± pszenn± człowiek żyje. Jest tyle innych rodzajów m±ki: gryczana, jęczmienna, żytnia, owsiana... Zapewniamy, że gryczana to nie tylko bliny. Że z żytniej da się upiec co¶ innego, niż chleb. SprawdĽcie nas!

Ciasto jabłkowe z żytniej m±ki

(na keksówkę o długo¶ci 18 cm)

Składniki

  • jabłko
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 75 g masła
  • 50 g płynnego miodu
  • 100 g cukru trzcinowego + trochę do posypania
  • 75 ml mleka
  • jajka
  • 150 g m±ki żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów
  • 25 g płatków migdałowych
  • masło i m±ka do formy

 

Sposób przygotowania

Obieramy jabłko, usuwamy gniazdo nasienne, mi±ższ kroimy w kostkę o boku 1 cm. Mieszamy z cynamonem, odstawiamy. Roztapiamy masło, mieszamy z miodem i cukrem. Studzimy, ł±czymy z mlekiem i jajkami, ucieramy mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy m±kę z proszkiem do pieczenia i migdały, mieszamy na niskich obrotach. Wrzucamy jabłka, mieszamy. Napełniamy ciastem natłuszczon± i obsypan± m±k± formę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Pieczemy 40-50 minut w 180°C do tzw. suchego patyczka. Kroimy po ostudzeniu.

undefined

1
Fot. Kamil Zieliński Fot. Kamil Zieliński

Ciasto gryczane z orzechami i czekolad±

(na tortownicę o ¶rednicy 20 cm)

 

Składniki

  • 170 g ciemnej czekolady (70%)
  • 120 g masła
  • jajka
  • 100 g cukru
  • 80 ml pełnotłustego jogurtu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g m±ki gryczanej
  • 60 g orzechów laskowych

 

Sposób przygotowania

Czekoladę siekamy i roztapiamy wraz z masłem w k±pieli wodnej, zdejmujemy z ognia, studzimy. Ucieramy żółtka z połow± cukru, jogurtem, ekstraktem waniliowym i sol±. Mieszamy z czekolad± i masłem, dodajemy m±kę gryczan± i mielone orzechy. Ubijamy białka z reszt± cukru na sztywn± pianę i porcjami dodajemy do masy czekoladowej. Napełniamy ciastem natłuszczon± i wy¶ciełan± pergaminem tortownicę, pieczemy 25-30 minut w 180°C. Studzimy 10 minut w formie, wyjmujemy, kroimy na porcje, gdy całkowicie ostygnie.

2
Fot. Kamil Zieliński Fot. Kamil Zieliński

Smażone ciastka jęczmienne

(na około 35 sztuk)

 

Suche składniki:

    • 3 szklanki pełnoziarnistej m±ki jęczmiennej
    • 1/4 łyżeczki soli

 

Mokre składniki:

  • 1,5 szklanki gor±cego mleka
  • 3 łyżki miodu

 

Oraz:

  • 3/4 szklanki rodzynek
  • olej do smażenia
  • ew. kwa¶na ¶mietana
  • lub ser ple¶niowy do podania

 

Sposób przygotowania

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej - mokre. Ł±czymy je, dodajemy rodzynki. Z ciasta lepimy kulki wielko¶ci małej mandarynki, lekko je spłaszczamy. Na patelnię wlewamy tłuszcz (do około 1 cm wysoko¶ci), smażymy placuszki po 2 minuty z każdej strony. Os±czamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Możemy podać np. z kwa¶n± ¶mietan± lub serem ple¶niowym - ¶wietna będzie cambozola.

3
Fot. Kamil Zieliński Fot. Kamil Zieliński

Szwedzkie ciasto z m±k± owsian±

(na tortownicę o ¶rednicy 22 cm)

 

Składniki

  • 200 g m±ki owsianej
  • jajka
  • 240 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • 8 połówek gruszek z syropu
  • masło i tarta bułka do przygotowania formy
  • ew. bita ¶mietanka

 

Sposób przygotowania

Krótko prażymy m±kę na suchej patelni, stale mieszaj±c - aż zacznie pachnieć orzechowo. Studzimy. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy po kawałeczku masło, stale ucieraj±c. Wsypujemy porcjami prażon± m±kę z proszkiem do pieczenia, mieszamy, wlewaj±c łyżkę wody i kilka kropli olejku migdałowego. Dodajemy dwie połówki gruszek pokrojone w centymetrow± kostkę, mieszamy. Ciastem napełniamy natłuszczon± i obsypan± tart± bułk± tortownicę. Na wierzchu układamy pokrojone w cieńsze cz±stki pozostałe połówki gruszek, pieczemy 50-55 minut w 175°C. Studzimy, kroimy na porcje, a je¶li chcemy - podajemy ze ¶mietank±.

4
Fot. Kamil Zieliński Fot. Kamil Zieliński

Ciastka z m±ki jęczmiennej

(około 20 ciastek)

 

Składniki

  • 500 g m±ki jęczmiennej
  • 750 g płatków jęczmiennych
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soli
  • 1 l ma¶lanki

 

Sposób przygotowania

Mieszamy wszystkie składniki, rozsmarowujemy masę na wy¶ciełanej pergaminem blasze. Zaznaczamy nożem kwadratowe porcje. Pieczemy 20 minut w 200°C. Kroimy i podajemy ciepłe - na słodko z dżemem lub na słono, posmarowane masłem i oprószone szczypt± soli ziołowej.

5
Więcej na ten temat: ciastka, ciasto, m±ka jęczmienna