Ciasta z mąki jęczmiennej, żytniej, owsianej, a nawet gryczanej

Magazyn Kuchnia
Nie samą pszenną człowiek żyje. Jest tyle innych rodzajów mąki: gryczana, jęczmienna, żytnia, owsiana... Zapewniamy, że gryczana to nie tylko bliny. Że z żytniej da się upiec coś innego, niż chleb. Sprawdźcie nas!
Fot. Kamil Zieliński Fot. Kamil Zieliński

Ciasta z mąki jęczmiennej, żytniej, owsianej, a nawet gryczanej

Nie samą pszenną człowiek żyje. Jest tyle innych rodzajów mąki: gryczana, jęczmienna, żytnia, owsiana... Zapewniamy, że gryczana to nie tylko bliny. Że z żytniej da się upiec coś innego, niż chleb. Sprawdźcie nas!

Ciasto jabłkowe z żytniej mąki

(na keksówkę o długości 18 cm)

Składniki

  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 75 g masła
  • 50 g płynnego miodu
  • 100 g cukru trzcinowego + trochę do posypania
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów
  • 25 g płatków migdałowych
  • masło i mąka do formy

 

Sposób przygotowania

Obieramy jabłko, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę o boku 1 cm. Mieszamy z cynamonem, odstawiamy. Roztapiamy masło, mieszamy z miodem i cukrem. Studzimy, łączymy z mlekiem i jajkami, ucieramy mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i migdały, mieszamy na niskich obrotach. Wrzucamy jabłka, mieszamy. Napełniamy ciastem natłuszczoną i obsypaną mąką formę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Pieczemy 40-50 minut w 180 st. do suchego patyczka. Kroimy po ostudzeniu.

1
Fot. Kamil Zieliński Fot. Kamil Zieliński

Ciasto gryczane z orzechami i czekoladą

(na tortownicę o średnicy 20 cm)

 

Składniki

  • 170 g ciemnej czekolady (70-proc.)
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 80 ml pełnotłustego jogurtu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g mąki gryczanej
  • 60 g orzechów laskowych

 

Sposób przygotowania

Czekoladę siekamy i roztapiamy wraz z masłem w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia, studzimy. Ucieramy żółtka z połową cukru, jogurtem, ekstraktem waniliowym i solą. Mieszamy z czekoladą i masłem, dodajemy mąkę gryczaną i mielone orzechy. Ubijamy białka z resztą cukru na sztywną pianę i porcjami dodajemy do masy czekoladowej. Napełniamy ciastem natłuszczoną i wyściełaną pergaminem tortownicę, pieczemy 25-30 minut w 180 st. Studzimy 10 minut w formie, wyjmujemy, kroimy na porcje, gdy całkowicie ostygnie.

2
Fot. Kamil Zieliński Fot. Kamil Zieliński

Smażone ciastka jęczmienne

(na około 35 sztuk)

 

Suche składniki:

    • 3 szklanki pełnoziarnistej mąki jęczmiennej
    • 1/4 łyżeczki soli

Mokre składniki:

  • 1,5 szklanki gorącego mleka
  • 3 łyżki miodu

Oraz:

  • 3/4 szklanki rodzynek
  • olej do smażenia
  • ew. kwaśna śmietana
  • lub ser pleśniowy do podania

Sposób przygotowania

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej - mokre. Łączymy je, dodajemy rodzynki. Z ciasta lepimy kulki wielkości małej mandarynki, lekko je spłaszczamy. Na patelnię wlewamy tłuszcz (do około 1 cm wysokości), smażymy placuszki po 2 minuty z każdej strony. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Możemy podać np. z kwaśną śmietaną lub serem pleśniowym - świetna będzie cambozola.

3
Fot. Kamil Zieliński Fot. Kamil Zieliński

Szwedzkie ciasto z mąką owsianą

(na tortownicę o średnicy 22 cm)

 

Składniki

  • 200 g mąki owsianej
  • 3 jajka
  • 240 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • 8 połówek gruszek z syropu
  • masło i tarta bułka do przygotowania formy
  • ew. bita śmietanka

 

Sposób przygotowania

Krótko prażymy mąkę na suchej patelni, stale mieszając - aż zacznie pachnieć orzechowo. Studzimy. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy po kawałeczku masło, stale ucierając. Wsypujemy porcjami prażoną mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy, wlewając łyżkę wody i kilka kropli olejku migdałowego. Dodajemy dwie połówki gruszek pokrojone w centymetrową kostkę, mieszamy. Ciastem napełniamy natłuszczoną i obsypaną tartą bułką tortownicę. Na wierzchu układamy pokrojone w cieńsze cząstki pozostałe połówki gruszek, pieczemy 50-55 minut w 175 st. Studzimy, kroimy na porcje, a jeśli chcemy - podajemy ze śmietanką.

4
Fot. Kamil Zieliński Fot. Kamil Zieliński

Ciastka z mąki jęczmiennej

(około 20 ciastek)

 Składniki

  • 500 g mąki jęczmiennej
  • 750 g płatków jęczmiennych
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soli
  • 1 l maślanki

 

Sposób przygotowania

Mieszamy wszystkie składniki, rozsmarowujemy masę na wyściełanej pergaminem blasze. Zaznaczamy nożem kwadratowe porcje. Pieczemy 20 minut w 200 st. Kroimy i podajemy ciepłe - na słodko z dżemem lub na słono, posmarowane masłem i oprószone szczyptą soli ziołowej.

5
Więcej na ten temat: ciastka, ciasto, mąka jęczmienna