Weekendowe pieczenie mięsa - odejdź od konwencji

Magazyn Kuchnia
Jagnięcina w sianie

Jagnięcina w sianie (Fot. Małgorzata Dzięgielewska)

Zapowiada się leniwy weekend? Lepiej zostańcie w domu i upieczcie coś wyjątkowego. Papier, siano, drewno - nie pomyśleliście nigdy, że przydadzą się w kuchni? Jesteście w błędzie! Warto czasem wyjść poza schemat (czytajcie: poza zwykły garnek) i coś ugotować lub upiec w sposób zupełnie niekonwencjonalny
1 z 5
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Jagnięcina w sianie

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 1 główka czosnku
  • 1 udziec jagnięcy (ok. 3 kg; dobrze, jeśli dostaniemy udziec z kością, będziemy mieć gwarancję, że mięso wyjdzie soczyste)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki cydru
  • 6 liści laurowych
  • 1/2 opakowania ekologicznego siana (do kupienia w sklepach zoologicznych)

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Obieramy 4 ząbki czosnku, kroimy je w plastry. Nakłuwamy głęboko udziec w kilku miejscach i wciskamy kawałki czosnku. Nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i gałką. Obsmażamy mięso w dużym naczyniu żaroodpornym (najlepiej żeliwnym z przykrywką), wlewamy cydr, wrzucamy liście laurowe oraz pozostałe ząbki czosnku (w łupinach), obkładamy udziec sianem, przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę, rozchylamy siano, odkrywając mięso, zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez pół godziny. Wyjmujemy mięso z naczynia, obieramy z siana, sos przecieramy przez sito i wlewamy do sosjerki. Mięso można również podać na zimno (wtedy bez sosu), pokrojone w plasterki - świetnie zastąpi wędlinę.

2 z 5
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Ryba pieczona w soli

(dla 4 osób)

Składniki

  • Cała oczyszczona ryba o wadze ok. 1,5 kg (np. 1 turbot; można zastąpić 2 okoniami morskimi, 2-3 doradami)
  • 6 gałązek tymianku
  • 3 plastry cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 4 białka
  • 300 g grubej soli morskiej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz do smaku

Sos kaparowy:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kaparów z zalewy

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Do środka ryby (ryb) wkładamy gałązki tymianku, plastry cytryny i kawałeczki masła. Białka ubijamy na pianę i łączymy z solą. Blachę do pieczenia wyściełamy pergaminem, rozkładamy na nim 1/3 masy solnej, na niej kładziemy rybę (ryby), przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy 30-35 minut, aż z masy zrobi się skorupka. Robimy sos. Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy sok z cytryny, kapary, natkę i pieprz. Podgrzewamy chwilę, zdejmujemy z ognia, trzymamy w cieple. Rybę (ryby) wyjmujemy z pieca, ostrożnie rozłupujemy skorupę. Zdejmujemy skórę z ryb i rozkładamy mięso na talerzach. Podajemy z sosem.

3 z 5
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Łosoś grillowany na deskach cedrowych

(dla 2 osób)

Składniki

  • 2 deski cedrowe (do kupienia przez internet; są też w Leroy Merlin)
  • 1 butelka półwytrawnego białego wina
  • 2 filety z łososia (500 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce soli i pieprzu
  • 2 łyżki miodu
  • olej

Sos:

  • 60 ml sosu Worcestershire
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 60 ml oliwy

Sposób przygotowania

Deski układamy w płaskim naczyniu i zalewamy winem, tak aby całe były zanurzone. Moczymy przez noc. Następnego dnia wycieramy je ręcznikiem papierowym i układamy na blasze do pieczenia. Na każdej umieszczamy filet - skórą do dołu. Siekamy czosnek, rozcieramy z solą na pastę, mieszamy z pieprzem i miodem. Pastą smarujemy rybę, skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-220°C na 15-18 minut (czas zależy od grubości filetów). Robimy sos. Wszystkie składniki mieszamy (w shakerze, słoiku lub trzepaczką), aż powstanie emulsja. Rybę podajemy na ciepło, polaną przygotowanym sosem.

4 z 5
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Gruszki duszone w pergaminie

(dla 4 osób)

Składniki

  • 1 cytryna (pokrojona w plasterki)
  • 4 gruszki
  • 4 łyżeczki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka drobnego brązowego cukru
  • 2 laski wanilii
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy cztery kwadratowe arkusze (o boku 30 cm) pergaminu, rozkładamy na nich plasterki cytryny, stawiamy po jednej gruszce i wsypujemy po łyżeczce rodzynek. Oprószamy gruszki cynamonem z cukrem. Jedną laskę wanilii nacinamy wzdłuż i kroimy na cztery części - kładziemy po kawałku obok każdej gruszki. Zbieramy brzegi pergaminu, związujemy bawełnianym sznurkiem namoczonym w wodzie. Ustawiamy sakiewki w brytfance, wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Z drugiej laski wanilii wyskrobujemy ziarenka. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i wanilią. Ustawiamy sakiewki na talerzykach, delikatnie rozwijamy, skrapiamy gruszki sosem powstałym podczas duszenia. Podajemy z bitą śmietaną.

5 z 5
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Kurczak wędzony w herbacie i ryżu

(dla 4 osób)

Marynata i mięso:

  • 2 gałązki tymianku
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 4 piersi kurczaka

Do wędzenia:

  • po 50 g ryżu jaśminowego i dzikiego
  • 4 łyżki herbaty Earl Grey
  • 4 łyżki zielonej herbaty jaśminowej
  • 2 łyżki cukru demerara
  • skórka obrana z 1 pomarańczy
  • 2 liście laurowe

Sałatka:

  • 1/2 poszatkowanej główki białej kapusty
  • 2 marchewki pokrojone w zapałkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paseczki
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka sosu chilli (tabasco lub sriracha)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Siekamy tymianek, mieszamy z odrobiną oliwy, soli i pieprzu, nacieramy mięso. Przykrywamy je i odstawiamy na 30 minut, aby się zamarynowało. Przygotowujemy duży wok. Wykładamy go 4 warstwami folii aluminiowej. Na dno wsypujemy składniki potrzebne do wędzenia i mieszamy je. Stawiamy wok na ogniu i podgrzewamy, aż zacznie się dymić. Ustawiamy w woku duży bambusowy koszyk do gotowania na parze, na nim układamy piersi kurczaka. Przykrywamy patelnię pokrywką i owijamy brzegi dwoma zmoczonymi ściereczkami kuchennymi. Wędzimy przez 2 minuty na mocnym ogniu, zmniejszamy gaz i wędzimy dalej przez 20-25 minut. W połowie wędzenia przewracamy mięso na drugą stronę (uwaga: podgrzewana na sucho herbata bardzo się dymi, więc przed zdjęciem pokrywki trzeba włączyć wyciąg). Jeśli zależy nam, aby mięso złapało trochę koloru (wędzone będzie blade), podsmażamy je chwilę na mocno rozgrzanej patelni. Robimy sałatkę. Mieszamy warzywa i listki kolendry. Łączymy oliwę, ocet i sos chilli, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sałatkę. Na sałacie układamy piersi kurczaka pokrojone w plastry.

 

Kurczak wędzony w herbacie i ryżuFot. Małgorzata Dzięgielewska

Więcej na ten temat: pieczony kurczak, pieczony łosoś