Brukselka da się lubić - 6 przepisów na zimowe potrawy

mjk
Brukselka obok szpinaku to chyba najbardziej znienawidzone przez dzieci warzywo. Dorosłym też zazwyczaj kojarzy się z rozgotowaną niejadalną jarzynką ze szkolnej stołówki. A przecież brukselka może być smaczna - wystarczy ją odpowiednio przygotować. Z naszymi przepisami wam się uda!
Fot. Shutterstock.com Fot. Shutterstock.com

Jak gotować brukselkę?

Sezon na brukselkę trwa od jesieni do wczesnej wiosny, więc korzystajmy i jedzmy ją póki czas. Można ją ugotować w wodzie lub na parze, piec albo smażyć. Świetnie smakuje z masłem, gałką muszkatołową, chrupiącym boczkiem.

Brukselkom wystarczy 8-10 minut we wrzątku lub na patelni. Po podgotowaniu powinny być nadal al dente i zachować intensywny zielony kolor. Po odcedzeniu dobrze je przelać zimną wodą - dzięki temu przestaną się gotować. Jeśli będziemy je gotować za długo, staną się gorzkie. Do wody warto dodać odrobinę cukru - pozbędziemy się wówczas nieprzyjemnej goryczki brukselki.

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Brukselka z boczkiem

Dla 5-6 osób

Składniki

  • 500 g brukselek
  • oliwa
  • 100 g boczku
  • mały pęczek oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Brukselki obieramy z zewnętrznych brzydkich liści, odcinamy dolne twarde części i blanszujemy we wrzątku przez 5 minut - powinny być kruche i intensywnie zielone. Boczek pokrojony w słupki podsmażamy na oliwie na patelni, dodajemy posiekane oregano, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Podajemy od razu

Autor

Tomek Woźniak

2
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Brukselka z orzechami włoskimi i szałwią

Świetny dodatek do wieprzowiny (dla 4 osób)

 

Składniki

Sposób przygotowania

Miękkie masło mieszamy z orzechami i szałwią. Przekładamy je na pergamin i formujemy wałeczek. Pergamin zwijamy ciasno, wkładamy masło do lodówki. W osolonej wodzie gotujemy brukselkę (ok. 15 min, by była lekko twarda). Przekładamy ją do miski, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kładziemy wyjęte z lodówki i pokrojone w krążki orzechowo-szałwiowe masło.

Autor

Maria Szkop

3
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Brukselka duszona w soku pomarańczowym

Dla 2 osób

 

Składniki

  • 25 dag (kilkanaście sztuk) brukselki
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 2 łyżki masła
  • 2 dymki (tylko szczypior)
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy

Sposób przygotowania

Brukselkę myjemy i kroimy na połówki. Układamy na rozgrzanej patelni przekrojoną stroną w dół i zalewamy sokiem. Nie mieszamy. Gdy sok odparuje, a brukselka się poddusi, dodajemy masło i posypujemy brukselkę pokrojonym szczypiorem oraz skórką, smażąc jeszcze ok. 2 minuty. Brukselka powinna być przyrumieniona od spodu. Dopiero wtedy mieszamy i podajemy.

Autor

Junona Lamcha-Grynberg
4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Zapiekanka rybna z brukselką

(dla 6-8 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy, aż zaczną się rozpadać. W tym czasie kroimy filety w kostkę o boku 1 cm. Czosnek oraz cebulę siekamy i podsmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy kawałki ryby, wlewamy wino i dusimy na małym ogniu około 5 minut, aż odparuje nadmiar płynu. Wrzucamy poszatkowaną brukselkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy przez kolejne 5 minut. Odcedzone ziemniaki rozgniatamy na gładkie purée. Mieszamy z serem i jajkiem, doprawiamy gałką, solą oraz pieprzem. Do farszu rybnego wlewamy śmietanę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu rozsmarowujemy masę ziemniaczaną. Zapiekamy 10-15 minut w 210°C.

Autor: Tomek Woźniak

5
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Zapiekanka ze schabem, pomarańczami i brukselką

Składniki

Sos:

  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • 3 łyżki (najlepiej gryczanego) miodu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku

Sposób przygotowania

Do formy wlewamy 4 łyżki oliwy i wstawiamy ją do nagrzanego  do 180°C piekarnika na 10 minut. Schab lub szynkę kroimy w grubą kostkę, wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Po kilku minutach mieszamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i dzielimy na połówki, wsypujemy na blachę, solimy, posypujemy pieprzem, polewamy resztą oliwy. Brukselkę gotujemy na półtwardo. Gdy mięso i ziemniaki zmiękną i zaczną się rumienić (potrzeba na to ok. 25-30 minut), dodajemy brukselkę, połówki cykorii, jabłka ze skórką pokrojone na ósemki i pozbawione pestek, plasterki pomarańczy. Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki i polewamy nim zapiekankę. Zapiekamy jeszcze 15-20 min, posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy z surówką z pora i marchewki z majonezem oraz z sałatą.

Autor

Kinga A. Kłosińska
6
Fot. BBS Fot. BBS

Kisz z tofu i brukselki

Składniki

  • 2 opakowania tofu (300 g)
  • 2 miękkie (2 x 200 g) kozie serki
  • 8 łyżek 36% śmietany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki płatków ryżowych
  • 1 łyżka mąki sojowej
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 szklanka ugotowanej brukselki
  • 3 duże ugotowane marchewki
  • oliwa do smarowania formy
  • bułka tarta
  • 5 dag żółtego sera lub 10 dag pleśniowego

Sposób przygotowania

Tofu, kozie serki, śmietanę, oliwę z oliwek, płatki ryżowe i mąkę sojową miksujemy w miseczce. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowaną brukselkę kroimy na połówki, a marchewkę w słupki. Dno i ścianki naczynia do zapiekania smarujemy oliwą i wysypujemy bułką tartą. Zmiksowaną masę wkładamy do naczynia. Na wierzchu układamy brukselkę i marchewkę. Posypujemy startym żółtym serem lub serem pleśniowym. Zapiekamy w piekarniku 30 min w temp. 180°C.

Autor

Magazyn Kuchnia
7