Dla początkujących - dania z pieczarkami

Magazyn Kuchnia
Pieczarki, jako jedne z niewielu grzybów można jeść na surowo, np. w sałatkach. Świetnie smakują też podsmażone z cebulką jako farsz do naleśników. Wypróbuj nasze przepisy - tych dań nie można zepsuć. Smacznego!
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Faszerowane pieczarki

Składniki

  • 20 dużych pieczarek
  • sok z cytryny
  • 10 dag pokrojonych orzechów laskowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kostka masła
  • pęczek natki
  • sól, biały pieprz
  • 1 kajzerka (obrana ze skórki i namoczona w mleku)
  • jajko
  • 5 dag grubo pokruszonych solonych chipsów ziemniaczanych

 

Sposób przygotowania

Oczyść i umyj pieczarki, dokładnie je osusz. Zdejmij skórkę z kapeluszy, delikatnie wykręć trzonki grzybów. Kapelusze skrop sokiem cytrynowym, bo inaczej ściemnieją. Trzonki drobniutko posiekaj, wymieszaj z orzechami, roztartym czosnkiem i posiekaną natką. Delikatnie mieszaj, dodając po łyżce miękkie masło. Połącz z odciśniętymi bułkami, wbij jajko, dobrze wymieszaj i przypraw do smaku. Tak przygotowaną masą napełnij kapelusze pieczarek, ułóż je na natłuszczonej blasze i piecz jakieś 10 minut w temp. 170°C. Potem zwiększ temperaturę do 200°C i zapiekaj jeszcze 10 minut. Farsz możesz przyprawić odrobiną pokruszonych lub zmielonych suszonych prawdziwków, będzie apetycznie pachniał.

Zdjęcie ĆMIELÓW Serwis obiadowy ROCOCO ZŁOTA LINIA57/12 3604 Zdjęcie Gambini Serwis Obiadowy Kwadrat Mlecze 30el Sk-06 Zdjęcie Karolina Serwis Obiadowy dla 12os Hiruni 200010613
ĆMIELÓW Serwis obiadowy ROC... Gambini Serwis Obiadowy Kwa... Karolina Serwis Obiadowy dl...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kurczak pieczony z boczkiem i pieczarkami

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 1 cm. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wszystko wrzucamy do brytfanki. Cytryny kroimy na 8 cienkich plasterków, usuwamy pestki, każdy plasterek wraz z gałązką rozmarynu kładziemy na kawałku kurczaka i zawijamy w boczek. Kawałki kurczaka układamy w brytfance na warzywach. Doprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy oliwą. Przykrywamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy 45 minut w 180°C. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z kuskusem i sałatą z winegretem.

Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 24905 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe brązowe LIVIO Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Pomarańczowa
Roemertopf Naczynie do piec... Vialli Design Naczynie do z... Kuchenprofi - Naczynie - Fo...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Szpinak z pieczarkami i serem gorgonzola

Składniki:

Sposób przygotowania:

Sparzony szpinak dusimy na maśle przez 5 min z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli. Dolewamy połowę śmietanki, mieszamy i dusimy jeszcze minutę. Oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażamy na sklarowanym maśle przez 2-3 minuty. W okrągłej formie do ciasta (wysmarowanej masłem) układamy do 1/3 wysokości połowę szpinaku. Następnie kładziemy pieczarki i dajemy kolejną warstwę szpinaku. Umieszczamy 'torcik' na 10 min w piekarniku (180oC), a na patelni podgrzewamy pokruszony ser z resztą śmietany. Gdy ser się rozpuści, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Wyjmujemy szpinak z pieca i wysuwamy z formy na półmisek. Polewamy sosem śmietanowo-serowym.

Zdjęcie Cookut Kokilka 2szt RAM9VE2 Zdjęcie Florentyna Kokilki Solid Różowe 180ml 2szt Zdjęcie THK Porcelanowe naczynie do zapiekania biała (4522)
Cookut Kokilka 2szt RAM9VE2 Florentyna Kokilki Solid Ró... THK Porcelanowe naczynie do...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3
Fot. Paweł Kiszkiel / AG Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Tort naleśnikowy

Składniki:

Na sos beszamelowy: Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 2 jaja
  • 1/2 l mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła do posmarowania tortu

Sposób przygotowania:

Pieczarki i cebulę obieramy, czyścimy i drobno kroimy, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy ok. 15 min. Robimy sos beszamelowy: postępujemy tak jak w przepisie podstawowym, a następnie dodajemy do niego tarty ementaler i podgrzewamy, mieszając, aż ser się rozpuści. Do sosu dodajemy pieczarki z cebulą. Chwilkę razem dusimy i zdejmujemy z ognia. Przygotowujemy naleśniki. Mieszamy mikserem składniki ciasta i smażymy cieniutkie placki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni. Robimy tort. W żaroodpornym naczyniu układamy naleśnik. Smarujemy go sosem beszamelowym i przykrywamy następnym naleśnikiem. Postępujemy tak aż do wyczerpania naleśników i sosu. Na ostatnim naleśniku kładziemy łyżkę masła, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 min.

Autor: Maria Szkop

Zdjęcie Hendi Patelnia do Naleśników Profi Line 629413 Zdjęcie Kela Patelnia do Naleśników Stoneline Crepes 16374 25cm Zdjęcie Patelnia do Naleśników Czerwona
Hendi Patelnia do Naleśnikó... Kela Patelnia do Naleśników... Patelnia do Naleśników Czer...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

Klopsiki z indyka i pieczarek

Składniki

  • 20 dag pieczarek
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1 drobno posiekana cebula
  • jajka
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire lub 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Pieczarki myjemy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Nóżki odkładamy (nie będą potrzebne), a kapelusze obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na oliwie ok. 5 minut, następnie łyżką cedzakową zdejmujemy grzyby z patelni i mieszamy z mielonym indykiem, dodając bułkę tartą, szczypiorek, cebulę, jaja, sos Worcestershire (albo sojowy). Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzewamy olej na patelni z grubym dnem i smażymy klopsiki (powinny być do połowy przykryte tłuszczem). Co chwilę obracamy, aby się równomiernie zrumieniły. Po około 20 minutach przekładamy klopsiki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i osączamy z tłuszczu.

Zdjęcie Bosch MFW66020 Zdjęcie TecTake Maszynka do mięsa ciasta rozmiar 5 400593 Zdjęcie Tefal NE205138
Bosch MFW66020 TecTake Maszynka do mięsa c... Tefal NE205138
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Jasne gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym

(dla 5-6 osób)

Składniki

  • 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego (np. z Góry św. Wawrzyńca)
  • 300 g pieczarek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 400 g świeżych liści szpinaku
  • 2 cebulki dymki
  • 2 łyżki zmielonych orzeszków piniowych
  • sól
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego

Sposób przygotowania

Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie lub oleju. Wrzucamy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki, smażymy razem przez chwilę. Wsypujemy osączone ziarenka kaszy, smażymy, mieszając, aż pokryją się tłuszczem. Wlewamy szklankę bulionu, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ocet jabłkowy, mieszamy, gotujemy na malutkim ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy wlewamy drugą szklankę bulionu i gotujemy dalej, mieszając od czasu do czasu, aż ziarenka zmiękną. Łączymy ze szpinakiem i posiekaną dymką, dodajemy orzechy, solimy do smaku. Wlewamy mleko kokosowe, delikatnie mieszamy, aby nie porozgniatać kaszy, i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.

Zdjęcie BIO PLANET Kasza gryczana niepalona Bio 500g Zdjęcie Bio Planet Kasza Gryczana Palona BIO 500g Zdjęcie SYMBIO Kasza gryczana prażona 400g bio
BIO PLANET Kasza gryczana n... Bio Planet Kasza Gryczana P... SYMBIO Kasza gryczana prażo...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Pikantna zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym

Składniki:

Sposób przygotowania:

Rozgrzej olej, przesmaż pastę curry, dodaj bulion, mleko kokosowe i soczewicę. Gotuj 10 minut, mieszając co jakiś czas. Dodaj pokrojone pieczarki, przekrojone na połówki kukurydze oraz groszek. Gotuj 6-8 minut, przypraw cukrem.

Zdjęcie Florina Komplet garnków Stokrotka 3el 0K0810 Zdjęcie Florina Zestaw Garnków Novigo Zestaw Garnków Szary 8el Zdjęcie Tadar Zestaw Garnków Quatro 8el
Florina Komplet garnków Sto... Florina Zestaw Garnków Novi... Tadar Zestaw Garnków Quatro...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7

Pasta z tofu i pieczarek

Składniki:

Sposób przygotowania:

Osączamy tofu. Czosnek i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie przez około 10 minut. Miksujemy wszystko w blenderze. Podajemy z sezamowymi paluszkami lub jako dip do surowych warzyw.

Zdjęcie Blender Clatronic SM 3577 Zdjęcie Blender MPM MBL-07 Zdjęcie BLENDER HENDI
Blender Clatronic SM 3577 Blender MPM MBL-07 BLENDER HENDI
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8
Więcej na ten temat: pieczarki