Gulasz - gotujesz raz, a potem to tylko odgrzewasz

Magazyn Kuchnia
Gulasz z chorizo i kurczaka

Gulasz z chorizo i kurczaka (Fot. Marcin Klaban)

Nie musisz codziennie siekać, gotować i mieszać. Gotuj raz na kilka dni, to się opłaca! Oszczędzisz masę czasu.
1 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Gulasz - gotujesz raz, a potem to tylko odgrzewasz

Nie musisz codziennie siekać, gotować i mieszać. Gotuj raz na kilka dni, to się opłaca, oszczędzisz masę czasu.

Gulasz możesz przyrządzać nie tylko z mięsa wołowego. Równie dobrze sprawdzi się w nim wieprzowina czy drób, a nawet... ryba (zobacz przepis wideo na dole slajdu). Żeby był rozgrzewający, dodaj do niego curry, kurkumę, imbir albo ostrą paprykę.

Gulasz możesz podawać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, ulubioną kaszą czy kuskusem. Gotowy można również zapiec pod skorupką z ciasta francuskiego lub kruchego, albo ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, wymieszanych z jajkiem.

Korzenny gulasz z kurczakiem

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną cebulę, smażymy, aż się zeszklą. Wkładamy kurczaka skórą do dołu i podsmażamy, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca. Wrzucamy przyprawy i zioła, marchewki i cukinię pokrojone w plasterki. Smażymy 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby przyprawy uwolniły swój aromat, a warzywa zmiękły.

Dodajemy pomidory z puszki, cieciorkę, posiekane morele, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu przez pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby był ledwie zakryty, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Gdy napęcznieje, lekko mieszamy widelcem, na wierzchu układamy gulasz i posypujemy wszystko posiekanymi ziołami.

Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Pink 8el Zdjęcie Ambition Fussion komplet garnków stalowych 8el Limonka 68867 Zdjęcie Silit Zestawy garnków 2109297093
Altom Valdinox Modern. Komp... Ambition Fussion komplet ga... Silit Zestawy garnków 21092...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Gulasz wołowo-bakłażanowy z Kapadocji

Składniki:

Sposób przygotowania:

Drobno posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oliwie. dodajemy pokrojone w kostkę mięso, smażymy 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy, pieprzymy. Morele i estragon siekamy, wrzucamy do garnka owoce i połowę estragonu. Dodajemy pomidory razem z zalewą oraz porcję wody odmierzoną puszką po pomidorach. Dusimy na małym ogniu 30-40 minut, aż powstanie gęsty gulasz. Doprawiamy solą i pieprzem (możemy dodać też odrobinę chilli). Posypujemy resztą posiekanego estragonu.

Autor: Tomek Woźniak

Zdjęcie Altom Serwis Obiadowy YALTA 19el Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844 Zdjęcie THK serwis obiadowy Garden 30 elem. porcelana OPT5625
Altom Serwis Obiadowy YALTA... Chodzież Serwis obiadowy Gl... THK serwis obiadowy Garden ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Gulasz po góralsku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w kostkę, podsmaż i włóż do rondla. Posiekane cebule uduś na smalcu, dodaj paprykę i koncentrat. Wymieszaj z mięsem, zalej szklanką (250 ml) bulionu i duś około godziny na wolnym ogniu. Kapustę wypłucz, jeśli nie chcesz, aby była za kwaśna, odciśnij, posiekaj i wymieszaj z mięsem. Dodaj kminek, czosnek, szczyptę przyprawy do gulaszu i resztę bulionu. Duś, aż mięso i kapusta będą miękkie. Podawaj z chlebem.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Home& You Komplet Noży Acero 23457-SRE-NÓŻ Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866
Gerpol Komplet noży SAKO Home& You Komplet Noży ... Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Gulasz z chorizo i kurczaka

(Dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno posiekany czosnek i pokrojone w kostkę czerwone cebule. Dodajemy chorizo pokrojone w 1-cm kostkę, wlewamy wino. Podgrzewamy, aż alkohol odparuje i płyn zmniejszy objętość. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory, mięso z kurczaka pokrojone na kawałki, marchewkę pokrojoną w talarki, ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek oraz bulion. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka.

Zdjęcie Fartuszek PRL - Rzeczy niemożliwe Zdjęcie Fartuszki-Świntuszki - Fartuszek Grillman Zdjęcie Personalizowany fartuszek dla dzieci KRÓWKA
Fartuszek PRL - Rzeczy niem... Fartuszki-Świntuszki - Fart... Personalizowany fartuszek d...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 10
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 2 duże posiekane cebule
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 4 goździki
  • 3 duże oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 1.5 szklanki brązowej soczewicy
  • 4 duże
  • niezbyt dojrzałe banany
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Mięso obsmażamy porcjami na oliwie. Dodajemy cebulę, czosnek i goździki, smażymy dalej, aż cebula się zrumieni. Wkładamy pomidory, wlewamy 100 ml wrzącej wody, solimy, pieprzymy. Przykrywamy i dusimy przez 1,5 godziny na małym ogniu. W tym czasie zalewamy soczewicę 4 szklankami wody i gotujemy przez 45 minut. Następnie - nie odcedzając - mieszamy ją z gulaszem. Przykrywamy, gotujemy jeszcze pół godziny na malutkim ogniu. Gdy mięso i soczewica są zupełnie miękkie, dodajemy kolendrę oraz pokrojone na kawałki banany. Gotujemy razem jeszcze przez mniej więcej 10 minut.

Zdjęcie Ladelle CAFE LATTE Rękawice Kuchenne 2 Szt. 42890 Zdjęcie Melconi Silikonowe rękawice kuchenne, fioletowe Zdjęcie Pikselowe Rękawice Kuchenne
Ladelle CAFE LATTE Rękawice... Melconi Silikonowe rękawice... Pikselowe Rękawice Kuchenne
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 10
Fot. J. Madejski
Fot. J. Madejski

Gulasz z patelni

Niemcy kochają kiełbasy, parówki, serdelki. Podobno statystyczny obywatel pochłania co roku aż 25 kg różnorodnych wędlin! Po najlepsze kiełbaski trzeba się wybrać do Turyngii lub Berlina

Składniki

  • 50 dag czerwonej pikantnej kiełbasy
  • 8 małych ziemniaków
  • 20 czarnych oliwek
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, czarny pieprz
  • świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo - około 15 minut (młode ziemniaki możesz ugotować w mundurkach). Lekko przestudzone pokrój w grubą kostkę. Obrany ząbek czosnku smaż na 5 łyżkach oliwy, dopóki nie nabierze złotego koloru. Następnie dodaj ziemniaki i przyrumień je na średnim ogniu. Kiełbasę pokrój na kawałki o długości 10 cm i dodaj do ziemniaków. Razem z oliwkami smaż jeszcze przez 10 minut. Jeżeli potrawa zacznie przywierać do dna, możesz ją podlać jedną chochelką wody lub lekkiego rosołu warzywnego. Gotowe danie przypraw do smaku solą, pieprzem i pokruszoną papryczką chili. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.

Zdjęcie Ambition Patelnia Głęboka Taurus 28cm Zdjęcie Julienne Patelnia Głęboka I0202824-2 28cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm
Ambition Patelnia Głęboka T... Julienne Patelnia Głęboka I... Fissler Patelnia Patelnia G...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7 z 10
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Gulasz jagnięcy

Składniki:

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w kostkę o boku 1 cm, czosnek w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażamy czosnek i cebulę, a następnie wrzucamy mięso. Gdy jagnięcina będzie już złocista, dodajemy resztę warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę, liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut, aż całość zgęstnieje. Później dodajemy wino oraz pomidory. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 40 minut. Gulasz powinien być gęsty i mieć ciemny kolor. Podajemy go ze świeżą bagietką lub pieczonymi ziemniakami.

Autor: Tomasz Woźniak

Zdjęcie Gefu CARA Pojemnik na kuchenne akcesoria 35130 Zdjęcie Gomer Fartuch i akcesoria kuchenne GREEN 3 el. 72119 Zdjęcie Koziol 3014526
Gefu CARA Pojemnik na kuche... Gomer Fartuch i akcesoria k... Koziol 3014526
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8 z 10
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Jagnięcina z Guinnessem zapiekana w cieście

(Dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Jagnięcinę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na oliwie. Marchew oraz pieczarki kroimy w kostkę, dorzucamy do mięsa, solimy i pieprzymy. Kiedy mięso będzie zrumienione, a warzywa lekko miękkie, wlewamy piwo (ostrożnie, bo będzie się pienić). Gdy alkohol wyparuje, a sos zgęstnieje, dodajemy musztardę i masło. Zdejmujemy gulasz z ognia i starannie mieszamy. Naczynie żaroodporne (okrągłe, śr. 25 cm) wykładamy połową rozmrożonego ciasta francuskiego i wlewamy gulasz, przykrywamy go pozostałym ciastem. Smarujemy wierzch odrobiną oliwy i pieczemy w temp. 180°C ok. 20 minut na złocisty kolor.

Zdjęcie Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 Zdjęcie Guardini 2szt foremki C0TC9A Zdjęcie Nuova R2S Komplet: 4 Ramekiny Kokilki do Zapiekania R2s - Mediterraneo (786 Mixc)
Cookut Kokilka 2szt RAM9BC2 Guardini 2szt foremki C0TC9A Nuova R2S Komplet: 4 Rameki...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9 z 10
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Gulasz z buraków z kawą

Składniki:

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy al dente jakieś 30-40 minut. Na koniec solimy i odcedzamy. W czasie gdy soczewica się gotuje, kroimy cebule na ósemki, a pieczarki na ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy cebule i pieczarki razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Smażymy 10minut na niedużym ogniu. Buraki i korzeń pietruszki obieramy, kroimy w grube półplasterki. Do podsmażonych pieczarek i cebuli wlewamy sos sojowy, zwiększamy ogień i odparowujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut - aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10-15 minut na małym ogniu (jeśli trzeba, dolewamy jeszcze nieco wody). Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Gulasz można podać np. z ziemniakami z wody lub purée.

Autor: Marta Dymek

Zdjęcie Balvi: Deska do krojenia sera z pokrywką I Love Cheese Zdjęcie MID Zestaw z deską do krojenia OIL&VINEGAR wielokolorowy Zdjęcie Zwilling Deska do krojenia tworzywo 3szt
Balvi: Deska do krojenia se... MID Zestaw z deską do kroje... Zwilling Deska do krojenia ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Gulasz z tofu w sosie curry

Składniki

  • 50 dag tofu
  • 2 pory
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 400 ml rosołu
  • 2 listki laurowe
  • 2 średnie jabłka
  • papryczki chilli
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ziarna sezamowego
  • sól

Sposób przygotowania

Szklankę ryżu zalewamy 2 szklankami wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 10 min pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia i owijamy garnek kocem, aby ryż ?doszedł?. Tofu kroimy w kostkę, pory w krążki grubości 1 cm, cebule w plastry. Rumienimy cebulę i tofu na oleju, polewamy rosołem. Dodajemy pory, papryczki, listki laurowe. Jabłka obieramy i kroimy na małe cząstki. Dodajemy do gulaszu. Mąkę ziemniaczaną łączymy z jogurtem i z curry, wlewamy do rondla z tofu. Przyprawiamy solą i cytryną. Posypujemy sezamem. Podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem.

Zdjęcie Bloomingville pojemniki kuchenne kremowo-czarne 2szt Zdjęcie Creative Tops Komplet: 3 Puszki - Pojemniki Kuchenne- Katie Alice Cupcake Couture Zdjęcie Joseph Joseph Pojemniki 98244
Bloomingville pojemniki kuc... Creative Tops Komplet: 3 Pu... Joseph Joseph Pojemniki 98244
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: gulasz, kuchnia węgierska