W chłodny dzień nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy

Magazyn Kuchnia
Znajdziecie tu przepisy TRADYCYJNE, znane i lubiane w Polsce już od wielu lat - na przykład na barszcz, grochówkę, kapuśniak czy jeszcze parę innych. Ale będą także zupy, które właściwie dopiero ostatnio stały się bardzo modne. Wszystkie te CHIŃSKIE, TAJSKIE I WIETNAMSKIE buliony z rybą i mięsem, z dużą ilością warzyw, z makaronem. Zatem drodzy Państwo, chochle w dłoń!
Fot. Giedré Barauskiené Fot. Giedré Barauskiené

W chłodny dzień nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy

Znajdziecie tu przepisy TRADYCYJNE, znane i lubiane w Polsce już od wielu lat - na przykład na barszcz, grochówkę, kapuśniak czy jeszcze parę innych. Ale będą także zupy, które właściwie dopiero ostatnio stały się bardzo modne. Wszystkie te CHIŃSKIE, TAJSKIE I WIETNAMSKIE buliony z rybą i mięsem, z dużą ilością warzyw, z makaronem. Zatem drodzy Państwo, chochle w dłoń!

Kremowa zupa z ziemniaków i porów

Składniki:

Oraz:

Sposób przygotowania:

Obieramy ziemniaki i kroimy w plastry. Pora kroimy w paseczki, cebulę w kostkę. Roztapiamy masło w rondlu. Wrzucamy cebulę i pora, dusimy do miękkości 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy odrobinę białego wina, ziemniaki, bulion i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, dopóki ziemniaki nie zmiękną. Miksujemy zupę na gładką masę. Dodajemy mleko i śmietanę, mieszamy, aż składniki się połączą. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na maśle, aż się przyrumieni; doprawiamy solą. Przekładamy na papierowy ręcznik. Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy chrupiącą cebulą i posiekaną natką.

Autor: Giedré Barauskiené

Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Green 8el Zdjęcie Ambition Komplet Garnków Larsson Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Folklor Białe 8el
Altom Valdinox Modern. Komp... Ambition Komplet Garnków La... Tadar Komplet Garnków z Pok...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kremowa zupa z dyni

Składniki:

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynie kroimy na małe kawałki (wraz ze skórą), układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut. Siekamy drobno cebulę, czosnek oraz cukinię i podsmażamy w dużym garnku na odrobinie oliwy. Wrzucamy upieczoną dynię, zalewamy litrem wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Wlewamy mleko i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlewamy do miseczek i posypujemy kwiatami szczypiorku czosnkowego. Uwaga: zupę możecie też przygotować z mlekiem kokosowym (zamiast zwykłego) i posypać ją kolendrą lub miętą.

Autor: Tomek Woźniak

Zdjęcie Blender Bosch MSM 87165 Zdjęcie Blender Lauson Abl 110 Zdjęcie Blender MPM MBL-13
Blender Bosch MSM 87165 Blender Lauson Abl 110 Blender MPM MBL-13
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Zupa z kaczki

Składniki

  • kacze piersi
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 litr bulionu
  • 1 pęczek dymki makaron chiński

 

Sposób przygotowania

Ponacinaj skórę na kaczce, piersi zalej sosem sojowym, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty kawałek imbiru, wymieszaj i marynuj 24 godziny. Piersi obsmaż na gorącym tłuszczu najpierw skórą do dołu (około 5 minut), a potem odwróć i smaż jeszcze 3 minuty. Usmażone mięso odłóż na 5 minut, aby odpoczęło, a potem pokrój je w plastry. Przygotuj makaron chiński według przepisu na opakowaniu, zalej gorącym bulionem, dodaj mięso kaczki i posyp dymką.

Zdjęcie Dizeno Creative Obrus Hayka Zdjęcie Elvang Obrus Bohemia Antracytowy Zdjęcie Elvang Obrus Moon Stalowy
Dizeno Creative Obrus Hayka Elvang Obrus Bohemia Antrac... Elvang Obrus Moon Stalowy
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
3
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1/2 kg mięsa rosołowego (szponder, łata, może być wędzone żeberko)
  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • cebule
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz (również ziarnisty)
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 1 suszony prawdziwek
  • natka

 

Sposób przygotowania

Do garnka włóż mięso, wlej 3 litry wody, gotuj na małym ogniu, usuwając co jakiś czas tworzącą się pianę. Dodaj obrane i umyte, pokrojone warzywa, wrzuć listek laurowy, suszony grzybek oraz po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Kiszoną kapustę pokrój nieco drobniej (jeśli nie lubisz zbyt kwaśnych zup, możesz ją wcześniej odcisnąć), podsmaż na smalcu. Do zupy włóż obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, a po 10-15 minutach kapustę. Gotuj jeszcze przez chwilę, posól i popieprz do smaku. Pokrój boczek w drobną kostkę, wysmaż na suchej patelni, wrzuć posiekane cebule i zeszklij, lekko rumieniąc. Dodaj do zupy, gotuj jeszcze kilka minut. Przed podaniem posyp kapuśniak natką.
UWAGA: jeśli lubisz gęste zupy, możesz oprószyć zeszkloną cebulę łyżką mąki, zasmażyć na jasno-złoty kolor, dodać do zupy i zagotować, mieszając.

Zdjęcie Florina Waza Folk 3l Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Zdjęcie Waza stalowa na zupę z pokrywką-poj.1,7 L
Florina Waza Folk 3l HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Waza stalowa na zupę z pokr...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Pikantna zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym

Składniki

  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 4 szklanki bulionu
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 10 dag pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy miniaturowej
  • 10 dag groszku cukrowego
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej olej, przesmaż pastę curry, dodaj bulion, mleko kokosowe i soczewicę. Gotuj 10 minut, mieszając co jakiś czas. Dodaj pokrojone pieczarki, przekrojone na połówki kukurydze oraz groszek. Gotuj 6-8 minut, przypraw cukrem.

Zdjęcie Ambition Serwis obiadowy LORDENE 63130 Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844 Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Iwona 44 el. 2S0255
Ambition Serwis obiadowy LO... Chodzież Serwis obiadowy Gl... Chodzież Serwis obiadowy Iw...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Barszcz ukraiński

Składniki

  • 1/2 kg wieprzowiny (albo cielęciny lub kurczaka)
  • 1 porcja włoszczyzny z kapustą
  • cebula
  • 1 szklanka drobnej białej fasoli
  • buraki
  • ziemniaków
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • cukier
  • sok cytrynowy
  • nieco masła

 

Sposób przygotowania

Zalej fasolę letnią wodą, odstaw na noc. Odcedź, zalej świeżą wodą, ugotuj.  Mięso włóż do garnka, wlej tyle zimnej wody, aby było przykryte, gotuj, aż będzie miękkie. Pod koniec gotowania posól. Odmierz 2 litry mięsnego wywaru, wlej do garnka, dodaj starte na grubej tarce warzywa (marchew, seler i pietruszkę), posiekaną cebulę i pora. Zagotuj, dodaj starte na grubej tarce buraki. Gdy będą prawie miękkie, włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pokrojoną w paski kapustę. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodaj nieco masła, przypraw do smaku sokiem cytrynowym, przecierem, solą, pieprzem i cukrem. Włóż fasolkę, pogotuj jeszcze przez chwilę. Wlej śmietanę, dodaj posiekany koperek i wymieszaj. Możesz jeść od razu, ale barszcz najlepiej smakuje po odgrzaniu.

Zdjęcie Joseph Joseph Komplet noży Elevate ze stojakiem Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem Zdjęcie Tadar Tokio Modern Komplet noży
Joseph Joseph Komplet noży ... Swiss Hufeisen Komplet noży... Tadar Tokio Modern Komplet ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Pożywna zupa paprykowa

Składniki:

Sposób przygotowania:

Boczek pokrojony w kostkę o boku 1 cm podsmażamy na oliwie, wrzucamy pokrojone w kostkę papryki i dusimy przez 5 minut. Dodajemy pomidory, selera naciowego pokrojonego na kawałki o grubości 1 cm, oliwki oraz wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut. Na koniec dodajemy fasolę i gotujemy kolejne 5 minut. Zupę podajemy z chrupiącą bagietką.

Autor: Tomek Woźniak

Zdjęcie Hendi 784730 Zdjęcie M-COLLECTION 300 ml 87535 Zdjęcie Xxlselect Miska na Zupę Athenasztaplowana 285ml 12szt
Hendi 784730 M-COLLECTION 300 ml 87535 Xxlselect Miska na Zupę Ath...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Zupa z soczewicy

Składniki

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • czarny pieprz, sól
  • cukier
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania

Przebierz i wypłucz soczewicę. Włóż do garnka, wlej 6 szklanek wody, gotuj 30 minut. Gdy będzie zupełnie miękka, przetrzyj ją przez sitko (albo zmiksuj malakserem), lekko rozcieńcz zimną wodą, przypraw do smaku. Ponownie ustaw garnek na ogniu, zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj tak długo, aż zupa ponownie zgęstnieje. Wlej stopione, gorące masło, wymieszaj i od razu podawaj.
UWAGA: to przepis podstawowy. Zupę można przyprawić sokiem z cytryny i roztartym ząbkiem czosnku.

Zdjęcie Euromat Fartuszek Barbecue 0837B Zdjęcie Niecenzuralne Fartuszek Sexy - Batman Zdjęcie Fartuszek Barbecue czarny
Euromat Fartuszek Barbecue ... Niecenzuralne Fartuszek Sex... Fartuszek Barbecue czarny
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Grochówka

Składniki

 

Sposób przygotowania

Groch dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej wodą i pozostaw na całą noc. Odcedź, zalej co najmniej 1,5 l świeżej wody, włóż obraną cebulę z wbitymi w nią goździkami, dodaj umyte mięso, obraną i umytą marchewkę, pietruszkę i seler, posiekany czosnek, zioła i przyprawy. Gotuj, aż groch i mięso będą zupełnie miękkie. Wtedy wyjmij mięso z zupy, oddziel je od kości i pokrój na nieduże kawałki. Usuń liście laurowe, wyrzuć goździki. Zupę zmiksuj lub przetrzyj przez sitko, dodaj mięso, zagotuj jeszcze raz.
UWAGA: grochówkę możesz posypać świeżymi listkami majeranku i podawać z grzankami lub chlebem (najlepiej żytnim). My wrzuciliśmy do zupy pokrojone chrupki kukurydziane.

Zdjęcie Feltiness Podkładki na stół POD-02 Zdjęcie Nanaelo Podkładki Korkowe na Stół Kaszubskie Kwiaty Małe Niebieskie 2szt 22x29 Zdjęcie Podkładki na stół 5EEC-90045
Feltiness Podkładki na stół... Nanaelo Podkładki Korkowe n... Podkładki na stół 5EEC-9004...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Zupa krem pietruszkowo-gruszkowa

Składniki:

Sposób przygotowania:

Pietruszki, ziemniaka oraz gruszkę obieramy, kroimy w kostkę; szalotki siekamy. Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę i podsmażamy na złoto. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Dodajemy śmietankę, mleko i posiekaną kolendrę i ponownie zagotowujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy trochę wody.

Autor: Monika Jankowska-Kapica

Zdjęcie HENDI CHOCHLA MONOBLOK KITCHEN LINE 35 CM 527306 Zdjęcie kilo Chochla JB8R Zdjęcie Tefal CHOCHLA 2744312
HENDI CHOCHLA MONOBLOK KITC... kilo Chochla JB8R Tefal CHOCHLA 2744312
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Bulion z rybą

Składniki

  • 20 dag makaronu ryżowego
  • 5 szklanek bulionu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 60 dag ryby o zwartym mięsie (może być łosoś lub dorsz)

 

Sposób przygotowania

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Do bulionu dodaj sos sojowy, pokrojone chili i imbir, włóż pokrojone w kostkę ryby i gotuj 2-3 minuty. Do miseczek włóż porcje makaronu, na nich ułóż kawałki ryby i zalej gorącym bulionem.

Zdjęcie Delimano Wok Delicia 104109040 Zdjęcie Silit Tao wok 0081280211 Zdjęcie Silit Wok Wuhan 0081603301
Delimano Wok Delicia 104109040 Silit Tao wok 0081280211 Silit Wok Wuhan 0081603301
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
11
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Rozgrzewająca zielona zupa z kurczakiem

Składniki:

Zielona pasta: Oraz:

Sposób przygotowania:

Miksujemy wszystkie składniki zielonej pasty na jednolitą gęstą masę (możemy ją przechowywać przez 2-3 dni w lodówce). Podsmażamy pastę, zalewamy wrzątkiem i dodajemy zmiażdżoną trawę cytrynową oraz kurczaka (mogą być również krewetki) pokrojonego w plasterki o grubości 1 cm. Gotujemy przez 15-20 minut. Podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.

Autor: Tomek Woźniak

12
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kwaśna zupa z chorizo

Składniki:

Sposób przygotowania:

Do rondla wlewamy oliwę, szklimy posiekane czosnek i cebulę. Wrzucamy kapary, wydrylowane i posiekane oliwki oraz chorizo pokrojone na ćwierćplasterki. Smażymy 5 minut, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz 2 szklanki wody, gotujemy zupę na wolnym ogniu przez 25 minut, aż będzie gęsta i esencjonalna. Na koniec wlewamy sok z cytryn, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy połowę posiekanej pietruszki. Zupę podajemy w miseczkach, posypujemy resztą pietruszki, do każdej porcji wkładamy po łyżce jogurtu. Czerwona kwaśna zupa godnie zastąpi tradycyjny żurek z białą kiełbasą.

Autor: Tomek Woźniak

13
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Rosyjska zupa rybna

Składniki

 

Sposób przygotowania

Przygotuj wywar rybny: weź kilogram resztek rybnych z chudych ryb (odrzuć skrzela, bo wywar zgorzknieje). Obierz i grubo pokrój jedną cebulę, 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Pokrój na kawałki pora, 1-2 marchewki, bulwę kopru włoskiego i 2 łodygi selera naciowego. Wszystkie składniki włóż do garnka, wlej 5 szklanek wody i 2 szklanki białego, wytrawnego wina, dodaj 2 liście laurowe i łyżeczkę ziaren białego pieprzu. Zagotuj, odkryj, gotuj 20-30 minut na średnim ogniu, co jakiś czas usuwając pianę. Przecedź i gotuj tak długo, aż pozostanie 1,5 litra wywaru. Posól do smaku. Przygotuj zupę: pokrój cebule, zeszklij je na maśle razem z kaparami. Dodaj przecier i krótko zasmaż. Obierz ogórka, przekrój wzdłuż, usuń pestki. Połówki ogórka pokrój w półplasterki. Posiekaj oliwki. Do wywaru rybnego włóż cebulę z kaparami, kiszonego ogórka i oczyszczone, umyte, pokrojone na kawałki ryby. Gotuj 20 minut na wolnym ogniu, dodaj przyprawy i część oliwek, gotuj jeszcze 5 minut. Na talerzach ułóż porcje ryb, posyp oliwkami, na nich ułóż po plasterku cytryny, posyp posiekaną natką.

14
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Zupa miso z krewetkami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy pastę miso we wrzątku. Dodajemy pokrojone w paski grzyby i glony. Gotujemy przez 5 minut  na wolnym ogniu, wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie al dente. Krewetki  osuszamy papierowym ręcznikiem i obficie obtaczamy w panierce z "panko" wymieszanego z żółtkiem i wodą gazowaną. Smażymy przez 2 minuty w głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor. Zupę podajemy z krewetkami.

Autor: Tomek Woźniak

15
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Wietnamska zupa z rostbefem

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rostbef opłucz, osusz, pokrój na cieniutkie płatki. Przełóż do miseczki, skrop 4-5 łyżkami sosu sojowego, przykryj i odłóż na całą noc do lodówki. Czerwone cebule obierz i pokrój w piórka, kapustę oczyść, umyj i poszatkuj. Grzyby mun namocz we wrzącej wodzie (wskazówka na opakowaniu) i pokrój w cienkie paski. Pieczarki oczyść i opłucz w zimnej wodzie, pokrój na ćwiartki.
W garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż rostbef. Dodaj cebulę, zeszklij. Włóż kapustę, smaż, mieszając, aż zmięknie. Włóż pieczarki, przyrumień, wlej bulion, zagotuj. Wrzuć grzyby mun, dodaj roztarty czosnek, nieco imbiru i posiekane zielone części dymki. Gotuj, aż mięso będzie miękkie, przypraw sosem sojowym.
UWAGA: Do tej zupy można dodać kilka kropli sosu rybnego, który jest tradycyjną przyprawą wietnamską.

16
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Lobio zupa z czerwonej fasoli

Składniki:

Sposób przygotowania:

Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucamy posiekane czosnek i cebulę. Smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy drobno pokrojone marchewki, paprykę oraz posiekane chilli, mieszamy, smażymy 3-4 minuty. Wlewamy fasolę wraz z zalewą, sok z granatów, wodę, wsypujemy połowę posiekanej kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie miksujemy na krem. Jeśli trzeba, doprawiamy. Lobio podajemy posypaną resztą posiekanej kolendry z kleksem jogurtu.

Autor: Tomek Woźniak

17
Więcej na ten temat: kuchnia chińska, kuchnia polska, zupa