Łatwy do zdobienia, a efekt powalający. Szalej z karmelem

Magazyn Kuchnia
Robienie karmelu to najprostsza kuchenna magia. Wystarczy podgrzać biały cukier o kompletnie nieinteresującym smaku, aby zamienił się w gęsty, bursztynowy sos, pachnący i pyszny, który - choć słodki - świetnie pasuje do słonych i ostrych potraw. Kto nie wierzy, niech spróbuje. Czary-mary, abrakadabra...
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl

Karmelowe skrzydełka

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 1,5 kg skrzydełek kurczaka (należy odciąć ostre końcówki, ew. naciąć skrzydełka w stawie)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki grubej soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 3 pomarańcze (o ile to możliwe - czerwone)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (najlepiej czerwonych)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1-2 łyżeczki ostrego sosu chilli (np. sriracha)
  • szczypta chilli w proszku

 

Sposób przygotowania

Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie z oliwy, soli oraz połowy skórki z limonki i cytryny. Układamy na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy około godziny w 230°C, co jakiś czas potrząsając blachą. Skrzydełka powinny się mocno przyrumienić.

Wycinamy fileciki z pomarańczy (cząstki spomiędzy błonek) - robimy to nad miseczką, aby zebrać wyciekający sok. Fileciki drobno kroimy, układamy na sitku ponad miseczką z sokiem i lekko naciskamy, aby uzyskać więcej soku. Cukier wsypujemy do rondla, skrapiamy łyżeczką wody, gotujemy, potrząsając rondlem, aż się stopi i nabierze koloru bursztynowego. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok pomarańczowy - także ten z miseczki. Stawiamy na ogniu, gotujemy kilka minut, aż odparuje połowa płynu. Mieszamy z miodem, gotujemy minutę do lekkiego zgęstnienia. Mieszamy z pomarańczami, podgrzewamy 2-3 minuty.

Upieczone skrzydełka wkładamy do miski, polewamy karmelem, mieszamy, dodając resztę skórki z limonki i pomarańczy oraz imbir, sos chilli i chilli w proszku. Podajemy od razu po przygotowaniu - jeśli skrzydełka mają być daniem głównym, podajemy po 4-6 sztuk na osobę, najlepiej z zieloną sałatką w sosie winegret.

Zdjęcie Pięć Przemian Ksylitol - cukier z brzozy 1kg Zdjęcie SANTE Cukier trzcinowy 500g Zdjęcie Vermont Cukier klonowy 150g
Pięć Przemian Ksylitol - cu... SANTE Cukier trzcinowy 500g Vermont Cukier klonowy 150g
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl

Sałatka z karmelizowanymi figami i kozim serem

(dla 4-5 osób)

 

Sos:

  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1,5 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżeczki likieru porzeczkowego (można zastąpić gęstym sokiem porzeczkowym)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich (można zastąpić oliwą)
  • sól, pieprz

 

Sałatka:

  • 10 świeżych fig
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g mieszanych drobnolistnych sałat (rukola, roszponka, młody szpinak)
  • 60 g uprażonych i otartych ze skórki połówek orzechów laskowych
  • 200 g świeżego sera koziego (rolada)

 

Sposób przygotowania

Robimy sos, mieszając wszystkie składniki w słoiku lub shakerze. Figi kroimy na połówki, smarujemy pędzelkiem zanurzonym w oliwie. Rozsypujemy cukier na desce do krojenia, układamy na nim figi stroną przecięcia do dołu, lekko dociskamy. Mocno rozgrzewamy żeliwną patelnię, na gorącej układamy figi i karmelizujemy - około 3 minut.

Robimy sałatkę, mieszając listki z orzechami oraz większością sosu. Układamy na półmisku, na wierzchu kładziemy figi oraz pokrojony w kawałki kozi ser. Skrapiamy resztą sosu.

Zdjęcie Moneta PATELNIA ALST 001 Zdjęcie Patelnia CAMRY CR 6687 Zdjęcie Tefal Patelnia A1960782
Moneta PATELNIA ALST 001 Patelnia CAMRY CR 6687 Tefal Patelnia A1960782
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl

Kacze piersi w sosie karmelowym

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 szklanki śmietanki tortowej 36%
  • 5 łyżek zimnego solonego masła pokrojonego w kostkę (lub zwykłego masła utartego ze sporą szczyptą soli)
  • 3-4 łyżki bulionu drobiowego
  • 4 kacze piersi ze skórką
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

 

Sposób przygotowania

W rondelku mieszamy cukier i miód, skrapiamy odrobiną wody (wystarczy pół łyżeczki), podgrzewamy, nie mieszając, tylko potrząsając rondlem, aż cukier się stopi i nabierze bursztynowej barwy. Zdejmujemy z ognia, łączymy ze śmietanką (uwaga, karmel pryska!), dodajemy po kawałeczku masło, stale mieszając, aż sos zrobi się gładki. Wtedy wlewamy bulion i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby sos nie ostygł.
Skórkę na piersiach kaczki nacinamy nożem w kratkę, uważając, aby nie nadkroić mięsa. Nacieramy solą i pieprzem z obu stron, skórkę dodatkowo posypujemy tymiankiem, wmasowując go w nacięcia. Smażymy na mocno rozgrzanej żeliwnej patelni o grubym dnie (takiej z żeliwną lub drewnianą rączką, bo trzeba będzie wstawić ją do piekarnika), zaczynając od strony skóry (nie dodajemy tłuszczu, wystarczająco dużo wytopi się z kaczej skórki). Po 5-6 minutach odwracamy mięso i wkładamy patelnię do piekarnika. Pieczemy 7-8 minut w 200°C; możemy też użyć termometru - odpowiednio usmażone mięso powinno mieć około 70°C w środku.
Upieczone piersi przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy na parę minut, aby soki dobrze rozłożyły się w mięsie. Kroimy w ukośne plastry w poprzek włókien. Na talerzach rozlewamy sos karmelowy, układamy w nim kacze piersi, skrapiamy pozostałym sosem. Podajemy z zieloną sałatą, dobrym dodatkiem są też podsmażone ziemniaczki.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTTI 6el 62250 Zdjęcie MELCHERS Komplet noży w drewnianym pudełku 0301116
Gerpol Komplet noży ELEGANCE KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTT... MELCHERS Komplet noży w dre...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl

Przegrzebki w karmelu

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

  • 1/2 szklanki cukru + 3 łyżki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki neutralnego w smaku oleju (np. słonecznikowego, rzepakowego)
  • 12 przegrzebków
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

W rondelku rozpuszczamy 3 łyżki cukru i miód w 2 łyżkach wody, podgrzewając na małym ogniu. Gotujemy parę minut, aby karmelowy sos zgęstniał. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Pół szklanki cukru rozsypujemy na desce do krojenia. Przegrzebki solimy i pieprzymy, delikatnie obtaczamy w cukrze.

Wkładamy na gorący tłuszcz i karmelizujemy krótko z obu stron, aby utworzyła się karmelowa skorupka. Podajemy na przystawkę, skropione gorącym sosem karmelowym.

Zdjęcie Creative Tops KOMPLET KUBEK, PODSTAWKA I TACKA Monopol Zdjęcie Crystal Julia Komplet dzbanek i szklanki 3299 Zdjęcie Japan Design Komplet do słodyczy PAW 73914
Creative Tops KOMPLET KUBEK... Crystal Julia Komplet dzban... Japan Design Komplet do sło...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl

Czekoladowe clafoutis z karmelizowanymi pomarańczami

(przepis wg Jamiego Olivera)
(na okrągłą formę o średnicy 20 cm)

 

Składniki

  • 5 sparzonych pomarańczy
  • 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 80 g masła
  • 115 g mąki
  • 1/2 (lub mniej) łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g mielonych migdałów
  • 115 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka (lub 3 małe)
  • 3 żółtka
  • 180 ml mleka 3,2%
  • 100 g białej czekolady najwyższej jakości
  • 500 ml gęstej kwaśnej śmietany 22% (lub mascarpone)

 

Sposób przygotowania

Ocieramy ze skórki trzy pomarańcze, wsypujemy skórkę do miseczki. Dokładnie usuwamy białą wewnętrzną część skórki (albedo) z owoców i kroimy je w plastry o grubości centymetra. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby trochę przestygła. Formę smarujemy odrobiną masła.
Robimy ciasto: miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, migdałami, połową cukru, solą, jajkami, żółtkami, skórką pomarańczową oraz mlekiem. Ciepłą czekoladę łączymy z resztą masła, wlewamy do przygotowanej masy, mieszamy. Napełniamy formę ciastem i wciskamy w nie kawałeczki czekolady. Pieczemy 15-20 minut w 200°C  - ciasto będzie gotowe, kiedy brzegi zrobią się kruche, a środek pozostanie leciutko płynny.
Gotujemy bursztynowy karmel z reszty cukru i 5-6 łyżek wody. Zdejmujemy z ognia, wciskamy sok z dwóch pozostałych pomarańczy, mieszamy. Wkładamy plasterki pomarańczy, potem odwracamy je, aby całe pokryły się karmelem. Wyjmujemy, a karmel gotujemy chwilę, aż odparuje i zgęstnieje. Pomarańcze układamy na porcjach czekoladowego clafoutis, skrapiamy karmelem, podajemy z kleksem kwaśnej śmietany lub porcją serka mascarpone.

Zdjęcie BOTTI KF-109 Zdjęcie Klarstein Lucia Morena Zdjęcie TEFAL QB4041
BOTTI KF-109 Klarstein Lucia Morena TEFAL QB4041
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Więcej na ten temat: karmel, łatwe przepisy