Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

ob
Jeśli szykujecie się na wielkie karnawałowe świętowanie, przygotujcie się również na jutro. Na ból głowy i inne nieprzyjemne kacowe dolegliwości najlepsze są rzeczy tłuste, kwaśne i rozgrzewające. I nie martwcie się, będzie dobrze!
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kaszanka z jajkami

(dla 2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę i smażymy 
2-3 minuty, aż zmięknie. Wrzucamy kawałki kaszanki i smażymy jeszcze 5 minut. Wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem oraz lubczykiem, przykrywamy i smażymy 3-4 minuty, aż jajka się zetną. Podajemy z tostami lub chrupiącą bagietką.

Zdjęcie Patelnia Fissler 5910320100 Zdjęcie Silit Patelnia Selara 2720413401 Zdjęcie TEFAL Patelnia E4400652
Patelnia Fissler Silit Patelnia Selara
TEFAL Patelnia
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Bloody Bull (Bloody Mary z bulionem)

Składniki

  • 40 ml  wódki
  • 40 ml  zimnego bulionu
  • 40 ml  soku pomidorowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka  chrzanu
  • kilka kropli  sosu Worcestershire
  • kilka kropli  tabasco
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • lód
  • seler naciowy lub cytryna do dekoracji

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki mieszamy w wysokiej szklance wypełnionej lodem. Dekorujemy selerem naciowym lub cytryną.

Zdjęcie Eva Solo Kieliszek do martini 180 ml 821303 Zdjęcie Eva Solo TRIO Kieliszek do Szampana 200 ml Zdjęcie Eva Solo TRIO Szklanki do Sznapsa 270 ml 2 Szt.
Eva Solo Kieliszek do martini Eva Solo TRIO Kieliszek wysoki wąski
Eva Solo TRIO Szklankdo Sznapsa
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Puszysta jajecznica chrzanowa

(dla 2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy stalową miseczkę o cienkich ściankach. Wbijamy jajka i lekko ubijamy, aż powoli zaczną się ścinać. Po 2-3 minutach jajecznica powinna być gotowa. Dodajemy chrzan i jogurt, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na zrumienionej w opiekaczu chrupiącej kromce chleba, z dodatkiem pomidorków koktajlowych z rozmarynem.

Zdjęcie Keramika - komplet śniadaniowy biało-czerwono-czarny 14243953 Zdjęcie Rosendahl Grand Cru Zestaw śniadaniowy dla 2 osób 25150 Zdjęcie Szczepan Komplet śniadaniowy 1/3 JBS1281
Keramika - komplet śniadaniowy Rosendahl Grand Cru Zestaw śniadaniowy Szczepan Komplet śniadaniowy
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. BBS Fot. BBS

Rosół według pięciu przemian

Potrawa skomponowana według zasady pięciu przemian: Ogień-Ziemia-Metal-Woda-Drzewa.

 

Składniki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: Kości i wszystkie gatun-ki mięsa zalewamy zimną wodą, tak by je przykryła, i gotujemy, aż pojawią się szumowiny. Przecedzamy, płuczemy garnek. Wlewamy świeżą wodę (4 l).

O Wodę zagotowujemy, wkładamy całe mięso i kości, Z wlewamy olej i zagotowujemy. M Wrzucamy imbir oraz przyprawy do smaku: goździki, liście laurowe, ziarna pieprzu, nasiona kolendry. WSolimy. D Wlewamy sok z cytryny. O Dodajemy słodką paprykę lub jagody jałowca. Rosół gotujemy na małym ogniu pod przykryciem minimum 2,5 godz. Można gotować go na małym ogniu przez całą noc  jednak mięso należy wyjąć zaraz po ugotowaniu (i wykorzystać do innej potrawy), a rosół dalej gotować tylko na kościach. Po ugotowaniu rosół przecedzamy, a kości i przyprawy wyrzucamy. Taki rosół można przechowywać w lodówce kilka dni. Będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli na koniec wrzucimy do niego trochę różnych warzyw: np. brokuły, białą kapustę, groszek, fasolkę szparagową (Z), trochę suszonych ziół (M), i chwilę pogotujemy (warzywa powinny być chrupkie). Na koniec dodajmy jeszcze trochę sosu sojowego (W), natkę pietruszki, (D) i nieco kurkumy (O). Rosół z warzywami można zabrać w termosie do pracy na drugie śniadanie.


Tak przygotowany rosół zaleca się przy nadwrażliwości na zimno, wyczerpaniu, braku inicjatywy.

Zdjęcie Ambition Komplet garnków FUSION 303325 Zdjęcie STARKE Komplet garnków NINA 00103 Zdjęcie Vinzer Komplet garnków 89037
Ambition Komplet garnków
STARKE Komplet garnków
Vinzer Komplet garnków
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. TimeMachine Fot. TimeMachine

Soljanka

(dla 6 osób)

Składniki

  • 300 g wołowiny (antrykot lub rozbratel)
  • 30 g smalcu
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 100 g czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 200 ml soku z ogórków kiszonych
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w kostkę, nie odkrawając tłuszczu, podsmażamy na smalcu na złotobrązowy kolor. Na tym samym tłuszczu obsmażamy boczek - w całości, z każdej strony. Zagotowujemy bulion, wkładamy podsmażoną wołowinę, gotujemy 1,5 godziny - do miękkości. Szklimy posiekaną cebulę na tym samym smalcu, na którym smażyło się mięso. Pod koniec smażenia dodajemy do niej trochę przecieru pomidorowego i smażymy, mieszając, aż zabarwi się na czerwono. Wtedy wkładamy ją do bulionu razem z obsmażonym boczkiem. Gotujemy, aż boczek zmięknie. Teraz wrzucamy oliwki, kapary oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gotujemy 15 minut, dodajemy resztę przecieru pomidorowego i sok z ogórków. Przed podaniem skrapiamy zupę sokiem z cytryny, każdą porcję dekorując kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcie Blender ARIETE 560 Zdjęcie Blender ADLER AD 4054 Zdjęcie BLENDER HENDI
Blender ARIETE 560 Blender ADLER AD 4054 BLENDER HENDI
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Szczi

Składniki

  • 50 dag  kapusty kiszonej
  • 4 łyżki  masła
  • 1,5 litra rosołu
  • 1 marchewka
  • 2 dag  pietruszki
  • 10 dag  cebuli
  • 3-4 łyżki  przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 listek laurowy
  • śmietana
  • natka, szczypiorek, koperek

Sposób przygotowania

Kapustę płuczemy i dobrze odciskamy. Wkładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki masła, wlewamy tyle rosołu, aby kapusta się nie przypaliła. Przykrywamy i dusimy 3-5 minut na mocnym ogniu. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie kroimy marchewkę, pietruszkę i cebulę, podsmażamy je na pozostałym maśle. Dodajemy przecier, smażymy razem jeszcze przez chwilę. Dodajemy do kapusty na 10 minut przed końcem gotowania. Następnie wlewamy resztę wrzącego rosołu, gotujemy przez 20-30 minut. Dodajemy sól, pieprz i listek laurowy, gotując razem jeszcze 5-10 minut. Przelewamy na talerze, każdą porcję dekorujemy kleksem śmietany i posiekaną zieleniną.

Zdjęcie CROCKPOT SCV400D Zdjęcie CROCKPOT Wolnowar SC7500-IUK Zdjęcie Morphy Richards Wolnowar 48703 3,5l
CROCKPOT Wolnowar SCV400D CROCKPOT Wolnowar SC7500-IUK Morphy Richards Wolnowar
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. BBS Fot. BBS

Kurczak z pomidorami, morelami i imbirem

Przepis dla 4-6 osób

 

Składniki

Sposób przygotowania

Posolone i obtoczone w mące kawałki kurczaka podsmażamy na oleju. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, cienkie plasterki imbiru i całą papryczkę. Dusimy. Po ok. 15 minutach dodajemy pokrojone w plasterki jabłka, pokrojone w paski morele i wlewamy trochę bulionu. Dusimy pod przykryciem, dolewając bulion, aż kurczak będzie miękki. Podajemy z ryżem lub pieczywem.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTTI 6el 62250 Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem
Gerpol Komplet noży ELEGANCE KOMPLET NOŻY W BLOKU
Swiss Hufeisen Komplet noży
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Fot. BBS Fot. BBS

Zupa musztardowa

dla 4 osób

 

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 50 dag pieczarek pokrojonych w plasterki lub grzybów leśnych
  • 2 łyżeczki mąki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 1 obrany i starty na drobnej tarce ziemniak
  • sól
  • pieprz
  • 1 pokrojona w cienkie krążki cebulka dymka

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzewamy masło i lekko je rumienimy. Wkładamy grzyby, smażymy, mieszając, aż sok, który puszczą, całkowicie wyparuje (10 minut). Oprószamy mąką, zasmażamy przez minutę, mieszając. Wlewamy bulion i sherry, dodajemy musztardę i startego ziemniaka. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, przed podaniem dekorujemy krążkami dymki.

Zdjęcie Amica PGCZ6411 Zdjęcie Gorenje ITG 623 USC Zdjęcie TEKA IRS 953
Amica PGCZ6411 Gorenje ITG 623 USC TEKA IRS 953
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Eggs Benedict - jajka z sosem holenderskim

dla 6 osób


Składniki

  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 12 jajek
  • 1 łyżka masła
  • 12 plastrów bekonu lub szynki
  • 6 angielskich muffinów przekrojonych na połówki (lub bułek)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub natki

Sos holenderski

Sposób przygotowania

W rondlu topimy masło, smażymy na nim szynkę - po minucie z każdej strony. Robimy sos: masło podgrzewamy, aż odparuje cały mleczny płyn. Przecedzamy i odstawiamy, by ostygło do temperatury 30-35°C. W tym czasie zagotowujemy wino z sokiem z cytryny i przyprawami. Odparowujemy płyn o 70%, przecedzamy i odstawiamy do przestygnięcia, a potem rondelek stawiamy na drugim rondelku wypełnionym gotującą się wodą. Dodajemy żółtka i, podgrzewając na parze, ubijamy, aż powstanie gęsta piana. Zdejmujemy znad pary i wkręcamy w pianę roztopione masło, wlewając je cienką strużką. Robimy jajka w koszulkach: do dwóch szerokich rondli wlewamy tyle wody, aby sięgała do wys. 8-10 cm. Do każdego rondla wlewamy po połowie octu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, tak aby płyn lekko bulgotał. Jajka wbijamy kolejno najpierw do filiżanki lub na talerzyk, potem delikatnie zsuwamy je do wody z octem. Gotujemy, od czasu do czasu delikatnie odwracając jajka łyżką, aby białko zamknęło się wokół żółtka (3-5 minut). Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Delikatnie osuszamy jajka drugim kawałkiem ręcznika kuchennego. Tostujemy połówki muffinów, układamy po dwie na sześciu podgrzanych talerzykach. Na każdej połówce kładziemy kawałek szynki i jajko w koszulce, polewamy sosem, posypujemy zieleniną i podajemy.

Zdjęcie Cuisipro foremki do jajek 747182 Zdjęcie Krajalnica do jajek -prostokątna. Zdjęcie Separator do jajek EGGY Moha MO_80504
Cuisipro foremki do jajek
Krajalnica do jajek Separator do jajek EGGY
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
9
Fot. Bogdan Biały Fot. Bogdan Biały

Ostra zupa pomidorowa

Składniki

  • 2 kg pokrojonych na połówki pomidorów
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 10 g cukru pudru
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 15 g przecieru pomidorowego
  • 10 g chrzanu
  • 30 g suszonych wiśni namoczonych w wódce
  • 60 ml wódki
  • 4 małe łodygi z liśćmi selera naciowego
  • sól, pieprz
  • 4 cienkie plasterki cytryny

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Pomidory układamy przeciętą stroną w górę na dużej blaszce do pieczenia. Oprószamy je posiekanymi papryczkami chilli (przedtem usuwamy pestki), solą, pieprzem oraz cukrem pudrem. Skrapiamy oliwą i pieczemy przez 30 minut, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Upieczone pomidory miksujemy w garnku, dodając stopniowo bulion, a następnie przecier pomidorowy. Podgrzewamy na gazie, ale nie zagotowujemy. Mieszamy z chrzanem, wiśniami i wódką. W wazie na zupę umieszczamy całe łodygi selera (możemy nimi mieszać zupę), wlewamy zupę, oprószamy czarnym pieprzem, wkładamy plastry cytryny i serwujemy.

Zdjęcie Blender SENCOR SHB 3322 Zdjęcie Blender Bosch MSM 6150 Zdjęcie Blender Kenwood HB 850
Blender SENCOR SHB
Blender Bosch MSM 6150 Blender Kenwood HB 850
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
10
Fot. Jakub Pajewski Fot. Jakub Pajewski

Angielska lemoniada

Składniki

  • 1 l wody mineralnej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka soku i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • listki mięty
  • kostki lodu

Sposób przygotowania

Odmierzamy szklankę wody, zagotowujemy ją i rozpuszczamy w niej cukier, mieszając drewnianą łyżką. Kiedy całkiem się rozpuści, schładzamy. Dodajemy sok, skórkę z cytryny i resztę wody, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
Podajemy z plasterkami cytryny, lodem i listkami mięty.

Zdjęcie Kuvings Big Mouth B6000 Zdjęcie OSCAR DA-900 Zdjęcie Severin CP 3534
Sokowirówka Kuvings Big Mouth Sokowirówka OSCAR DA-900 Wyciskarka do soków Severin CP
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
11
Fot. BBS Fot. BBS

Zupa z kefirem

Składniki

Sposób przygotowania

Jarzyny rozdrabniamy i miksujemy z żółtkiem. Dodajemy kefir, mieszamy i przyprawiamy solą, lubczykiem, cukrem oraz pieprzem. Wlewamy na talerze. Posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy z wiejskim chlebem.

Zdjęcie HENDI Miska na zupę Lionhead 0,125 l Lionhead Zdjęcie M-COLLECTION 300 ml 87535 Zdjęcie Two People Black Moon M/16-R
Miseczki na zupę HENDI Lionheag Miseczki na zupę M-COLLECTION 300 ml Miseczki na zupę Two People Black Moon
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
12
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mrożona krwawa Mary

(ok. 6 porcji)

Składniki

  • 500 ml soku pomidorowego
  • mała garstka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli selerowej
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml wódki
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • kilka kropli sosu Tabasco

Sposób przygotowania

Miksujemy razem sok pomidorowy, natkę pietruszki, sól selerową, sok i wódkę oraz oba sosy. Wlewamy do zabawnych foremek, np w kształcie serca, i zamrażamy. Gdy drink zastygnie, wyjmujemy go z foremek, dekorujemy grubą solą morską i grubo zmielonym pieprzem.

Zdjęcie Bosch MFQ 3540 Zdjęcie ZELMER 481.64 Lime Zdjęcie Russell Hobbs Illumina 20200-56
Bosch MFQ 3540 ZELMER 481.64 Lime Russell Hobbs Illumina
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
13
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Ogórki orientalne

Składniki

Sposób przygotowania

Ogórki płuczemy i kroimy na cienkie plasterki. Posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Następnie przepłukujemy je wodą, odcedzamy i przekładamy do miski. W małym rondelku zagotowujemy resztę składników, mieszając, aż cukier się rozpuści. Ciepłą marynatą polewamy ogórki. Ogórki można przechowywać w lodówce do miesiąca.

Zdjęcie Pojemniki do przechowywania żywności - 5 szt. o różnej wielkości 4C1 Zdjęcie Victor Pojemniki Próżniowe Flavia 3 x 600ml Zdjęcie NUK Pojemniki do przechowywania żywności 6 sztuk 10255183
Pojemniki do przechowywania Victor Pojemniki Próżniowe
NUK Pojemniki do przechowywania
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
14
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Gulasz z chorizo i kurczaka

(Dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno posiekany czosnek i pokrojone w kostkę czerwone cebule. Dodajemy chorizo pokrojone w 1-cm kostkę, wlewamy wino. Podgrzewamy, aż alkohol odparuje i płyn zmniejszy objętość. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory, mięso z kurczaka pokrojone na kawałki, marchewkę pokrojoną w talarki, ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek oraz bulion. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka.

Zdjęcie BOSCH MUM 54420 Zdjęcie Electrolux EKM4100 Zdjęcie Kenwood KMX50
BOSCH MUM 54420 Electrolux EKM4100 Kenwood KMX50
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
15
Fot. Agata Jakubowska Fot. Agata Jakubowska

Zupa wietnamska z wieprzowiną

(dla 6 osób)

Składniki

  • 35 dag szerokiego makaronu ryżowego (wstążek)
  • 1 i 1/2 łyżki oleju
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 20 dag) pokrojona w cieniutkie paseczki
  • pory
  • 1 łyżka posiekvanego świeżego imbiru
  • 2 obrane ze skóry i posiekane (mogą być z puszki) pomidory
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki wody
  • 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 szklanka kiełków sojowych
  • 1 kubek (mogą być wszystkie razem lub jedno zioło) porwanych liści kolendry
  • bazylii
  • mięty

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso, pocięte pory i imbir. Smażymy, mieszając, przez 2 minuty. Dodajemy pomidory, sos rybny, sól, wodę i rosół. Doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy, aż wieprzowina będzie miękka, czyli około 10 minut. Dodajemy sok z limonki, makaron i kiełki. Nakładamy do misek, każdą porcję posypujemy garścią ziół.

Zdjęcie Berghoff Wok Neo 3502631 Zdjęcie Silit Proffesional Wok 0082280113 Zdjęcie TEFAL Wok E4401952
Berghoff Wok Neo
Silit Proffesional Wok TEFAL Wok E44
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
16
Fot. Marcin Kielbiewski Fot. Marcin Kielbiewski

Zupa cytrynowa

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Opłukane mięso, obraną i umytą włoszczyznę oraz cebulę wkładamy do garnka z 1 l wody, solimy i gotujemy rosół. Oddzielnie gotujemy kaszę w 1 1/2 szklanki wody z dodatkiem masła. Gdy kasza będzie miękka, dodajemy trochę rosołu, mieszamy i łączymy z resztą zupy. Solimy do smaku, wrzucamy posiekaną natkę, wlewamy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy żółtkami i śmietaną. Podajemy z cienkimi plasterkami cytryny.

Zdjęcie BergHOFF SQUALO Zestaw przyborów 7cz 1107363 Zdjęcie Joseph Joseph Elevate 10087 Zdjęcie Sagaform Pojemnik ze sztućcami Projekt 5015884
BergHOFF SQUALO Zestaw przyborów Joseph Joseph Elevate Przybory kuchenne
Sagaform Pojemnik z przyborami kuchennymi
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
17
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Sok marchewkowo-jabłkowy z imbirem

(na 9-10 szklanek 200 ml)

Składniki

  • 2-2,5 kg zielonych, kwaskowatych jabłek (najlepiej odmiany Granny Smith)
  • 1,5-2 kg soczystej marchewki
  • 1 cały średniej wielkości świeży korzeń imbiru
  • lód

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Usuwamy pianę z wierzchu, odmierzamy litr soku. Obrane marchewki także przepuszczamy przez sokowirówkę, odmierzamy 850 ml soku. Następnie wyciskamy sok z imbiru, odmierzamy 2-3 łyżki. W dużym naczyniu mieszamy wszystkie soki, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy z lodem. Uwaga: jeśli nie mamy w domu sokowirówki, możemy użyć jednodniowego soku marchewkowego oraz nie pasteryzowanego soku jabłkowego. Jeśli napój ma być przeznaczony dla dorosłych, sok jabłkowy można zastąpić bardzo zimnym cydrem. Aby otrzymać sok z imbiru, należy pokroić obrany korzeń na kawałeczki, zmiksować go w blenderze, a następnie zawinąć w podwójnie złożoną gazę i mocno wycisnąć.

Zdjęcie Krosno szklanki do drinków Caipirinha komplet 4szt Zdjęcie Krosno Szklanki na nóżce Pina Colada zestaw 4szt. Zdjęcie THK Wysokie szklanki Helsinki komplet 6szt. OPT4349
Krosno szklanki
Krosno Szklanki na nóżce
THK Wysokie szklanki
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
18
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Kwaśna zupa z rukoli

Składniki

Sposób przygotowania

W garnku na maśle szklimy dymki, dodajemy czosnek i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Wrzucamy ziemniaki i wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Dodajemy śmietankę, tabasco i posiekaną rukolę, gotujemy na małym ogniu 5 minut. Lekko studzimy i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy solą, rozlewamy do miseczek i skrapiamy jeszcze tabasco.

Zdjęcie Eva Solo COOKING Silikonowe Łapki Kuchenne 2 Szt. - Beżowe Zdjęcie Meliconi Rękawice kuchenne 65500162195BA Zdjęcie Rushbrookes Sweet Home RU-16121181
Eva Solo COOKING Silikonowe Łapki
Meliconi Rękawice kuchenne z silikonem
Rushbrookes Sweet Home Rękawice kuchenne
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
19
Fot. Jakub Pajewski Fot. Jakub Pajewski

Chilli con carne pod ciastem kukurydzianym

(Dla 4-6 osób)

Składniki

  • 150 g czerwonej fasoli
  • listek laurowy
  • cebule
  • 4-5 goździków
  • sól
  • 100 ml oleju
  • 1 kg mielonego mięsa
  • 2 łyżki kuminu
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • 30 g przyprawy chilli lub mieszanki różnych papryk suszonych

Do smaku:

  • pieprz, chilli
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego (160 g)

Ciasto:

  • 1/2 szklanki grubej polenty instant
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki masła
  • jajko
  • 100 g tartego ostrego żółtego sera
  • sól

Sposób przygotowania

Fasolę moczymy przez noc, po czym gotujemy do miękkości z listkiem laurowym i jedną cebulą naszpikowaną goździkami. Solimy w połowie gotowania. Na rozgrzanym oleju, w garnku o grubym dnie, szklimy pozostałe cebule pokrojone w kostkę, dodajemy mięso i smażymy, aż przestanie być różowe. Dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy sos sojowy oraz pół szklanki wody i dusimy przez 30 minut. Dodajemy odcedzoną fasolę i pomidory, jeśli trzeba - trochę wody z gotowania fasoli. Mie-szamy, doprawiamy do smaku i dusimy dalsze 30 minut. Mieszamy w jednej misce wszystkie suche składniki ciasta, a w drugiej - wszystkie mokre. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. W naczyniu żaroodpornym układamy chilli con carne. Mieszamy ze sobą szybko wszystkie składniki ciasta. Wilgotnym ciastem zalewamy chilli i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut, aż ciasto się zrumieni.

Zdjęcie Adler AD 6203 Zdjęcie AEG-Electrolux MCD 2541 EM Zdjęcie Zelmer 29Z021
Adler AD 6203 AEG-Electrolux MCD 2541 EM Zelmer 29Z021
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
20
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sorbet z buraków

Składniki

  • 10 buraków
  • 1 szklanka soku jabłkowego z kartonu
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Buraki pieczemy (180oC), aż będą miękkie (ok. 1/2 godz). Następnie miksujemy wraz z sokiem jabłkowym. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Przekładamy do plastikowego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika, mieszając co jakiś czas, aby masa nie zamarzła. Wyjmujemy pół godziny przed podaniem. Nakładamy do pucharków łyżką do lodów.

Zdjęcie Eh excellent houseware 185 ml - 2 sztuki 205513 Zdjęcie Kuchenprofi 4 Piece Ceramic Ramekin Set Colour: Kiwi/Mirabele Zdjęcie W.M. Bartleet & Sons T390
Eh excellent houseware kokilki Kuchenprofi 4 Kokilki różne kolory
W.M. Bartleet & Sons kokilki - serce
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
21
Fot. Giedré Barauskiené Fot. Giedré Barauskiené

Ziemniaki pieczone z jajkiem, prosciutto i chilli

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Płuczemy i obieramy ziemniaki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy. Gotujemy mniej więcej 20 minut. Odcedzamy, studzimy, kroimy na cząstki. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni i smażymy kawałki ziemniaków na średnim ogniu na złoty kolor. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę oliwy. Odsączamy na ręczniku papierowym. Smarujemy masłem cztery żaroodporne miseczki. Wykładamy je szynką i wypełniamy ziemniakami. Mieszamy śmietanę, starty ser, szczyptę soli i pieprzu. Zalewamy masą ziemniaki w miseczkach. Do każdej wbijamy po jajku, posypujemy pokruszonymi papryczkami. Wstawiamy miseczki do brytfanny, wlewamy do niej wodę, tak aby sięgała do połowy naczynek. Pieczemy w 180°C przez jakieś 20 minut, aż jajka się zetną. Posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Fioletowa Zdjęcie Skeppshult Forma do zapiekania 0800 Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania owalne duże zielone LIVIO
Kuchenprofi - Naczynie do zapiekania
Skeppshult Forma do zapiekania Vialli Design Naczynie żaroodporne
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
22
Więcej na ten temat: dania na kaca, jajecznica, rosół