Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

Magazyn Kuchnia
Tarta z sardynkami

Tarta z sardynkami (Fot. Marcin Klaban)

Na spodzie z kruchego lub francuskiego ciasta można zapiec właściwie wszystko: warzywa, mięso, ryby, sery - co komu kulinarna fantazja podpowiada. Tarta to fantastyczny pomysł na szybkie, a jakże eleganckie danie. By zatem godnie przyjąć niespodziewanych gości, zawsze warto mieć w lodówce zamrożone ciasto.
1 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Tarta cebulowa

Składniki

  • po 1 cebuli czerwonej i cukrowej
  • 1 por
  • 1 duża szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej zawierającego prawdziwe masło)
  • 10 dag bryndzy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta tymianku

Sposób przygotowania

Obie obrane cebule i jasną część umytego pora kroimy w cienkie plasterki, szalotkę siekamy, czosnek rozcieramy nożem na papkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebule, szalotkę i pora. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek. Dusimy na małym ogniu na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem. Okrągłą formę do tarty wykładamy ciastem (jeśli było mrożone, to wcześniej je rozmrażamy), odcinamy brzegi. Dno ciasta smarujemy bryndzą utartą ze śmietaną i tymiankiem. Na masę serową wykładamy cebulkę. Tartę pieczemy w temp. 200°C przez 15-20 minut - do zrumienienia brzegów.

Uwaga: Podobny farsz możemy nałożyć na pizzę. W tym przypadku utarty ser warto ułożyć na wierzchu cebulowej mieszanki.

2 z 10
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Tarta z groszkiem, fetą i kiełbaskami chorizo

(Dla 4-6 osób)

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki wody

Nadzienie:

  • 4 duże jajka
  • 300 ml 12% śmietany
  • 100 g kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę
  • 1 pęczek kolendry
  • garść szałwii
  • 10 dag groszku
  • 80 g pokruszonej na małe kawałki fety
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto z podanych składników, formujemy z niego kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy posiekaną kiełbaskę i pokrojone zioła oraz groszek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dla wzbogacenia smaku możemy chorizo wcześniej podsmażyć i dolać do farszu również oliwę ze smażenia. Formę na tartę (śr. 25 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę. Nakłuwamy je widelcem, aby nie pęczniało i pieczemy przez 10-15 min w temp. 180oC. Po upieczeniu spodu wylewamy na ciasto nadzienie, posypujemy fetą i pieczemy kolejne 25 min w temp. 180oC. Podajemy tartę na ciepło, ale dobra jest także na zimno.

3 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Tartaletki z cukinią

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki (125 g) schłodzonego masła
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 1 jajko

Farsz:

  • 2 duże cukinie
  • 1 łyżka soli
  • 5 dag masła
  • 1 pęczek dymki
  • 150 ml kremówki śmietany
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. Ciastem wyłóż dno i boki formy, odetnij zwisające resztki ciasta. Spód nakłuj widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki. Piecz około 15 minut w temp. 180°C. Cukinie zetrzyj na grubej tarce, przełóż na sitko i posól. Po 20 minutach przepłucz zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odciśnij. Na patelni roztop masło, dodaj pokrojoną dymkę, smaż, aż zmięknie. Wtedy dodaj cukinię, duś na średnim ogniu bez pokrywki około 5 minut, aby cały sok odparował. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukinii rozłóż na podpieczonym cieście, zalej masą jajeczną, piecz przez 30 minut w temp. 170°C. Możesz podać na ciepło lub na zimno.

4 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Tarta z sardynkami

(na formę o średnicy 24 cm)

Składniki

  • 300 g słonego kruchego ciasta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa
  • 1 por
  • sól, pieprz
  • 400 g dyni (np. piżmowej)
  • 200 g sardynek z puszki
  • 1 pomidor
  • garść czarnych oliwek
  • 2 gałązki natki
  • skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania

Wkładamy ciasto do formy. Podnosimy brzegi, dociskamy je palcami, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180°C. Posiekane czosnek i cebulę szklimy na 3 łyżkach oliwy. Dodajemy posiekanego pora oraz dynię pokrojoną w paski. Wlewamy szklankę wody, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 10 minut, aż woda odparuje. Warzywa układa-my na cieście, na wierzchu kładziemy kawałki sardynek, cienkie plastry pomidora i oliwki. Zapiekamy 5 minut. Posypujemy natką i skórką cytrynową, skrapiamy oliwą.

5 z 10
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Tarta Tatin z ziemniakami i tapenadą

Ciasto Neli Rubinstein:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g zimnego naturalnego serka homogenizowanego

Oraz:

  • 800 g ziemniaków o zwartym miąższu (np. Charlotte)
  • 7 łyżek oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 4 łyżki tapenady z czarnych oliwek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 80 g pokrojonych na połówki czarnych oliwek
  • 1 jajko rozmącone z odrobiną wody do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania

Mieszamy przesianą mąkę z solą, cukrem, masłem i serkiem. Zagniatamy do uzyskania marmurkowej konsystencji. Wkładamy ciasto na 30 min do lodówki. Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy część oliwy i rumienimy ziemniaki (możemy dodać odrobinę wody), doprawiamy. Mieszamy tapenadę, śmietanę, szczypiorek i oliwki. Resztką oliwy natłuszczamy formę, rozkładamy na dnie ziemniaki i smarujemy oliwkową mieszanką. Przykrywamy rozwałkowanym ciastem, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 min w 210°C.

Autor

Dariusz Kaźmierczuk
6 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Tarta ze słodkimi ziemniakami

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 słodkie ziemniaki (bataty)
  • 250 g (1 opakowanie) mrożonego ciasta francuskiego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 por
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 200 g sera roquefort
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

Słodkie ziemniaki pieczemy 25 minut w 180°C, aż będą miękkie. Prostokątną formę o wymiarach 15 cm x 25 cm wyściełamy pergaminem, na który wykładamy rozmrożone ciasto francuskie, zawijając brzegi. Ciasto oprószamy solą oraz pieprzem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w 180°C. Posiekane czosnek i cebulę szklimy na oliwie, dodajemy posiekanego pora i smażymy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Upieczone ziemniaki kroimy na pół, wydrążamy miąższ i rozdrabniamy go na mniejsze kawałki. Upieczony, ostudzony spód ciasta dociskamy rękoma, aby nie był za wysoki. Na ciasto kładziemy pora z cebulą, na to słodkie ziemniaki, a wierzch posypujemy pokruszonym serem roquefort. Zapiekamy 10 minut w 200°C. Tartę podajemy posypaną posiekaną natką. Doskonałym dodatkiem będzie sałata z winegretem.

7 z 10
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Tarta Tatin z wieprzowiną i suszonymi śliwkami

Składniki

  • 2 cebule
  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 30 g masła
  • 300 g suszonych śliwek bez pestek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 porcja kruchego ciasta Neli Rubinstein
  • 1 jajko rozmącone z odrobiną wody

Sposób przygotowania

Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wieprzowinę kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Rozpuszczamy kostkę bulionową w szklance letniej wody. W rondelku podgrzewamy masło i podsmażamy cebulę i mięso, dodając po trochu bulion wołowy i suszone śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy na ogniu około 15 minut, aż bulion wyparuje. Formę do ciasta smarujemy olejem, układamy suszone śliwki z cebulą i kawałki wieprzowiny, przykrywamy kruchym ciastem Neli Rubinstein, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą i nakłuwamy w kilku miejscach. Pieczemy 25 minut w 210°C. Podajemy natychmiast po upieczeniu.

Autor

Dariusz Kaźmierczyk
8 z 10
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl

Tarta ziemniaczano-buraczana

dla 6 osób

Składniki

  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smaku
  • biały ocet winny do smaku
  • 1 mały czerwony burak, obrany
  • 1 mały żółty burak, obrany kilka ziemniaków purpurowych lub fioletowych, obranych kilka ziemniaków białych, kremowych lub żółtych, obranych
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g startego sera gruyere
  • 500 g ciasta francuskiego
  • kilka gałązek tymianku i oregano

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy - szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy 2 łyżki octu i chwilę podsmażamy. Kroimy warzywa w plastry o grubości 1 cm. Wszystkie ziemniaki i buraki (każdy kolor oddzielnie) mieszamy z odrobiną oliwy, octu, soli i pieprzu. Na jednej blasze układamy warstwę ziemniaków, na drugiej - buraków. Wkładamy blachy do piekarnika na 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.


Prostokątną lub owalną formę smarujemy oliwą, na dnie ciasno układamy warstwę ziemniaków i buraków. Na nich rozkładamy cebulę, posypujemy posiekanymi listkami tymianku i oregano oraz serem. Rozwałkowujemy ciasto francuskie na grubość 1/2 cm. Kładziemy płat ciasta na warzywach, dociskając brzeg do boków formy. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach, aby dać ujście parze. Pieczemy 30 minut. Wykładamy tartę na talerz (warzywami do góry). Skrapiamy oliwą i octem.

Autor

Olga Badowska
9 z 10
Fot.
Fot.

Pikantna tarta z kaparami

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kg pokrojonej w cienkie piórka cebuli
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka osączonych kaparów
  • 20 czarnych oliwek
  • 16 filecików anchois
  • oliwa do posmarowania formy

Sposób przygotowania

Przesianą mąkę mieszamy z solą, pokrojonym na kawałeczki masłem i oliwą. Wlewamy wodę, szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię do żywności i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Robimy nadzienie: w rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy cebulę, czosnek, listek laurowy i tymianek, mieszamy, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem 45 minut, aż cebula będzie miękka. Odkrywamy rondel, pozostawiamy na ogniu jeszcze 10 minut, aby cebula się przyrumieniła i aby odparował nadmiar płynu. Dodajemy kapary, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy nadzienie ostygnie, wyrzucamy listek laurowy. Rozgrzewamy piekarnik do 200-210°C. Formę natłuszczamy oliwą, układamy w niej rozwałkowane ciasto, formując wysoki brzeg. Na cieście równomiernie rozkładamy nadzienie cebulowe, układamy anchois i posypujemy oliwkami. Pieczemy 30 minut. Podajemy na ciepło.

10 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Bolognese w cieście

(dla 6 osób)

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pęczek oregano
  • 10 kropli sosu worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 jajek

Sposób przygotowania

Czosnek i cebulę drobno siekamy i przez kilka minut szklimy na oliwie. Dodajemy wołowinę i podsmażamy 8-10 minut, aż się zrumieni. Umytą i obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mięsa wraz z posiekanym oregano oraz sosami worcestershire i sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut, aż wyparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty sos. Na koniec wbijamy 4 jajka, mieszając. Rozwijamy ciasto francuskie na wyściełanej pergaminem blasze, nakładamy farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwijamy je w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 35 minut w 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na kawałki o grubości 1 cm. Do dania będzie pasował sos na bazie jogurtu, musztardy i soku cytrynowego.

Więcej na ten temat: kruche ciasto, kuchnia francuska, tarta