Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

Magazyn Kuchnia
Na spodzie z kruchego lub francuskiego ciasta można zapiec właściwie wszystko: warzywa, mięso, ryby, sery - co komu kulinarna fantazja podpowiada. Tarta to fantastyczny pomysł na szybkie, a jakże eleganckie danie. By zatem godnie przyjąć niespodziewanych gości, zawsze warto mieć w lodówce zamrożone ciasto.
Fot. BBS Fot. BBS

Tarta cebulowa

Składniki

Sposób przygotowania

Obie obrane cebule i jasną część umytego pora kroimy w cienkie plasterki, szalotkę siekamy, czosnek rozcieramy nożem na papkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebule, szalotkę i pora. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek. Dusimy na małym ogniu na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem. Okrągłą formę do tarty wykładamy ciastem (jeśli było mrożone, to wcześniej je rozmrażamy), odcinamy brzegi. Dno ciasta smarujemy bryndzą utartą ze śmietaną i tymiankiem. Na masę serową wykładamy cebulkę. Tartę pieczemy w temp. 200°C przez 15-20 minut - do zrumienienia brzegów.

Uwaga: Podobny farsz możemy nałożyć na pizzę. W tym przypadku utarty ser warto ułożyć na wierzchu cebulowej mieszanki.

Zdjęcie AMBITION FORMA NA TARTE 26 CM 74825 Zdjęcie Kitchen Craft MASTER CLASS CRUSTY BAKE KCMCCB37 Zdjęcie Lurch FlexiForm forma na tartę 28 cm
AMBITION FORMA NA TARTE 26 ... Kitchen Craft MASTER CLASS ... Lurch FlexiForm forma na ta...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Tarta z groszkiem, fetą i kiełbaskami chorizo

(Dla 4-6 osób)

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki wody

Nadzienie:

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto z podanych składników, formujemy z niego kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną. Dodajemy posiekaną kiełbaskę i pokrojone zioła oraz groszek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dla wzbogacenia smaku możemy chorizo wcześniej podsmażyć i dolać do farszu również oliwę ze smażenia. Formę na tartę (śr. 25 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę. Nakłuwamy je widelcem, aby nie pęczniało i pieczemy przez 10-15 min w temp. 180oC. Po upieczeniu spodu wylewamy na ciasto nadzienie, posypujemy fetą i pieczemy kolejne 25 min w temp. 180oC. Podajemy tartę na ciepło, ale dobra jest także na zimno.

Zdjęcie BOSCH MUM 54251 Zdjęcie Clatronic KM 3632 Zdjęcie MPM MRK05
BOSCH MUM 54251 Clatronic KM 3632 MPM MRK05
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
2
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Tartaletki z cukinią

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki (125 g) schłodzonego masła
  • 5 dag tartego parmezanu
  • jajko

Farsz:

  • 2 duże cukinie
  • 1 łyżka soli
  • 5 dag masła
  • 1 pęczek dymki
  • 150 ml kremówki śmietany
  • jajka
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. Ciastem wyłóż dno i boki formy, odetnij zwisające resztki ciasta. Spód nakłuj widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki. Piecz około 15 minut w temp. 180°C. Cukinie zetrzyj na grubej tarce, przełóż na sitko i posól. Po 20 minutach przepłucz zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odciśnij. Na patelni roztop masło, dodaj pokrojoną dymkę, smaż, aż zmięknie. Wtedy dodaj cukinię, duś na średnim ogniu bez pokrywki około 5 minut, aby cały sok odparował. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukinii rozłóż na podpieczonym cieście, zalej masą jajeczną, piecz przez 30 minut w temp. 170°C. Możesz podać na ciepło lub na zimno.

Zdjęcie KAISER Forma do tarty LA FORME 637334 Zdjęcie Mastrad MA-F43014 Zdjęcie SILIKOMART TARTLETKI MEDIUM 93064
KAISER Forma do tarty LA FO... Mastrad MA-F43014 SILIKOMART TARTLETKI MEDIUM...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Tarta z sardynkami

(na formę o średnicy 24 cm)

Składniki

Sposób przygotowania

Wkładamy ciasto do formy. Podnosimy brzegi, dociskamy je palcami, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180°C. Posiekane czosnek i cebulę szklimy na 3 łyżkach oliwy. Dodajemy posiekanego pora oraz dynię pokrojoną w paski. Wlewamy szklankę wody, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 10 minut, aż woda odparuje. Warzywa układa-my na cieście, na wierzchu kładziemy kawałki sardynek, cienkie plastry pomidora i oliwki. Zapiekamy 5 minut. Posypujemy natką i skórką cytrynową, skrapiamy oliwą.

Zdjęcie Duo Serwis obiadowy KWADRATY biały Zdjęcie Karolina Serwis Obiadowy dla 12os Hiruni 200010613 Zdjęcie Karolina Serwis obiadowy LOREL FBC
Duo Serwis obiadowy KWADRAT... Karolina Serwis Obiadowy dl... Karolina Serwis obiadowy LO...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Tarta Tatin z ziemniakami i tapenadą

Ciasto Neli Rubinstein:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g zimnego naturalnego serka homogenizowanego

Oraz:

  • 800 g ziemniaków o zwartym miąższu (np. Charlotte)
  • 7 łyżek oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 4 łyżki tapenady z czarnych oliwek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 80 g pokrojonych na połówki czarnych oliwek
  • 1 jajko rozmącone z odrobiną wody do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania

Mieszamy przesianą mąkę z solą, cukrem, masłem i serkiem. Zagniatamy do uzyskania marmurkowej konsystencji. Wkładamy ciasto na 30 min do lodówki. Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy część oliwy i rumienimy ziemniaki (możemy dodać odrobinę wody), doprawiamy. Mieszamy tapenadę, śmietanę, szczypiorek i oliwki. Resztką oliwy natłuszczamy formę, rozkładamy na dnie ziemniaki i smarujemy oliwkową mieszanką. Przykrywamy rozwałkowanym ciastem, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 min w 210°C.

Autor

Dariusz Kaźmierczyk
Zdjęcie Or-Tex Obrus Teflonowy Cafe Wz. 244 Jednolity Zdjęcie Obrus beżowy 150x180 Zdjęcie Szykowny Dom Obrus Lniany Ecru z Wypustką O-2
Or-Tex Obrus Teflonowy Cafe... Obrus beżowy 150x180 Szykowny Dom Obrus Lniany E...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Tarta ze słodkimi ziemniakami

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 słodkie ziemniaki (bataty)
  • 250 g (1 opakowanie) mrożonego ciasta francuskiego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 por
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 200 g sera roquefort
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

Słodkie ziemniaki pieczemy 25 minut w 180°C, aż będą miękkie. Prostokątną formę o wymiarach 15 cm x 25 cm wyściełamy pergaminem, na który wykładamy rozmrożone ciasto francuskie, zawijając brzegi. Ciasto oprószamy solą oraz pieprzem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w 180°C. Posiekane czosnek i cebulę szklimy na oliwie, dodajemy posiekanego pora i smażymy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Upieczone ziemniaki kroimy na pół, wydrążamy miąższ i rozdrabniamy go na mniejsze kawałki. Upieczony, ostudzony spód ciasta dociskamy rękoma, aby nie był za wysoki. Na ciasto kładziemy pora z cebulą, na to słodkie ziemniaki, a wierzch posypujemy pokruszonym serem roquefort. Zapiekamy 10 minut w 200°C. Tartę podajemy posypaną posiekaną natką. Doskonałym dodatkiem będzie sałata z winegretem.

6
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Tarta Tatin z wieprzowiną i suszonymi śliwkami

Składniki

  • cebule
  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 30 g masła
  • 300 g suszonych śliwek bez pestek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 porcja kruchego ciasta Neli Rubinstein
  • 1 jajko rozmącone z odrobiną wody

Sposób przygotowania

Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wieprzowinę kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Rozpuszczamy kostkę bulionową w szklance letniej wody. W rondelku podgrzewamy masło i podsmażamy cebulę i mięso, dodając po trochu bulion wołowy i suszone śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy na ogniu około 15 minut, aż bulion wyparuje. Formę do ciasta smarujemy olejem, układamy suszone śliwki z cebulą i kawałki wieprzowiny, przykrywamy kruchym ciastem Neli Rubinstein, dociskając brzegi w głąb formy. Smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą i nakłuwamy w kilku miejscach. Pieczemy 25 minut w 210°C. Podajemy natychmiast po upieczeniu.

Autor

Dariusz Kaźmierczyk
7
Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl Fot: M&K DUKLAS / duklas.pl

Tarta ziemniaczano-buraczana

dla 6 osób

Składniki

  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smaku
  • biały ocet winny do smaku
  • 1 mały czerwony burak, obrany
  • 1 mały żółty burak, obrany kilka ziemniaków purpurowych lub fioletowych, obranych kilka ziemniaków białych, kremowych lub żółtych, obranych
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g startego sera gruyere
  • 500 g ciasta francuskiego
  • kilka gałązek tymianku i oregano

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy - szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy 2 łyżki octu i chwilę podsmażamy. Kroimy warzywa w plastry o grubości 1 cm. Wszystkie ziemniaki i buraki (każdy kolor oddzielnie) mieszamy z odrobiną oliwy, octu, soli i pieprzu. Na jednej blasze układamy warstwę ziemniaków, na drugiej - buraków. Wkładamy blachy do piekarnika na 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.


Prostokątną lub owalną formę smarujemy oliwą, na dnie ciasno układamy warstwę ziemniaków i buraków. Na nich rozkładamy cebulę, posypujemy posiekanymi listkami tymianku i oregano oraz serem. Rozwałkowujemy ciasto francuskie na grubość 1/2 cm. Kładziemy płat ciasta na warzywach, dociskając brzeg do boków formy. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach, aby dać ujście parze. Pieczemy 30 minut. Wykładamy tartę na talerz (warzywami do góry). Skrapiamy oliwą i octem.

Autor

Olga Badowska
8
Fot. Fot.

Pikantna tarta z kaparami

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

Sposób przygotowania

Przesianą mąkę mieszamy z solą, pokrojonym na kawałeczki masłem i oliwą. Wlewamy wodę, szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię do żywności i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Robimy nadzienie: w rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy cebulę, czosnek, listek laurowy i tymianek, mieszamy, przyprawiamy i dusimy pod przykryciem 45 minut, aż cebula będzie miękka. Odkrywamy rondel, pozostawiamy na ogniu jeszcze 10 minut, aby cebula się przyrumieniła i aby odparował nadmiar płynu. Dodajemy kapary, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy nadzienie ostygnie, wyrzucamy listek laurowy. Rozgrzewamy piekarnik do 200-210°C. Formę natłuszczamy oliwą, układamy w niej rozwałkowane ciasto, formując wysoki brzeg. Na cieście równomiernie rozkładamy nadzienie cebulowe, układamy anchois i posypujemy oliwkami. Pieczemy 30 minut. Podajemy na ciepło.

9
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Bolognese w cieście

(dla 6 osób)

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • marchewki
  • por
  • 1 pęczek oregano
  • 10 kropli sosu worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 jajek

Sposób przygotowania

Czosnek i cebulę drobno siekamy i przez kilka minut szklimy na oliwie. Dodajemy wołowinę i podsmażamy 8-10 minut, aż się zrumieni. Umytą i obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mięsa wraz z posiekanym oregano oraz sosami worcestershire i sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut, aż wyparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty sos. Na koniec wbijamy 4 jajka, mieszając. Rozwijamy ciasto francuskie na wyściełanej pergaminem blasze, nakładamy farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwijamy je w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 35 minut w 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na kawałki o grubości 1 cm. Do dania będzie pasował sos na bazie jogurtu, musztardy i soku cytrynowego.

10
Więcej na ten temat: kruche ciasto, kuchnia francuska, tarta