Dania Wigilijne. Odstępstwo do tradycji

Tomasz Jakubiak
Sashimi na mandarynkach i sałacie

Sashimi na mandarynkach i sałacie (Fot. Kamil Zieliński (kulinarnafotografia.pl))

Rachunek jest prosty: nie więcej niż cztery produkty plus przyprawy jako Piąty Element. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, smaczne i niebanalne - takie są potrawy z ryb i owoców morza autorstwa Tomasza Jakubiaka. Czytelnikom odważniejszym i?mniej przywiązanym do tradycji - proponujemy na wigilię
1 z 4
Fot. Kamil Zieliński (kulinarnafotografia.pl)
Fot. Kamil Zieliński (kulinarnafotografia.pl)

Sashimi na mandarynkach i sałacie

(dla 3 osób)

 

Składniki

  • 250 g polędwicy z tuńczyka (lub filetu z łososia)
  • 3 mandarynki
  • spora garść różnych rodzajów sałaty
  • 2 łyżki konfitury żurawinowej
  • sok z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania

Rybę lekko mrozimy - powinna trochę stwardnieć. Wyciągamy z zamrażarki, kroimy w cienkie plastry. Mandarynki filetujemy (wykrawamy miąższ spomiędzy błonek), listki sałaty rozdrabniamy. Żurawinę mieszamy z sokiem cytrynowym. Na porcelanowych łyżeczkach do przystawek układamy porcje sałaty i filecików z mandarynek, polewamy sosem żurawinowym. Na wierzchu kładziemy surową rybę.

Zdjęcie Amsel Hamburg 333 Zdjęcie Glasmark salaterka na nóżce śr.17 szkło OPT6306 Zdjęcie LUMINARC Salaterka 45 ml Cocoon
Amsel Hamburg  salaterka Glasmark salaterka na nóżce LUMINARC Salaterka
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 4
Fot. Kamil Zieliński (kulinarnafotografia.pl)
Fot. Kamil Zieliński (kulinarnafotografia.pl)

Dorada smażona w korzennej posypce

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • dorady
  • 1 cytryna
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
  • 4 czerwone cykorie

 

Przyprawy:

  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól

 

Sposób przygotowania

Ryby dokładnie płuczemy, osuszamy, nacinamy skórę co pół centymetra. Ścieramy skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny, mieszamy z przyprawą piernikową, solą i pieprzem. Nacieramy dorady powstałą mieszanką przypraw i smażymy na oleju lub pieczemy 8 minut w 220°C, odwracając ryby po 4 minutach. Listki cykorii myjemy, układamy na talerzach, skrapiamy sokiem z cytryny. Usmażone lub upieczone dorady kładziemy na cykorii. Można podać z konfiturą żurawinową.

Zdjęcie Patelnia do ryb Fissler Spezial ryba patelnia z pokrywką Zdjęcie Patelnia do ryb Fissler Vienna Fish 4630735100 Zdjęcie Patelnia do ryb PROFI LINE aluminiowa z tytanem - owalna
Patelnia do ryb Fissler Patelnia do ryb Fissler Patelnia do ryb PROFI LINE
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 4
Fot. Kamil Zieliński
Fot. Kamil Zieliński

Barszcz czerwony z pulpetami z łososia

(dla 4-6 osób)

 

Barszcz:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 l zakwasu buraczanego*

 

Pulpety:

  • 300 g filetu z łososia
  • kilka grzybków mun (namoczonych)

 

Przyprawy:

  • sól, pieprz
  • kilka gałązek kolendry

 

Sposób przygotowania

Robimy barszcz: jabłka myjemy, nieobrane kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Zagotowujemy 2 l wody, wrzucamy jabłka, zmniejszamy ogień, a gdy płyn ponownie się zagotuje, zdejmujemy z ognia i odcedzamy. Dodajemy pół litra zakwasu buraczanego, doprawiamy solą i pieprzem.
Filet z łososia miksujemy w blenderze na gładką masę, mieszamy z posiekanymi grzybkami mun i kolendrą. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy lepimy kulki, najlepiej zwilżonymi rękoma. Gotujemy 5 minut w lekko osolonej wodzie. Podajemy z barszczem.

 

* Zakwas, a właściwie sok z kwaszonych buraków można już kupić w wielu sklepach
(ma go w ofercie m.in. firma BioFood).

Proporcje na 1,5 l:

Składniki

 

Sposób przygotowania

Buraki obieramy, kroimy i umieszczamy wraz z pozostałymi składnikami w słoju o pojemności 1,5 litra. Zagotowujemy 3/4 litra osolonej wody. Ciepłą zalewamy buraki, zamykamy słoik i odstawiamy na 2 tygodnie. Po?tym czasie przelewamy zakwas do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce (buraczki można wykorzystać do przygotowania sałatki).

Zdjęcie Blender 482250 Zdjęcie Blender Bugatti Vela Zdjęcie BLENDER HENDI
Blender 482250 Blender Bugatti Vela BLENDER HENDI
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 4
Fot. Kamil Zieliński (kulinarnafotografia.pl)
Fot. Kamil Zieliński (kulinarnafotografia.pl)

Krewetki w czerwonym winie

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Przyprawy:

  • 2 gwiazdki anyżu
  • kawałek kory cynamonu
  • ew. kilka goździków

 

Sposób przygotowania

W rondelku mieszamy wino, anyż, cynamon i miód, możemy też dodać goździki. Gotujemy na małym ogniu, aż płyn zgęstnieje. Krewetki nadziewamy na drewniane wykałaczki (wzdłuż) i wrzucamy do sosu, gotujemy 3 minuty, wyjmujemy. Sos zdejmujemy z ognia, wyjmujemy korę cynamonu, dodajemy masło, mieszamy. Krewetki podajemy polane sosem.

Zdjęcie Rondel Fissler Paris 215416100 Zdjęcie Rondel Silit 4216186801 Zdjęcie Silit Rondel Quadro 4016271801
Rondel Fissler Paris Rondel Silit Silit Rondel Quadro
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info