Dania Wigilijne. Odstępstwo do tradycji
Sashimi na mandarynkach i sałacie (Fot. Kamil Zieliński (kulinarnafotografia.pl))
Sashimi na mandarynkach i sałacie
(dla 3 osób)
Składniki
- 250 g polędwicy z tuńczyka (lub filetu z łososia)
- 3 mandarynki
- spora garść różnych rodzajów sałaty
- 2 łyżki konfitury żurawinowej
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Rybę lekko mrozimy - powinna trochę stwardnieć. Wyciągamy z zamrażarki, kroimy w cienkie plastry. Mandarynki filetujemy (wykrawamy miąższ spomiędzy błonek), listki sałaty rozdrabniamy. Żurawinę mieszamy z sokiem cytrynowym. Na porcelanowych łyżeczkach do przystawek układamy porcje sałaty i filecików z mandarynek, polewamy sosem żurawinowym. Na wierzchu kładziemy surową rybę.
Amsel Hamburg salaterka | Glasmark salaterka na nóżce | LUMINARC Salaterka |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Dorada smażona w korzennej posypce
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 dorady
- 1 cytryna
- olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
- 4 czerwone cykorie
Przyprawy:
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sól
Sposób przygotowania
Ryby dokładnie płuczemy, osuszamy, nacinamy skórę co pół centymetra. Ścieramy skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny, mieszamy z przyprawą piernikową, solą i pieprzem. Nacieramy dorady powstałą mieszanką przypraw i smażymy na oleju lub pieczemy 8 minut w 220°C, odwracając ryby po 4 minutach. Listki cykorii myjemy, układamy na talerzach, skrapiamy sokiem z cytryny. Usmażone lub upieczone dorady kładziemy na cykorii. Można podać z konfiturą żurawinową.
Patelnia do ryb Fissler | Patelnia do ryb Fissler | Patelnia do ryb PROFI LINE |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Barszcz czerwony z pulpetami z łososia
(dla 4-6 osób)
Barszcz:
- 1 kg jabłek
- 1/2 l zakwasu buraczanego*
Pulpety:
- 300 g filetu z łososia
- kilka grzybków mun (namoczonych)
Przyprawy:
- sól, pieprz
- kilka gałązek kolendry
Sposób przygotowania
Robimy barszcz: jabłka myjemy, nieobrane kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Zagotowujemy 2 l wody, wrzucamy jabłka, zmniejszamy ogień, a gdy płyn ponownie się zagotuje, zdejmujemy z ognia i odcedzamy. Dodajemy pół litra zakwasu buraczanego, doprawiamy solą i pieprzem.
Filet z łososia miksujemy w blenderze na gładką masę, mieszamy z posiekanymi grzybkami mun i kolendrą. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy lepimy kulki, najlepiej zwilżonymi rękoma. Gotujemy 5 minut w lekko osolonej wodzie. Podajemy z barszczem.
* Zakwas, a właściwie sok z kwaszonych buraków można już kupić w wielu sklepach
(ma go w ofercie m.in. firma BioFood).
Proporcje na 1,5 l:
Składniki
- 3-4 średnie buraki
- 1 łyżeczka soli (kamiennej)
- 2 liście?laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- kilka?ząbków czosnku
- 2-3 gałązki tymianku
- 1 mała papryczka chilli
- gałązka kopru ogrodowego
Sposób przygotowania
Buraki obieramy, kroimy i umieszczamy wraz z pozostałymi składnikami w słoju o pojemności 1,5 litra. Zagotowujemy 3/4 litra osolonej wody. Ciepłą zalewamy buraki, zamykamy słoik i odstawiamy na 2 tygodnie. Po?tym czasie przelewamy zakwas do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce (buraczki można wykorzystać do przygotowania sałatki).
Blender 482250 | Blender Bugatti Vela | BLENDER HENDI |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Krewetki w czerwonym winie
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka miodu
- 8 krewetek (rozmiar 16/20 lub większe, bez głów i pancerzy)
- 1 łyżka masła
Przyprawy:
- 2 gwiazdki anyżu
- kawałek kory cynamonu
- ew. kilka goździków
Sposób przygotowania
W rondelku mieszamy wino, anyż, cynamon i miód, możemy też dodać goździki. Gotujemy na małym ogniu, aż płyn zgęstnieje. Krewetki nadziewamy na drewniane wykałaczki (wzdłuż) i wrzucamy do sosu, gotujemy 3 minuty, wyjmujemy. Sos zdejmujemy z ognia, wyjmujemy korę cynamonu, dodajemy masło, mieszamy. Krewetki podajemy polane sosem.
Rondel Fissler Paris | Rondel Silit | Silit Rondel Quadro |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |