¦niadanie dla dwojga. Menu mi³o¶ci

MG
Eggs Benedict - jajka z sosem holenderskim

Eggs Benedict - jajka z sosem holenderskim (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Do Walentynek warto przygotowaæ siê porz±dnie i starannie zaplanowaæ nie tylko wieczór, ale te¿ poranek. Pyszne jedzenie jest bardzo sexy, przekonasz siê nazajutrz
1 z 6
Fot. Materia³y promocyjne
Fot. Materia³y promocyjne

Kawa, papieros i gazeta. Wersja minimalistyczna

Kawa przy ¶niadaniu to absolutna podstawa. Potrzebna jest zawsze i bez wzglêdu na stopieñ zaawansowania zwi±zku.

Sk³adniki

  • 50 ml Baileys
  • 20 ml espresso
  • 25 ml gor±cego mleka

Sposób przygotowania

Do szklanki lub kubka wlej 20 ml espresso, a nastêpnie dodaj 50 ml Baileys. Dolej 25 ml gor±cego mleka, a ca³o¶æ przykryj mleczn± piank± posypan± wiórkami czekoladowymi.

2 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Jajka na milion sposobów

Klasyczne i najprostsze rozwi±zanie - jajecznica. £atwa, zawsze siê udaje i daje sporo energii. Je¶li czujecie siê na si³ach, warto na tak wa¿ny posi³ek jak ¶niadanie przygotowaæ co¶ ekstra jak jajka po benedyktyñsku:

Jajka z sosem holenderskim

Sk³adniki

  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 12 jajek
  • 1 ³y¿ka mas³a
  • 12 plastrów szynki lub bekonu
  • 6 angielskich muffinów przekrojonych na po³ówki (lub bu³ek)
  • 1 ³y¿ka posiekanego szczypiorku lub natki 

Sos holenderski

  • 200 g mas³a
  • 150 ml bia³ego wina
  • 1 cytryna
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 2 ¿ó³tka

Sposób przygotowania

W rondlu topimy mas³o, sma¿ymy na nim szynkê - po minucie z ka¿dej strony. Robimy sos: mas³o podgrzewamy, a¿ odparuje ca³y mleczny p³yn. Przecedzamy i odstawiamy, by ostyg³o do temperatury 30-35°C. W tym czasie zagotowujemy wino z sokiem z cytryny i przyprawami. Odparowujemy p³yn o 70%, przecedzamy i odstawiamy do przestygniêcia, a potem rondelek stawiamy na drugim rondelku wype³nionym gotuj±c± siê wod±. Dodajemy ¿ó³tka i, podgrzewaj±c na parze, ubijamy, a¿ powstanie gêsta piana. Zdejmujemy znad pary i wkrêcamy w pianê roztopione mas³o, wlewaj±c je cienk± stru¿k±. Robimy jajka w koszulkach: do dwóch szerokich rondli wlewamy tyle wody, aby siêga³a do wys. 8-10 cm. Do ka¿dego rondla wlewamy po po³owie octu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogieñ, tak aby p³yn lekko bulgota³. Jajka wbijamy kolejno najpierw do fili¿anki lub na talerzyk, potem delikatnie zsuwamy je do wody z octem. Gotujemy, od czasu do czasu delikatnie odwracaj±c jajka ³y¿k±, aby bia³ko zamknê³o siê wokó³ ¿ó³tka (3-5 minut). Wyjmujemy ³y¿k± cedzakow± na talerz wy³o¿ony rêcznikiem kuchennym. Delikatnie osuszamy jajka drugim kawa³kiem rêcznika kuchennego. Tostujemy po³ówki muffinów, uk³adamy po dwie na sze¶ciu podgrzanych talerzykach. Na ka¿dej po³ówce k³adziemy kawa³ek szynki i jajko w koszulce, polewamy sosem, posypujemy zielenin± i podajemy.

3 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Croissanty, d¿emik i sok pomarañczowy

Ten wariant wymaga po¶wiêceñ trzeba wstaæ kapkê wcze¶niej, ni¿ druga po³ówka i¶æ do spo¿ywczaka na dole i kupiæ croissanty, albo chocia¿ dro¿d¿ówki. Podawaæ  do ³ó¿ka z d¿emem, albo miodem. A jak ju¿ jeste¶ na dole, to kup te¿ kwiatki dla dziewczyny!

Croissanty

Sk³adniki

  • 1,5 szklanki ciep³ego mleka (40°C)
  • 1/4 szklanki jasnobr±zowego cukru
  • 1 czubata ³y¿ka suszonych dro¿d¿y
  • 3 i 3/4 szklanki m±ki pszennej + m±ka do podsypywania stolnicy
  • 1 ³y¿ka soli morskiej
  • 30 dag zimnego mas³a
  • 1 ¿ó³tko do posmarowania rogalików

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: mieszamy mleko z cukrem i dro¿d¿ami, czekamy 5 minut, a¿ mieszanina siê spieni. Dodajemy 3 i 3/4 szklanki m±ki wymieszanej z sol±, wyrabiamy mikserem przez 6-7 minut na niskich obrotach. Ciasto przek³adamy na stolnicê i zagniatamy rêkami jeszcze 2 minuty. Dodajemy po trochu m±kê, stale zagniataj±c. Ciasto jest gotowe, kiedy jest miêkkie i lekko klei siê do rêki. Wtedy przestajemy dodawaæ m±kê. Rozwa³kowujemy ciasto na prostok±t o grubo¶ci 3,5-4 cm, zawijamy w przezroczyst± foliê i wstawiamy na godzinê do lodówki. Mas³o uk³adamy na desce wy³o¿onej przezroczyst± foli±, przykrywamy drugim kawa³kiem folii i rozwa³kowujemy, formuj±c prostok±t o wym. 20 x 15 cm. Wk³adamy do lodówki. Na lekko oprószonej m±k± stolnicy rozwa³kowujemy ciasto dro¿d¿owe na prostok±t o jednym boku trzy razy d³u¿szym ni¿ drugi (np. 20 x 60 cm). Uk³adamy ciasto na stolnicy krótszym bokiem w swoj± stronê, po¶rodku k³adziemy rozwiniête z folii mas³o. Zawijamy mas³o w ciasto, oprószamy odrobin± m±ki i rozwa³kowujemy: najpierw odwracamy ciasto tak, aby znowu jego krótszy bok by³ u³o¿ony w nasz± stronê, wa³kujemy, aby powsta³ równy placek o bokach jak poprzednio (20 x 60 cm). Sk³adamy go na 3 czê¶ci - powstanie kwadrat o boku 20 cm. Zawijamy ten kwadrat w foliê i wk³adamy na godzinê do lodówki. Potem wyjmujemy ciasto, ponownie rozwa³kowujemy je na prostok±t o poprzednich wymiarach, znowu sk³adamy. Czynno¶ci te powtarzamy jeszcze 2 razy (w sumie mamy 4 etapy wa³kowania), po ka¿dym rozwa³kowaniu wk³adamy ciasto na godzinê do lodówki, z wyj±tkiem ostatniego wa³kowania, po którym ciasto musi odpoczywaæ w lodówce co najmniej 8 godzin (nie d³u¿ej jednak ni¿ 18 godzin). Gotowe ciasto rozwa³kowujemy do grubo¶ci 6 mm, wycinamy trójk±ty o podstawie 14 i wysoko¶ci 16 cm. Rolujemy od podstawy w kierunku wierzcho³ka i nadajemy kszta³t rogalików. ¯ó³tko roztrzepujemy z ma³± ilo¶ci± wody i smarujemy croissanty. Odstawiamy na godzinê w ciep³e miejsce do wyro¶niêcia. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C, rogaliki jeszcze raz smarujemy ¿ó³tkiem, pieczemy 5 minut. Potem obni¿amy temperaturê do 190°C i dopiekamy przez 10 minut.

4 z 6
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Pieczywo kruche, twaro¿ek, warzywa

Je¶li ukochana jest na diecie, przygotuj co¶ lekkiego. Bezpieczny bêdzie twaro¿ek i kruche pieczywo.

Twaro¿ek z kaparami

(dla 2 osób)

 

Sk³adniki

 

Sposób przygotowania

Ser rozcieramy z jogurtem, dodajemy posiekane rzodkiewki i odcedzone z zalewy kapary. Wrzucamy posiekany szczypiorek, doprawiamy sol± i pieprzem. Podajemy z pieczywem - najlepsze bêd± paluchy piwne lub precle.

5 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Koktajl owocowy

Dla tych na diecie ¶wietnie sprawdza siê tak¿e koktajl. Wystarczy mleko, albo jogurt plus owoce.

Koktajl bananowo-ananasowy

Sk³adniki

  • 1/2 szklanki chudego mleka (¼ród³o protein)
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkê dojrza³ego ananasa (neutralizuje toksyny i blokuje rozwój bakterii, odchudza)
  • 1 dojrza³y banan (ma tryptofan - aminokwas, który przekszta³ca siê w serotoninê odpowiedzialn± za dobre samopoczucie)
  • 1 ³y¿ka miodu, najlepiej akacjowego (¼ród³o energii)
  • 3 kostki lodu

 

Sposób przygotowania

Wszystkie sk³adniki miksujemy w blenderze (wraz z kostkami lodu). Podajemy w kieliszkach koktajlowych.

Uwaga! W niedzielny poranek z Ukochan±, kiedy to musimy wzmocniæ nasze rozedrgane serca, zast±pmy chude mleko mleczkiem kokosowym wymieszanym pó³ na pó³ z malibu. Wybranka z pewno¶ci± wybaczy to ma³e odstêpstwo od diety Fit.

6 z 6
Fot. Shutterstock/verchik
Fot. Shutterstock/verchik

Granola z jogurtem

Granola jest doskona³ym rozwi±zaniem na szybkie ¶niadanie - oczywi¶cie je¶li przygotujesz j± wcze¶niej.

Granola

Sk³adniki:

  • 1 szklanka p³atków owsianych
  • 1/2 szklanki p³atków migda³owych
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki syropu z agawy (lub miodu)
  • 2 ³y¿eczki ekstraktu waniliowego
  • 2 ³y¿ki soku pomarañczowego
  • ³y¿eczka cynamonu
  • ³y¿eczka drobno zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta ga³ki muszkato³owej
  • 1/2 suszonych owoców(moreli, bananów, jab³ek)

 

Sposób przygotowania:

W du¿ej misce wymieszaj p³atki owsiane, p³atki migda³owe, pestki dyni i wiórki kokosowe. Osobno po³±cz ekstrakt waniliowy, miód i sok pomarañczowy i przyprawy. Wlej miód do suchych sk³adników i dok³adnie wymieszaj. Wysyp wszystko na du¿± blachê, piecz oko³o 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pamiêtaj aby co jaki¶ czas zamieszaæ p³atkami, ¿eby siê nie przypali³y. Po upieczeniu, gdy granola wystygnie dodajemy pokrojone morele, albo suszone banany lub jab³ka. Przesypujemy do s³oików. Najlepiej smakuje z jogurtem lub  twaro¿kiem i ¶wie¿ymi owocami.

Wiêcej na ten temat: diety, ¶niadanie