Kalendarz przygotowań do Świąt. Dwa tygodnie do Wigilii

Magazyn Kuchnia
Zostały dwa tygodnie do Świąt. Nie rób wszystkiego na ostatnią chwilę. Zacznij szykować wigilijną kolacje już teraz.  Zobacz co możesz przygotować już dziś.
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Pierogi z kapustą i grzybami - do zamrożenia

Kilka tygodni przed świętami przygotujmy dania, którym nie szkodzi mrożenie. Makaron do maku, uszka do barszczu, pierogi z kapustą i grzybami - odłożone w zamrażarce, będą dawały poczucie spokoju. Ulepione pierogi na przykład układamy surowe na tacy oprószonej mąką i mrozimy osobno, by się nie zlepiły. Gdy zamarzną, można je włożyć do woreczków. Do garnka wrzucamy je wprost z torebki i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Mrożenie nie wadzi również masie makowej i bazie do kisielu żurawinowego. Grudniowy weekend warto też?wykorzystać na pieczenie choinkowych pierniczków.

 

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

 

Farsz

  • 1 kg kiszonej  kapusty
  • 1 duża posiekana cebula
  • Sól, pieprz
  • 4-6 łyżek Bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • 5 dag suszonych grzybów

 

Sposób przygotowania

Zrób farsz: posiekaną kapustę uduś na oleju, dodaj usmażoną cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewajac po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj. Z ciasta wytnij szklanką krążki, na każdy nałóż czubatą łyżeczkę farszu, złóż na pół i zaciśnij brzegi. Uformowane pierogi gotuj w płaskim, szerokim garnku w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, gotuj je jeszcze na małym ogniu przez 4-5 minut, po czym wyjmij łyżką cedzakową, osącz i przełóż na półmisek.
4-6 porcji, godzina i 30

1
Fot. Studio Lipov Fot. Studio Lipov

Barszcz czerwony z grzybowymi uszkami - do zamrożenia

Nadzienie:

  • 150 g suszonych grzybów
  • oliwa do smażenia
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

 

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 480)
  • jajko
  • około 50 ml wody

 

Sposób przygotowania

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, aby zmiękły. Zagniatamy luźne ciasto z mąki i jajka, dolewając wodę według potrzeby - powinno wystarczyć jakieś 50 ml. Grzyby gotujemy do miękkości, studzimy i drobno kroimy. Cebulę siekamy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy grzyby, solimy i pieprzymy. Smażymy nadzienie, aż będzie spójne, lepkie. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy w kwadraty o boku 4 cm. Na każdym kładziemy odrobinę nadzienia, składamy na pół, tworząc trójkąt, ściskamy brzegi. Następnie sklejamy przeciwległe rogi trójkątów. Tak przygotowane uszka układamy na tacy i mrozimy. Przed podaniem uszka wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu. Po około 3 minutach, od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy. Podajemy w barszczu.

2
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Postna kapusta - do zamrożenia

dla 6 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Grzyby zalej wodą i odstaw. Kapustę kiszoną odciśnij i pokrój, białą poszatkuj. Obie kapusty włóż do garnka, zalej olejem i szklanką wody,  podgrzewaj. Dodaj ziarenka przypraw, czosnek, posiekane grzyby i śliwki suszone. Zamieszaj i duś razem około godziny. Kapustę odstaw na noc, aby ostygła. Następnego dnia podgrzej do zagotowania, delikatnie mieszając, ostudź. Dodaj rodzynki i wino, zagotuj, zamieszaj, ostudź. Kapustę gotuj bez pokrywki, aż sos odparuje i całość zgęstnieje. Najlepsza jest odrobinę przypalona, po kilku dniach odsmażania. Ten ?prawie bigos? jest esencjonalny, kwaśny i słodki jednocześnie.

3
Fot. Arkadiusz Scichocki / AG Fot. Arkadiusz Scichocki / AG

Pierniczki

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę, zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki. Potem na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-4 mm i wycinamy ciastka. Cieńsze będą jak znalazł na choinkę, grubsze szybciej zmiękną i przyjemniej je będzie podjadać. Pierniczki pieczemy 5-8 minut na rumiano.

4
Fot. Kamil Zieliński Fot. Kamil Zieliński

Domowy zakwas na barszcz

* Zakwas, a właściwie sok z kwaszonych buraków można już kupić w wielu sklepach
(ma go w ofercie m.in. firma BioFood).

Proporcje na 1,5 l:

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Buraki obieramy, kroimy i umieszczamy wraz z pozostałymi składnikami w słoju o pojemności 1,5 litra. Zagotowujemy 3/4 litra osolonej wody. Ciepłą zalewamy buraki, zamykamy słoik i odstawiamy na 2 tygodnie. Po?tym czasie przelewamy zakwas do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce (buraczki można wykorzystać do przygotowania sałatki).

5