Przestań traktować warzywa jako dodatki
Pieczone warzywa z harissą (Fot. Paulina Kolondra)
Pieczone warzywa z harissą
(dla 5 osób)
Warzywa:
- 2 małe pietruszki
- 1 marchewka
- 2 małe patisony
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 5 pomidorów
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 3 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki cukru muscovado
- 2 łyżeczki harissy
- garść drobnych rodzynek
- garść orzechów laskowych
- garść posiekanej natki pietruszki
Dressing:
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- 150 g tahiny
- sok z 2 cytryn
- 4-5 łyżek wody
- 4 łyżki dobrej oliwy
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Rodzynki moczymy w wodzie przez 20 minut. Pietruszki oraz marchewkę obieramy i gotujemy, aż będą półtwarde. Razem z patisonami kroimy je na duże kawałki. Bakłażana kroimy w grube plastry, a te jeszcze na połówki. Paprykę i obraną cebulę tniemy w ósemki, pomidory na ćwiartki. Układamy warzywa w dużej brytfannie. Łączymy oliwę, ocet, przyprawy, cukier i harissę. Mieszamy z warzywami, dbając, aby dokładnie pokryły się sosem. Pieczemy 25 minut. Rodzynki odcedzamy i dodajemy do warzyw. Pieczemy jeszcze 15 minut, aż warzywa zmiękną i się przyrumienią. Posypujemy grubo posiekanymi i podprażonymi orzechami laskowymi oraz natką. Robimy dressing. Ucieramy jogurt z tahiną, mieszamy z sokiem cytrynowym, wodą, oliwą i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy upieczone warzywa z dressingiem i (ewentualnie) z kuskusem.
Warzywa po tajsku
Składniki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki obranego i startego świeżego korzenia imbiru
- 1 duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- 1 pokrojona w paski czerwona papryka
- 20 dag grzybków shiitake (same kapelusze) pokrojonych w cienkie plasterki
- 3 duże dymki pokrojone w cienkie plasterki
- 3 szklanki drobno pokrojonej kapusty bok choy (lub pekińskiej)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzej olej w rondlu o grubych ściankach. Włóż imbir i czosnek, po 20 sekundach dodaj paprykę i grzybki. Gdy papryka jest miękka, ale jeszcze jędrna (po około 3 minutach), dodaj dymki i kapustę. Podgrzewaj 2 minuty, aż kapusta zmięknie. Przypraw solą i pieprzem.
Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim
Przepis na 4 osoby
Składniki
- 40 dag suchej brązowej fasoli
- 1 torebka ryżu
- 1/2 szklanki oleju
- 2-3 marchewki
- 1 biała pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 2 cebule
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 5 ząbków czosnku
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 5-6 łyżek gęstej śmietany
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 5 plasterków cytryny
- 25 dag orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka słodkiej i 1/4 łyżeczki ostrej papryki do obtoczenia orzeszków
- sól
- oliwa do smarowania formy
Sposób przygotowania
Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy oczyszczone i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebule. Solimy i dusimy do miękkości. Fasolę, ryż i warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy tymianek, pieprz ziołowy, obrany czosnek pokrojony w płatki, sól do smaku. Dodajemy koncentrat rozprowadzony śmietaną. Wymieszaną masę przekła-damy do brytfanny posmarowanej oliwą. Całość polewamy resztą oleju, posypujemy papryką, na wierzchu układamy plasterki cytryny, zapiekamy w średnio gorącym piekarniku. Orzeszki obtaczamy w mieszance słodkiej i ostrej papryki i prażymy na suchej patelni. Potrawę przed podaniem posypujemy orzeszkami.
Warzywa zapiekane w w ziemniaczanym cieście
Składniki
- 1,2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g tartego parmezanu
- 40 g masła
- sól
- gałka muszkatołowa
Nadzienie:
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 150 g wędzonego boczku w plasterkach
- 100 g tartego ementalera
- 2 szalotki albo nieduże cebule czerwone
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Do przygotowania formy:
- 20 g masła
- 2 łyżki tartej bułki
Sposób przygotowania
?Ziemniaki gotujemy i robimy purée, dodając wszystkie jego składniki. Formę smarujemy masłem, wysypujemy 1 łyżką tartej bułki. Wylepiamy dno i brzegi formy ciastem, tworząc rant. Cukinie kroimy w plastry, marchewkę obieramy i kroimy. Podsmażamy warzywa przez 2 min na 2 łyżkach oliwy, solimy i pieprzymy. Posypujemy purée pozostałą tartą bułką, układamy na nim podsmażone warzywa i boczek, przesypując każdą warstwę serem. Układamy pokrojone w piórka szalotki, posypujemy resztą sera i polewamy pozostałą oliwą. Pieczemy w temp. 180oC ok. 45 min.
Fondue z warzywami w kokilkach
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 125 g sera comté
- 125 g sera gruyere
- 125 g sera cheddar
- 1 l białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1 kg surowych lub gotowanych warzyw (według uznania, np. marchew, rzodkiewka, seler naciowy)
- + ew. garść grzybów
- 3 spore szczypty pieprzu
Sposób przygotowania
Sery ścieramy lub kroimy w drobną kosteczkę, wkładamy je do lodówki. Umyte i obrane warzywa kroimy
na kawałki. Na średnim ogniu podgrzewamy wino ze zgniecionym czosnkiem. Odparowujemy o połowę. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Rozkładamy sery do kokilek, polewamy je winem, przykrywamy i zapiekamy 10-12 minut, aż ser się rozpuści. Warzywa nadziewamy na wykałaczki lub widelczyki i maczamy w serowym sosie.
Pizza wegetariańska
(dla 2-4 osób)
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 350 g mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy
Na wierzch:
- 1 średnia żółta papryka
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 szklanka sosu pomidorowego (użyłam gotowego)
- 1 opakowanie mozzarelli
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- 1/2 cukinii
- 4 zielone wydrylowane oliwki
- kilka gałązek bazylii
Oraz:
- masło i mąka do przygotowania blachy
Sposób przygotowania
W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.
Paprykę kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy, dolewamy pół szklanki wody i dusimy, aż zmięknie. Ciasto rozwałkowujemy na placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę, paprykę, połówki pomidorków, pokrojoną w plasterki cukinię (możemy skropić ją oliwą) i pokrojone oliwki. Posypujemy listkami bazylii i pieczemy 15-20 minut w 220°C. Pizzę wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.
Papryki faszerowane ciecierzycą
Składniki
- 4 czerwone papryki
- 2 szklanki gulaszu z ciecierzycy
- 100 g bryndzy
Sposób przygotowania
Wybieramy papryki o regularnym kształcie. Myjemy je, usuwamy gniazda nasienne, do środka nakładamy gulasz z ciecierzycy. Na wierzchu każdej papryki rozsmarowujemy trochę bryndzy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200oC. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 30 min. Podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną.
Ratatouille
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 duży (ok. 50 dag) bakłażan
- 1 łyżka soli i dodatkowo sól do smaku
- 90 dag dojrzałych pomidorów bez skórki i pestek przekrojonych na pół
- 3/4 szklanki oliwy
- 25 dag cukinii
- 25 dag zielonej dyni
- 1 zielona papryka
- 1 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1 łyżka zmiażdżonego czosnku
- 3 gałązki świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- po 6 łyżek posiekanej natki pietruszki i świeżej bazylii
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Bakłażan (ze skórką) kroimy w kostkę o boku 2 cm. Wkładamy do średniej wielkości naczynia i posypujemy łyżką soli, następnie przekładamy na cedzak i pozostawiamy na 30 min, aby wypuścił sok. Pomidory kroimy w ćwiartki i przekładamy na 30 min na sito. Dynię i cukinię kroimy w plastry grubości 1 cm. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę i smażymy cukinię oraz dynię około 5 min. Przekładamy je łyżką cedzakową do drugiego garnka. Z papryki usuwamy pestki i kroimy na paseczki grubości 15 mm. Na patelnię dolewamy jeszcze 2 łyżki oliwy i smażymy paprykę, także około 5 min, po czym przekładamy ją do garnka z cukinią i dynią. Opłukany i osuszony bakłażan smażymy około 7 min na 4 łyżkach gorącej oliwy, często mieszając, aby się nie przypalił. Kiedy lekko się przyrumieni i zmięknie, przekładamy do garnka z pozostałymi warzywami. Na patelnię wlewamy pozostałe 3 łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory, tymianek i 2 łyżki natki pietruszki. Dusimy około 10 min. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i dusimy kolejne 10 min. Warzywa powinny być miękkie, ale sprężyste. Potrawę po zdjęciu z ognia delikatnie mieszamy z pozostałą natką oraz 4 łyżkami bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Ratatouille podajemy gorące udekorowane resztą bazylii.