Ziemniaki ze świata. Tania kuchnia sezonowa

Fot. Giedré Barauskiené

Słodkie bułeczki jak w Portugalii, zupa w stylu francuskim, a może angielski paj? Wypróbujcie kartoflane dania inspirowane smakami z różnych krajów i zobaczcie, że ziemniaki są dobre do wszystkiego.

Bułeczki ze słodkich ziemniaków z miodem

(na 15-20 bułeczek)

 

Składniki

  • 400 g słodkich ziemniaków
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 225 g drobno mielonej mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki pszennej
  • 75 g mielonych migdałów
  • jajka
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy i z 1/2 cytryny
  • 1 żółtko do smarowania ciasta
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania

Robimy małe nacięcia na ziemniakach i gotujemy je do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy, a następnie rozgniatamy. Łączymy purée z cukrem i na 5 minut stawiamy na ogniu, stale mieszając, aby się nie przypaliło. Zdejmujemy z palnika i pozwalamy masie przestygnąć. Dodajemy pozostałe składniki do masy ziemniaczanej i jeszcze raz, ciągle mieszając, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i studzimy. Natłuszczamy i oprószamy mąką blachę. Formujemy z ciasta okrągłe, płaskie placuszki, smarujemy je żółtkiem i pieczemy 12-14 minut w 240°C na złoty kolor. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Znakomicie smakują z lemon curd!

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (3)
Zaloguj się
  • kosmiczny_swir

    Oceniono 7 razy 7

    Zastanawiam sie jaki jest polski odpowiednik angielskiego "pie". Rosjanie mowia na to "pirog" (Пирог). My chyba zaakceptowalismy slowo "tarta".

    Swoja droga, dziwne jest to, ze nie mam tart w kuchni polskiej. Pierogi wystepuja w wielu kuchniach (wloskie ravioli, niemieckie maultashe, pierogi chinskie, rosyjskie pelmeni, chinskie pierogi). Rozne formy knedli, koptytek, pampuchow i golabkow wystepuja tez w innych kuchniach. A glupia, prosta tarta jest na dobra sprawe w Polsce niespotykana.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX