Szybkie wytrawne tarty. Ciasto francuskie, filo albo kruche

Są sycące, a to jesienią ważne, apetyt rośnie bowiem bardzo szybko. Na spód idzie słone ciasto - Tomek proponuje głównie  francuskie, ale można je zastąpić filo lub kruchym. Na ciasto kładziemy ulubione dodatki i zapiekamy. Szybko i smacznie!
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sakiewki z kaczką

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 2 piersi kaczki
  • ogórek
  • 6 łyżek sosu hoisin
  • 1 mały pęczek mięty
  • garść fistaszków

 

Sposób przygotowania

Wykładamy ciastem foremki do muffinek albo małe żaroodporne miseczki. Pieczemy 15-20 minut w 180°C. Skórę na mięsie nacinamy w kratkę, smażymy skórą do dołu kilka minut. Zlewamy tłuszcz (wykorzystamy go potem, np. do okraszenia ziemniaków). Smażymy 5 minut z drugiej strony. Kaczka powinna mieć chrupiącą skórkę i być różowa w środku. Z ogórka usuwamy pestki i kroimy go w centymetrowe słupki. Piersi kaczki kroimy w paseczki, mieszamy z sosem hoisin, posiekaną miętą, ogórkiem i orzeszkami. Wypełniamy farszem sakiewki z ciasta francuskiego. Podajemy na ciepło lub na zimno.

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Tarta z sardynkami

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 100 ml naturalnego jogurtu
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 4 listki mięty
  • 4 rzodkiewki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju z pestek dyni
  • kilka liści sałaty

 

Sposób przygotowania

Płat ciasta francuskiego kroimy w poprzek na dwa trójkąty, których brzegi (1 cm) zawijamy do środka i dociskamy. Układamy na wyściełanej pergaminem blasze i pieczemy 15-20 minut w 180°C na złoty kolor. Twaróg kruszymy widelcem, mieszamy z jogurtem oraz posiekanymi szczypiorkiem i miętą. Dodajemy skórkę z cytryny oraz rzodkiewkę startą na tarce o małych oczkach; mieszamy, solimy i pieprzymy. Twaróg nakładamy na upieczone kawałki ciasta. Skrapiamy olejem i podajemy z sałatą.

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Cebulak

(na formę 15x25 cm)

 

Składniki

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 4 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • sól, pieprz
  • 200 g pleśniowego koziego sera (rolada)
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 gałązki majeranku lub oregano

 

Sposób przygotowania

Przekładamy ciasto do wyściełanej pergaminem formy, tak aby jego boki lekko wystawały na zewnątrz. Pieczemy 15-20 minut w 180°C. Cebulę kroimy w piórka i wraz z posiekanym czosnkiem szklimy w rondlu (bez tłuszczu), stale mieszając. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy ocet oraz cukier i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na upieczone ciasto. Na wierzchu kładziemy plastry sera i suszone pomidory. Zapiekamy 10 minut w 180°C (można tez podać od razu, bez zapiekania). Posypujemy posiekanymi ziołami.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Tarta z sardynkami

(na formę o średnicy 24 cm)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wkładamy ciasto do formy. Podnosimy brzegi, dociskamy je palcami, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180°C. Posiekane czosnek i cebulę szklimy na 3 łyżkach oliwy. Dodajemy posiekanego pora oraz dynię pokrojoną w paski. Wlewamy szklankę wody, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 10 minut, aż woda odparuje. Warzywa układa-my na cieście, na wierzchu kładziemy kawałki sardynek, cienkie plastry pomidora i oliwki. Zapiekamy 5 minut. Posypujemy natką i skórką cytrynową, skrapiamy oliwą.

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Placek z chorizo i kaczym jajem

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ciasto formujemy w owalny placek, przekładamy na wyściełaną pergaminem blachę. Pieczemy 20 minut w 180°C. Posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę szklimy na oliwie. Wrzucamy chorizo pokrojone w kostkę o boku 1/2 cm i smażymy 5 minut. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy, aż powstanie gęsty sos. Nakładamy sos z chorizo na upieczone ciasto, wbijamy na środek jajka i zapiekamy 6-8 minut. Posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy na ciepło lub na zimno.

5
Więcej na ten temat: szybkie przepisy