Szybkie wytrawne tarty. Ciasto francuskie, filo albo kruche

28.10.2013 14:09
A A A Drukuj

Fot. Marcin Klaban

(na formę 15x25 cm)

 

Składniki

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 4 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • sól, pieprz
  • 200 g pleśniowego koziego sera (rolada)
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 gałązki majeranku lub oregano

 

Sposób przygotowania

Przekładamy ciasto do wyściełanej pergaminem formy, tak aby jego boki lekko wystawały na zewnątrz. Pieczemy 15-20 minut w 180°C. Cebulę kroimy w piórka i wraz z posiekanym czosnkiem szklimy w rondlu (bez tłuszczu), stale mieszając. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy ocet oraz cukier i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na upieczone ciasto. Na wierzchu kładziemy plastry sera i suszone pomidory. Zapiekamy 10 minut w 180°C (można tez podać od razu, bez zapiekania). Posypujemy posiekanymi ziołami.

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Konkurs

Perfekcyjnie tradycyjnie

Uwolnij swoją kulinarną kreatywność!