Odrobina egzotyki. Sycące zupy azjatyckie

Będą to potrawy akurat na jesienny wieczór, pełne intensywnych, korzennych aromatów, mięsne i wyraziste. Od razu robi się lepiej, bardziej energetycznie i kolorowo. Plus odrobina egzotyki, bez konieczności wychodzenia z domu

Fot. M&K Duklas Fot. M&K Duklas

Tajska zupa z ryżem i kurczakiem

(Dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę, solimy, dodajemy ryż i całość gotujemy na małym ogniu, aż ryż zmięknie. Nie odcedzamy. Kawałki kurczaka polewamy sokiem z limonki, uprzednio wymieszanym z łyżeczką soli, i odstawiamy na ok. 5 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy biały pieprz i marynowanego kurczaka. Mieszając, smażymy przez parę minut. Do małych miseczek wlewamy ryż z wywarem (ok. kubka na porcję), dodajemy po kilka kawałków kurczaka oraz posiekaną cebulkę, liście selera i kolendrę.

1
Fot. M&K Duklas Fot. M&K Duklas

Indyjska zupa z kurczakiem i przyprawami

(Dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 6 rozdrobnionych goździków
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 kostki masła
  • pokrojone na kawałki mięso z 1 kurczaka upieczonego wraz z podrobami
  • 3 cieniutko pokrojone selery z liśćmi
  • 2 duże posiekane cebule
  • 2 pokrojone w kostkę marchewki
  • 1 cienko pokrojony por
  • sól, pieprz
  • 3 l odtłuszczonego bulionu z kury
  • 2/3 szklanki długoziarnistego ryżu
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 2 średniej wielkości obrane, wypestkowane i starte jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2/3 szklanki ciepłej śmietany kremówki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • kilka zrumienionych i posiekanych migdałów

 

Sposób przygotowania

Czosnek ucieramy z pieprzem, imbirem, curry, goździkami i kminkiem. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy kurczaka i smażymy na średnim ogniu, aż się zrumieni. Dodajemy podroby i smażymy jeszcze przez chwilę. Mięso przekładamy do garnka. Na patelni zostawiamy jedną łyżkę tłuszczu ze smażenia. Dodajemy selery, cebule, marchewki, pora oraz sól i pieprz, następnie mieszamy. Dolewamy odrobinę bulionu i dusimy na małym ogniu, mieszając, dopóki warzywa nie zmiękną. Zawartość patelni przelewamy do garnka z mięsem. Dodajemy pozostały bulion i znów doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Cedzakiem wybieramy kawałki kurczaka i odkładamy. Do zupy wsypujemy ryż i gotujemy ok. 15 minut. Kurczaka kroimy na małe kawałeczki i ponownie dodajemy do zupy wraz z jogurtem i jabłkami. Gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny, śmietanę oraz mieszaninę przypraw i czosnku. Przelewamy do wazy. Posypujemy pietruszką i migdałami.

2
Fot. M&K Duklas Fot. M&K Duklas

Pikantny koreański kociołek z różnymi rodzajami mięsa

(Dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • 50 g zwykłego makaronu nitki (jak do rosołu) lub 50 g makaronu ryżowego i 20 g zwykłego makaronu
  • 1 duży por
  • 100 g cebuli
  • 200 g kimchi
  • 100 g szynki
  • 50 g boczku wieprzowego
  • 100 g frankfurterek
  • 100 g wołowiny
  • 2 łyżki rozgniecionego czosnku
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka sproszkowanego chilli
  • 1 łyżeczka + 1 łyżka sosu sojowego
  • czarny pieprz do smaku
  • 1/2 kostki tofu
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka wina ryżowego

 

Ewentualnie:

  • 20 g chryzantemy jadalnej

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron i kluski ryżowe, aż będą prawie miękkie. Pora, cebulę i kimchi kroimy na cienkie paski. Szynkę i boczek kroimy na paski szerokości 4 cm, a kiełbaski i wołowinę w drobną kostkę. W miseczce mieszamy czosnek, imbir, chilli, sos sojowy oraz pieprz. Na brzegach woka układamy obok siebie boczek (możemy go wcześniej podsmażyć z dodatkiem czosnku i pieprzu), kiełbaski, szynkę i pokrojone tofu, a pośrodku warzywa: cebulę, pora i kimchi. Na wierzch kładziemy wołowinę. W misce mieszamy wodę z winem ryżowym oraz łyżką sosu sojowego; tak przygotowanym bulionem zalewamy patelnię. Jeśli w trakcie gotowania okaże się, że wody jest za mało, dolewamy jeszcze trochę. Gotujemy, a gdy zupa zacznie wrzeć, dodajemy do niej mieszaninę czosnku, imbiru, chilli, sosu sojowego i pieprzu. Do gotującej się zupy wrzucamy makaron (i kluski) oraz, ewentualnie, liście chryzantemy (nadadzą zupie pięknego zapachu, ale nie są konieczne) - i gotowe!

3
Fot. M&K Duklas Fot. M&K Duklas

Pikantna koreańska zupa z ziemniakami

(Dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Karkówkę kroimy na spore kawałki, wkładamy do miski z zimną wodą (najlepiej na całą noc) i wyciągamy, gdy mięso puści krew (w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu). Garnek napełniamy dużą ilością wody, wkładamy karkówkę i gotujemy, a gdy zacznie wrzeć, odcedzamy mięso i zalewamy świeżą wodą, a następnie ponownie zagotowujemy. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy na półtwardo. Pory kroimy w długie paski, drobno siekamy czosnek i imbir. W miseczce mieszamy starty czosnek, imbir, chilli, wino ryżowe, sól i pieprz. Do dużego garnka wrzucamy karkówkę i na wpół ugotowane ziemniaki, dolewamy ok. 1,5 litra wywaru z mięsa i gotujemy na dużym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, a połowa wywaru odparuje, wlewamy mieszankę przypraw i przez chwilę gotujemy. Podajemy z ryżem (w osobnej miseczce).

4
Fot. M&K Duklas Fot. M&K Duklas

Wietnamski gulasz wołowy

(Dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Karkówkę trzymamy przez 30 minut w marynacie z sosu rybnego, pokrojonej łodygi trawy cytrynowej, przyprawy "5 smaków", anyżu, imbiru, brązowego cukru i liścia laurowego. Do woka (albo patelni o grubym dnie) wlewamy olej, obsmażamy krótko mięso na dużym ogniu, a następnie przekładamy do miski. Zmniejszamy ogień, wrzucamy cebulę; gdy się zeszkli, dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem 15 minut. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, dodajemy nieco wody. Ponownie dorzucamy wołowinę wraz z trawą cytrynową, anyżem oraz liściem laurowym (tymi, w których marynowało się mięso). Gdy gulasz zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1,5 godz. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy marchewkę i gotujemy 10 min, aż i ona zmięknie. Wyjmujemy liść laurowy, trawę i anyż. Solimy do smaku. Zupę podajemy z ryżem lub chlebem, posypaną świeżą bazylią i kolendrą.

5
Fot. M&K Duklas Fot. M&K Duklas

Chińska zupa z białą rzodkwią i mięsem

(Dla 6 osób)

 

Składniki

  • 300 g boczku bez kości (ze skórą)
  • 200 g kurczaka pokrojonego w kostkę (np. filety)
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 300 g białej rzodkwi
  • 20 g korzenia imbiru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • kilka ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 1 łyżka ryżowego wina
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania

Boczek (w całości) i kawałki kurczaka zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy, odszumowując w razie konieczności. Gdy płyn zacznie wrzeć, łyżką cedzakową wyjmujemy kurczaka. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy boczek jeszcze ok. 30 minut, aż zacznie puszczać sok. Wyjmujemy boczek, studzimy i kroimy w cienkie kwadratowe kawałki, a bulion odcedzamy. Rzodkiew kroimy na plasterki zbliżone wielkością do kawałków boczku, a imbir na drobne talarki. W woku rozgrzewamy olej, do-dajemy imbir oraz rozgniecione ziarna pieprzu i krótko smażymy. Wlewamy wino oraz bulion, wrzucamy rzodkiew i boczek. Gdy wywar zacznie wrzeć, gotujemy go jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, a przed podaniem dodajemy listki świeżej kolendry.

6