Na twarożek mam ochotę

MG
Twarożek z kaparami

Twarożek z kaparami (Fot. Marcin Klaban)

Zdrowy, smaczny taki i w ogóle. Pomysłów na twaróg jest tyle, że można go jeść przez cały dzień i się nie znudzi. Więc będę jadła na kanapce, w serniku i w przystawce. Też spróbuj
1 z 5
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Twarożek z kaparami

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ser rozcieramy z jogurtem, dodajemy posiekane rzodkiewki i odcedzone z zalewy kapary. Wrzucamy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem - najlepsze będą paluchy piwne lub precle.

2 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Kluski na leniwe

Składniki

  • 75 dag ścisłego tłustego sera twarogowego
  • jajka
  • żółtko
  • 250 g mąki
  • 8-10 dag masła
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • sól

 

Sposób przygotowania

Zmiel ser lub przetrzyj go przez sitko. Do garnka wlej 3-4 l wody, lekko ją posól i postaw na niezbyt dużym ogniu. Przyrządź ciasto. Rozbij jajka, żółtka dodaj do sera. Wsyp połowę przesianej mąki, utrzyj na gładką masę. Dodaj sztywną pianę z białek, lekko wymieszaj - dobre ciasto na leniwe upuszczone z łyżki na deskę nie odkształca się i jest plastyczne. Z ciasta ulep kilka wałeczków na oprószonej mąką stolnicy, spłaszcz je lekko i ponacinaj w kratkę, a potem pokrój ukośnie na nieduże kluseczki. Wkładaj je partiami do wrzącej wody. Gdy wypłyną, zdejmij garnek z ognia i po 2 minutach ostrożnie wyjmij kluski łyżką cedzakową, osącz i przełóż na ogrzany półmisek. Następną partię wrzuć, gdy woda znów będzie się gotować. Zrumień tartą bułkę na suchej patelni, dodaj masło, wymieszaj. Gdy się stopi, polej kluski i od razu podawaj. Obok możesz ustawić śmietanę oraz talerzyki z cynamonem i cukrem - ja polecam brązowy.

3 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Sernik migdałowy ze śliwkami

Autorka: Dorota Świątkowska

 

Spód:

  • 150 g ciastek Digestive w czekoladzie
  • 50 g masła

 

Masa serowa:

 

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • 3/4 szklanki cukru demerara
  • 120 g rozpuszczonego masła

 

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o średnicy 22 cm obkładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze do konsystencji piasku i mieszamy ze stopionym masłem. Wykładamy ciastem dno formy. Wszystkie składniki masy serowej (w temperaturze pokojowej) miksujemy na gładki krem, niezbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła. Wylewamy na spód z ciastek. Na wierzchu ciasno układamy połówki śliwek, rozcięciami do góry. Przygotowujemy kruszonkę. Ciepłe, rozpuszczone masło mieszamy z pozostałymi składnikami, wyrabiając palcami kruszonkę. Posypujemy sernik. Pieczemy godzinę w 180°C. Jeśli ciasto zacznie się zbytnio przypiekać, przykrywamy je folią aluminiową. Sernik jest gotowy, gdy się lekko zetnie na całej powierzchni, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

4 z 5
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Stambulski borek z serem

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 300 g półtłustego twarogu
  • 200 g miękkiego owczego sera w solance
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 6 arkuszy ciasta filo
  • 150 g masła

 

Sposób przygotowania

Twaróg kruszymy, mieszamy z odcedzonym z solanki owczym serem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozwijamy ciasto filo, każdy arkusz smarujemy roztopionym masłem i układamy jeden na drugim. Na ostatnim arkuszu kładziemy farsz serowy, zwijamy ciasto w rulon, smarujemy z wierzchu masłem i układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Pieczemy 40 minut w 180°C.

5 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Ruloniki z łososia faszerowane pesto

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mieszamy twarożek z pesto. Pastą smarujemy dość grubo plasterki łososia, na wierzchu układamy cienkie cząstki awokado skropione sokiem z cytryny. Zwijamy w luźne ruloniki i podajemy ze zrumienionymi tostami.

Więcej na ten temat: kuchnia polska, sernik, twaróg