Chcesz dobrze zjeść i najeść się do syta? Kuchnia niemiecka

Magazyn Kuchnia
Niemcy kochają kiełbasy, parówki, serdelki. Podobno statystyczny obywatel pochłania co roku aż 25 kg różnorodnych wędlin! Po najlepsze kiełbaski trzeba się wybrać do Turyngii lub Berlina
Fot. J. Madejski Fot. J. Madejski

Parówki ze smażoną kapustą

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kiełbaski pokrój wzdłuż i natnij w poprzek po zewnętrznej stronie. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i zrumień obrane ząbki czosnku. Usuń je, a na patelnię wrzuć: listki laurowe, ziele angielskie i kapustę. Wszystko wymieszaj i smaż 10-15 minut bez przykrycia. W razie potrzeby dodaj trochę wody lub bulionu. Parówki upiecz na grillu lub na ruszcie piekarnika. Ułóż na talerzach i podawaj z kapustą.

Zdjęcie ROYAL CATERING Krajalnica do kiełbasy 1163 Zdjęcie Royal Catering Napełniacz do kiełbasy 5L Zdjęcie Lodowaty Kufel Piwa
ROYAL CATERING Krajalnica d... Royal Catering Napełniacz d... Lodowaty Kufel Piwa
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. J. Madejski Fot. J. Madejski

Schab ze śliwką

Składniki

  • 1 kg schabu karkowego bez kości
  • 20 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1-2 goździki
  • sól, pieprz
  • kawałek (1 cm) korzenia imbiru

 

Sposób przygotowania

Śliwki sparz i wrzuć na 30 minut do gorącego wina. Powidła połącz ze startym imbirem. Schab umyj, osusz, rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, posmaruj powidłami. Śliwki wyjmij z wina, kilka sztuk odłóż, resztę poukładaj w trzech rzędach na mięsie. Schab zroluj i obwiąż ściśle nitką. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Następnie przełóż je razem z tłuszczem do brytfanny, dodaj goździki, wlej wino, w którym moczyły się śliwki, oraz 3-4 łyżki wody. Oprósz pieprzem. Piecz około godziny w temp. 180°C, polewając od czasu do czasu wytwarzającym się podczas pieczenia sosem. W połowie pieczenia dodaj do mięsa odłożone śliwki.

2
Fot. J. Madejski Fot. J. Madejski

Gęś z suszonymi owocami

Składniki

  • gęś
  • 1 kg mieszanych suszonych owoców
  • 4 łyżeczki masła
  • 1 łyżka tymianku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Gęś natrzyj pieprzem i tymiankiem w środku i na zewnątrz, środek natrzyj również solą. Ułóż na ruszcie piekarnika, pod ruszt wsuń blachę i wlej na nią 2 szklanki wody. Piecz 3-3,5 godziny w temp. 180°C, polewając wytwarzającym się sosem. Po godzinie pieczenia gęś ponakłuwaj, aby wypłynął tłuszcz. Suszone owoce namocz w gorącej wodzie (10 minut), osącz i dodaj trochę wytopionego z gęsi tłuszczu, nieco wody i 2 łyżeczki masła. Duś do miękkości. Do powstałego podczas pieczenia sosu wlej 2 szklanki gorącej wody, wymieszaj, przecedź i wlej do rondla. Po ostudzeniu zbierz z wierzchu tłuszcz, a sos zagotuj z resztą masła, przypraw i wlej do sosjerki. Gęś pokrój na porcje, ułóż na dużym półmisku, obłóż owocami.

3
Fot. J. Madejski Fot. J. Madejski

Wieprzowina w sosie piwnym

Składniki

  • 1 kg niezbyt tłustego schabu karkowego
  • sól, grubo mielony czarny pieprz
  • 1/2 l jasnego piwa
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 2 czubate łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny lub ocet winny

 

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie umyj, natrzyj solą i pieprzem. Do dużego rondla wlej piwo, włóż mięso wieprzowe, dodaj obrane, umyte i drobno pokrojone warzywa oraz przecier pomidorowy. Gotuj około 1 godziny na małym ogniu, pod niezbyt szczelnym przykryciem. Ugotowane, miękkie mięso wyjmij z rondla, wywar przecedź przez gęste sito i dodaj do niego mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością zimnej wody. Sos zagotuj, ciągle mieszając, a gdy zgęstnieje, dodaj sok z cytryny lub ocet winny. Przypraw do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Mięso pokrój w plastry, włóż do sosu i jeszcze raz szybko zagotuj.

4
Fot. J. Madejski Fot. J. Madejski

Pieczeń rzymska

Składniki

  • 60 dag wieprzowiny
  • jajka
  • 2 średnie cebule
  • 1 czerstwa bułka
  • 4 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 pęczka natki
  • pieprz, sól
  • 1/4 pęczka świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania

Bułkę namocz w wodzie. Gdy rozmięknie, odciśnij. Cebulę posiekaj i podsmaż na łyżce smalcu. Wieprzowinę, bułkę i cebulę przepuść przez maszynkę do mięsa. Przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj drobno posiekaną natkę i kolendrę. Wymieszaj z jednym surowym jajkiem i dokładnie wyrób. Pozostałe jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Z masy mięsnej uformuj prostokąt, ułóż na nim jajka, mięso zwiń w rulon. Obtocz go w mące i ułóż w podłużnej brytfannie wysmarowanej tłuszczem. Podlej resztą stopionego smalcu i piecz 45 minut w temperaturze 180°C (na środkowym poziomie piekarnika). Pokrój w plastry, podawaj na ciepło lub na zimno.

5
Fot. J. Madejski Fot. J. Madejski

Gulasz z patelni

Składniki

  • 50 dag czerwonej pikantnej kiełbasy
  • 8 małych ziemniaków
  • 20 czarnych oliwek
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, czarny pieprz
  • świeże zioła do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo - około 15 minut (młode ziemniaki możesz ugotować w mundurkach). Lekko przestudzone pokrój w grubą kostkę. Obrany ząbek czosnku smaż na 5 łyżkach oliwy, dopóki nie nabierze złotego koloru. Następnie dodaj ziemniaki i przyrumień je na średnim ogniu. Kiełbasę pokrój na kawałki o długości 10 cm i dodaj do ziemniaków. Razem z oliwkami smaż jeszcze przez 10 minut. Jeżeli potrawa zacznie przywierać do dna, możesz ją podlać jedną chochelką wody lub lekkiego rosołu warzywnego (np. z kostki). Gotowe danie przypraw do smaku solą, pieprzem i pokruszoną papryczką chili. Bezpośrednio przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.

6
Fot. A. Ścichocki Fot. A. Ścichocki

Sznycle po holsztyńsku

Na talerzu jest już chyba wszystko: mięso, łosoś, jajka sadzone... A porządny Niemiec jeszcze zamówi do tego sałatkę ziemniaczaną

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Sałatę opłucz i osusz. Poodrywaj i posiekaj listki natki. Sznycle lekko rozbij tłuczkiem, usmaż je na łyżce oleju (po 1-2 minuty z każdej strony). Zdejmij z patelni, oprósz solą i pieprzem. Zabezpiecz przed wystygnięciem. Patelnię wytrzyj, wlej drugą łyżkę oleju. Rozgrzej, usmaż jajka sadzone. Na talerzach podawaj sznycle, jajka, plasterki łososia, anchois, kapary i pokrojone w plasterki buraczki. Udekoruj sałatą, oprósz grubo mielonym pieprzem. Możesz podawać z tostami.

7
Fot. A. Ścichocki Fot. A. Ścichocki

Matiesy w sosie śmietankowym

Składniki

 

Sposób przygotowania

Namocz filety (12 godzin). Od czasu do czasu zmieniaj wodę. Cebule pokrój w cienkie krążki, obrane jabłka na kawałki, korniszony w cienkie plasterki. Wymieszaj obie śmietany z chrzanem, sokiem cytrynowym i ziarenkami pieprzu. Przypraw do smaku cukrem. Osącz śledzie, pokrój je na kawałki. W kamiennym garnku ułóż warstwę cebuli, jabłek i ogórków, potem połowę śledzi i listek laurowy. Polej połową sosu śmietankowego i ułóż kolejne warstwy z pozostałych składników. Wstaw na 2-3 dni do lodówki. Podawaj z małymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, udekoruj koperkiem.

8
Fot. A. Ścichocki Fot. A. Ścichocki

Bawarska pieczeń wieprzowa

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mięso szybko umyj pod bieżącą wodą i osusz ściereczką. Skórę ponacinaj ostrym nożem "w romby" i natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C i podgrzej w brytfannie smalec. Pieczeń ułóż w brytfannie skórą do dołu i podlej wodą. Piecz 30 minut, a potem mięso odwróć i zmniejsz temperaturę do 180°C. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę i piecz półtorej godziny, od czasu do czasu podlewając wodą. Na 30 minut przed końcem pieczenia posmaruj skórkę masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem i kminkiem, a przez ostatnie 20 minut polewaj pieczeń piwem. Gotową pieczeń odłóż na 10 minut, a w tym czasie przetrzyj przez sito sos. Pieczeń najlepiej smakuje z knedlami z bułki (Semmelknoedeln) i sałatką z białej kapusty (Krautsalat).

9
Fot. A. Ścichocki Fot. A. Ścichocki

Placki z kiszonej kapusty

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij kapustę, dodaj do ziemniaków razem z jajkiem i mąką. Przypraw do smaku, wymieszaj. Z masy usmaż placuszki na oleju (po 3 minuty z każdej strony). Śmietanę przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Placki i łososia przełóż na talerzyki, podawaj ze śmietaną. Ozdób koperkiem.

10
Więcej na ten temat: kuchnia niemiecka