Na rozgrzewkę. Ostre przepisy z tabasco

Olga Badowska
Ostry sos otwiera kubki smakowe - mawiają w ojczyźnie tabasco. I sprawia, że smak całej potrawy jest bardziej wyrazisty, pełniejszy. Wystarczy kilka kropli. Wypróbowaliśmy, i to nie raz. Teraz wasza kolej!
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Pulled pork z sosem barbecue

Karkówka:

 

Sos barbecue:

  • 40 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula (posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 125?ml?bourbona
  • 350 ml soku pomidorowego
  • po 250 ml przecieru pomidorowego
  • i octu jabłkowego
  • 150 g brązowego cukru
  • 80 ml melasy
  • 3 łyżki (lub więcej) tabasco habanero
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • sok z 1 cytryny

 

Oraz:

  • bułki pszenne (najlepiej na zakwasie)
  • 4 garście roszponki
  • oliwa
  • ocet jabłkowy
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W moździerzu rozcieramy posiekany czosnek, lubczyk, majeranek, tabasco i sok z 1/2 cytryny. Do gęsiarki wlewamy oliwę, układamy mięso nacięte w kratkę, nacieramy je pastą czosnkowo-ziołową, na wierzchu kładziemy dwie ćwiartki cytryny i liście laurowe. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na?20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy 4 godziny, aż?mięso będzie bardzo miękkie. Zwiększamy temperaturę do 200°C, odkrywamy gęsiarkę i pieczemy karkówkę jeszcze 10 minut. Robimy sos (w czasie pieczenia mięsa). Podsmażamy na maśle z oliwą cebulę i czosnek (15 minut). Zwiększamy ogień, wlewamy bourbon, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pozostałe składniki (poza sokiem z cytryny i 1 łyżką tabasco). Zmniejszamy ogień i gotujemy 50 minut, aż sos zrobi się gęsty i ciemny. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i ostatnią łyżką tabasco. Lekko wystudzone mięso rozdzieramy dwoma widelcami na nitki. Mieszamy z sosem (nie?musimy zużywać całego). Roszponkę skrapiamy oliwą i octem, oprószamy solą i pieprzem. Układamy spore porcje mięsa i roszponki na połówkach bułek, składamy kanapki i podajemy.

1
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Kwaśna zupa z rukoli

Składniki

 

Sposób przygotowania

W garnku na maśle szklimy dymki, dodajemy czosnek i smażymy, mieszając, przez 5 minut. Wrzucamy ziemniaki i wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Dodajemy śmietankę, tabasco i posiekaną rukolę, gotujemy na małym ogniu 5 minut. Lekko studzimy i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy solą, rozlewamy do miseczek i skrapiamy jeszcze tabasco.

2
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Pieczone ostrygi

Składniki

 

Oraz:

  • gruba sól morska do pieczenia

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Na dno brytfanki wsypujemy grubą warstwę soli morskiej, wkładamy brytfankę do piekarnika na 10-15 minut, aby się rozgrzała. Na 15 g masła podsmażamy pory, aż lekko się zezłocą. Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy z octem, czosnkiem, sokiem z cytryny, tabasco, odrobiną soli i pozostałym masłem. Ostrygi otwieramy (sprawdzamy, czy są żywe, poruszając falbankę - jeśli widać drobny skurcz mięśni i falbanka wraca na swoje miejsce - możemy jeść; martwe ostrygi wyrzucamy!). Układamy muszle na rozgrzanej soli, na każdej kładziemy porcję mieszanki maślano-porowej, oprószamy odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut, aż ostrygi się zetną, a pory z bułką przyrumienią. Podajemy w brytfance na soli. Przed jedzeniem skrapiamy jeszcze odrobiną tabasco.

3
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Pralinki z tabasco

Składniki

  • 230 g orzechów pekan
  • 290 g białego cukru
  • 150 g brązowego cukru
  • 120 ml mleka 3,2%
  • 90 g masła
  • 2 łyżeczki (8-10 ml) tabasco original

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 140°C. Prażymy orzechy na blasze do pieczenia przez 25 minut. Wyjmujemy, grubo siekamy. W rondlu rozgrzewamy oba rodzaje cukru z mlekiem, masłem i 1 łyżeczką tabasco. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie się pienić, a temperatura osiągnie 112°C. Jeśli nie mamy termometru, robimy test: wrzucamy kroplę masy do zimnej wody - jeśli uformuje się w miękką kulkę, wyłączamy ogień pod rondlem. Mieszamy masę z resztą tabasco i orzechami. Nakładamy na woskowany papier lub pergamin, robiąc spore odstępy, aby pralinki się nie skleiły. Odstawiamy do zestalenia.

4
Więcej na ten temat: kuchnia amerykańska, pulled pork, tabasco