Upiecz babeczki - zaimponujesz dziewczynie

M.G.
Każda dziewczyna lubi, gdy jej ukochany gotuje. Jak rano upieczesz muffinki - no to przecież oszaleje na twoim punkcie. Znajdziesz tu naprawdę proste przepisy, które wykonasz bez problemu! A nawet jeśli nie to i tak jesteś uroczy. Trzymamy kciuki
Fot. Giedre Barauskiene Fot. Giedre Barauskiene

Korzenne ślimaki

Składniki

  • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru pudru

 

mielone przyprawy:

  • po 1/4 łyżeczki goździków, i ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania

Ciasto tniemy w paski o szerokości 3 cm. Żółtko mieszamy z 1/2 łyżki cukru pudru i smarujemy każdy pasek. Oprószamy przyprawami, zwijamy w ślimaki. Pieczemy 15-20 minut w 200°C. Posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie Guardini 12 babeczek Juliette Zdjęcie Clatronic CPM 3529 Zdjęcie oneConcept Boogie Pop Cake Maker
Guardini 12 babeczek Juliette Clatronic CPM 3529 oneConcept Boogie Pop Cake ...
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Jogurtowy placek z malinami

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • jajka
  • 200 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 ml jogurtu
  • 200 g mąki
  • 250 g mrożonych lub świeżych malin

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijamy z masłem i jogurtem. Dokładnie mieszamy z mąką, aby nie było grudek. Wlewamy ciasto do formy wyściełanej pergaminem, na wierzchu układamy maliny, lekko je dociskając. Wsuwamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy 35-45 minut. Sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, władając w środek wykałaczkę. Jeśli będzie czysta, ciasto się dopiekło, jeśli nie - pieczemy jeszcze 5 min.

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Ciasto marchewkowe

Składniki

  • 400 g mąki tortowej lub szymanowskiej
  • 400 g cukru
  • po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
  • jajek
  • 450 ml oleju
  • 400 g drobno startej marchewki
  • masło do formy

 

Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową) mieszamy w misce. W drugiej misce łączymy lekko ubite jajka z olejem i marchewką. Zawartość tej miski dodajemy do wcześniej wymieszanych suchych składników i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Formę o wymiarach 35 x 28 cm smarujemy masłem i napełniamy ciastem. Wyrównujemy wierzch i pieczemy godzinę w 160°C. Po ostygnięciu kroimy na porcje.

3
Fot. Paulina Kolondra Fot. Paulina Kolondra

Ciasto piaskowe

Na podstawie przepisu z książki Ireny Głowackiej "Pieczenie ciast i ciasteczek", wyd. Watra, Warszawa 1974

 

Składniki

  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki gęstej śmietany 22%
  • sól
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder z wanilią do posypania ciasta
  • masło i tarta bułka do przygotowania formy

 

Sposób przygotowania

Ucieramy masło z cukrem tak długo, aż masa będzie biała i puszysta, a cukier zupełnie się rozetrze. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żółtku (kolejne wtedy, kiedy poprzednie połączy się z masą) i - porcjami - przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii oraz śmietanę. Po 20-30 minutach ucierania dodajemy ubite na sztywno białka ze szczyptą soli, na koniec wsypujemy skórkę cytrynową. Masę wlewamy do formy (może być taka z kominkiem na babkę, może być keksówka) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy przez 35-40 minut w 160-170°C. Możemy zwiększyć temperaturę do 180°C, gdy zobaczymy, że ciasto już wyrosło. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy gorące ciasto cukrem pudrem z wanilią.

4
Fot. Giedre Barauskiene Fot. Giedre Barauskiene

Sakiewki z brzoskwiniami

Składniki

  • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
  • 1 mały słoiczek dżemu malinowego
  • 2 łyżki brandy
  • 12-14 połówek brzoskwiń z puszki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka grubego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania

Ciasto kroimy w kwadraty o boku 12 cm. Dżem mieszamy z brandy. Na środku każdego kwadratu układamy po łyżeczce dżemu i połówce brzoskwini. Sklejamy rogi, aby powstały sakiewki, smarujemy żółtkiem i posypujemy grubym cukrem i cynamonem. Pieczemy 25 minut w 180-200°C.

5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mufinki korzenne

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 lekko ubite jajko
  • 1/3 szklanki stopionego masła

 

Do podania:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 1/3 szklanki stopionego masła

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Dołki formy na mufinki wykładamy papierowymi mankiecikami. W jednej misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i gałką, w drugiej - mleko z jajkiem i przestudzonym masłem. Płynną mieszaninę wlewamy do mąki, mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie grudkowata masa. Napełniamy ciastem foremki na mufinki - do 2/3 wysokości. Pieczemy 20 minut. Mieszamy w miseczce cynamon z cukrem i wanilią, do drugiej miseczki wlewamy masło. Gotowe mufinki wyjmujemy z formy od razu po upieczeniu, wierzch każdej zanurzamy najpierw w maśle, potem w cukrze z cynamonem i wanilią. Podajemy na ciepło.

6
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Babeczki brownie

Składniki

  • ok. 120 g masła
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka posiekanej czekolady deserowej

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Rozpuszczamy masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Ubijamy z cukrem i wanilią przez 3 minuty. Dodajemy po jednym jajku, mieszając. Wsypujemy mąkę i kakao. Mieszamy, aż składniki się połączą. Łączymy z posiekaną czekoladą. Rozkładamy do 12 foremek na muffinki (z papilotkami), tak aby ciasto sięgało do 3/4 każdego zagłębienia. Pieczemy 20-25 minut.

7
Więcej na ten temat: muffiny, łatwe przepisy