Urządzasz przyjęcie? Postaw na miód

Magaztn Kuchnia
Czeka cię ważne spotkanie, z szefem rodzina, znajomymi. Nie wiesz co podać. Miód świetnie łączy się z mięsem. Jasne miody polecane są do deserów i napojów, ciemne do marynat, chlebów i sosów
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Tajska wołowina z makaronem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sól
  • 50 dag wołowiny (rostbefu, polędwicy)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka imbiru
  • 1,5 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1,5-2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek dymki
  • 40 dag azjatyckiego lub chińskiego makaronu jajecznego
  • limonka

 

Sposób przygotowania

Mieszamy sos sojowy, miód, 1 łyżkę sosu rybnego, 1/4 łyżeczki soli. Wkładamy mięso do marynaty na 20 min. Na 2 łyżkach oleju smażymy pokrojone w piórka szalotki. Gdy się przyrumienią, dodajemy posiekany imbir i pastę curry. Smażymy minutę, stale mieszając. Wlewamy bulion, gotujemy 5 min. Dodajemy sok z limonki oraz resztę sosu rybnego, solimy. Pozostawiamy w cieple, aby nie wystygło. Mięso wyjmujemy z marynaty i grillujemy na ruszcie posmarowanym olejem, po 4 min z każdej strony. Zdejmujemy, kroimy w plasterki (w poprzek włókien). Paprykę pokrojoną w paski mieszamy z posiekaną na długie kawałki dymką i resztą oleju. Całość krótko grillujemy. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami, rozkładamy w miseczkach, zalewamy gorącym bulionem. Na wierzchu kładziemy pokrojone w plasterki mięso. Potrawę podajemy z cząstkami limonki, skropioną sosem rybnym.

Pszczoły potrzebują teraz naszej pomocy. Weź razem z nami udział w działaniach, które poprawiają los zapylaczy w Polsce. Wspólnie będziemy je liczyć i sprawdzimy jak się mają. W prosty sposób możesz pomóc naszym zapylaczom dzięki akcji ADOPTUJ PSZCZOŁĘ, którą wspiera Gazeta.pl!

Zdjęcie Silit Profi Wok 0080260311 Zdjęcie Silit Wok Selara 0081413401 Zdjęcie Tefal WOK C6781952
Silit Profi Wok 0080260311 Silit Wok Selara 0081413401 Tefal WOK C6781952
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Łosoś w miodzie

Składniki

  • 1,5 kg filetów z łososia ze skórą
  • oliwa
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki ziarnistej musztardy
  • 2 łyżki łagodnego miodu
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję ?grill?. Ruszt wyściełamy folią aluminiową, smarujemy oliwą. Układamy łososia skórką do dołu, solimy. Rozcieramy czosnek z odrobiną soli, mieszamy z musztardą, miodem, octem, zmielonym kminkiem i 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszaniną smarujemy rybę. Pieczemy 12-15 minut.

Uwaga: łososia możemy także przyrządzić na zwykłym grillu lub na patelni grillowej.

2
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Tadżin z miodem, migdałami i jagnięciną

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W rondlu mieszamy szklankę wody z przyprawą ras-el-hanout*, solą, pieprzem, imbirem i pokruszonym szafranem. Wkładamy mięso pokrojone w kostkę, wlewamy resztę wody, dodajemy posiekane cebulę i czosnek, kawałki cynamonu oraz pokrojone masło. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie ? co najmniej 1,5 godziny. Dodajemy rodzynki, obrane migdały, miód i mielony cynamon, dusimy 30 minut ? mięso powinno być zupełnie miękkie. Odkrywamy i gotujemy jeszcze 15 minut, aby sos odparował i zgęstniał. Co jakiś czas mieszamy. Tadżin podajemy na kuskusie.

*marokańska mieszanka m.in. kardamonu, goździków, cynamonu, chilli, kolendry, kuminu, gałki muszkatołowej i kurkumy. Jeśli nie mamy gotowej, możemy zemleć i wymieszać kilka z tych przypraw

3
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Polędwiczka glazurowana miodem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 50 dag polędwiczki wieprzowej
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • po 1 łyżeczce suszonej bazylii
  • suszonego tymianku
  • świeżo zmielonego pieprzu
  • soli morskiej i dobrej oliwy
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki sosu teriyaki
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki musztardy Dijon

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Mięso myjemy i osuszamy, pozostałe składniki mieszamy. W powstałej marynacie obtaczamy polędwiczkę, starając się, aby była pokryta możliwie najgrubszą warstwą masy. Układamy w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 20-25 minut. Podajemy z ryżem - najlepiej jaśminowym.

4
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Piersi kaczki w sosie miodowo-herbacianym

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • sól, pieprz
  • 3/4 szklanki posiekanych szalotek
  • 2-2,5 szklanki bulionu z kury
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 4,5 łyżeczki herbaty Earl Grey (w listkach)
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki masła
  • 1 pomarańcza

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Skórkę kaczki nakłuwamy widelcem. Całe piersi (mięso i skórkę) nacieramy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie, kładziemy kaczkę skórką do dołu. Smażymy 4 minuty na dużym ogniu, odwracamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy z patelni, układamy na ruszcie piekarnika, pod spód wsuwamy blachę. Pieczemy 20 minut. W tym czasie wylewamy nadmiar tłuszczu z patelni, pozostawiając 1-2 łyżki, na których szklimy szalotki. Gdy zaczną się rumienić, wlewamy bulion i sok pomarańczowy, dodajemy listki herbaty. Gotujemy bez przykrycia, aż sos zredukuje swoją objętość do 1-1,5 szklanki. Cedzimy przez sito, ponownie wlewamy na patelnię, dodajemy miód i zagotowujemy. Wrzucamy po kawałeczku zimne masło, stale mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę kroimy w plasterki, polewamy sosem i dekorujemy cząstkami pomarańczy obranymi z błonek.

5
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Udka kurczaka z miodem i chilli

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Udka kroimy, oddzielając "pałki" od górnej części. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Smarujemy ruszt oliwą, a pod nim, w dolnej części piekarnika, ustawiamy blachę wyścieloną folią aluminiową, na którą będzie ściekał tłuszcz. Mieszamy chilli z miodem i sokiem z limonki, dodajemy sól i pieprz. W powstałej mieszaninie obtaczamy kawałki kurczaka. Układamy je na ruszcie i pieczemy 30-35 minut. W połowie czasu pieczenia odwracamy udka na drugą stronę.

6
Więcej na ten temat: kurczak, miód, przepisy na przyjęcie