Przysmaki do szkoły - 10 smacznych propozycji

mjk
Co zwykle znajduje się w uczniowskiej śniadaniówce? Buła z szynką, buła z żółtym serem, a do tego jabłko. Nuda, choć i tak lepsze to niż batonik  ze szkolnego sklepiku zamiast normalnego posiłku. Zachęcamy do wyjścia poza ten schemat - przecież chcecie, żeby wasze dzieci jadły różnorodnie? Podsuwamy wam kilka pomysłów dla ambitnych. Do tego butelka wody mineralnej, owoce oraz pokrojone w kawałki warzywa - i oby do dzwonka na przerwę
Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta

Kanapka z kiełbaskami i słodkimi paprykami

(na 2 osoby)

Składniki

  • po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
  • mała garść bazylii
  • 4 białe kiełbaski (najlepiej cienkie i długie)
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • 1 ciemna bagietka z ziarnami

Sposób przygotowania

Papryki kroimy w paski i dusimy pod przykryciem przez 10 min, dodając ewentualnie odrobinę wody, aby nie przywarły. Wrzucamy posiekaną bazylię, zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy płomień, aby zredukować nadmiar płynu. Dodajemy kiełbaski, lekko je podsmażając. Tak przygotowane dodatki kładziemy na pieczywo. 

Autor: Tomek Woźniak

Zdjęcie Koziol Pudełko śniadaniowe Boskop Zdjęcie Sebra Pudełko śniadaniowe (240043_92) Zdjęcie Skip Hop Pudełko śniadaniowe 252479
Koziol Pudełko śniadaniowe ... Sebra Pudełko śniadaniowe (... Skip Hop Pudełko śniadaniow...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta

Kanapka z polędwicą wołową i gruszką

(dla 1 osoby)

Składniki

  • 1/2 cebuli
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 150 g polędwicy wołowej
  • 1/2 gruszki
  • 1 chrupiąca bagietka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • garść startego cheddara

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w słupki, smażymy na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu przez 10-15 min, dolewając ewentualnie wodę, gdyby zaczynała przywierać. Cebulka powinna być miękka, słodka i soczysta. Polędwicę grillujemy lub smażymy po 4-5 min z każdej strony, aby była średnio krwista. Mięso odkładamy na talerz i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gruszkę kroimy w cienkie słupki. Przekrawamy bagietkę (najlepiej podgrzaną), nacieramy musztardą, wkładamy cebulkę, kawałki wołowiny i gruszkę. Na koniec posypujemy

Autor

Tomek Woźniak
2
Fot. Materiały prasowe Fot. Materiały prasowe

Rogale z żółtym serem, konfiturą z czerwonej cebuli i orzechami

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 2 rogale z makiem
  • masło do posmarowania każdej kanapki
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 1 malinowy pomidory
  • garść orzechów laskowych
  • 4 liście sałaty
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól / pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania

Konfiturę z cebuli możesz przygotować dzień wcześniej. Cebulę posiekaj w piórka i wrzuć na patelnię. Zasyp cukrem i pozostaw na małym ogniu, nie mieszając. Gdy cebula puści sok, zacznij mieszać od czasu do czasu, aż odparuje. Dopraw octem, solą i pieprzem. Orzechy obierz z łupin, upraż na suchej patelni i zmiel w malakserze na mini kawałeczki. Rogala rozkrój wzdłuż, posmaruj masłem i chwilę przesmaż na suchej patelni aż się zrumieni. Na połówkę rozsyp część orzechów i ułóż plastry sera, cebulową konfiturę, sałatę oraz pomidory. Przykryj drugą połówką i gotowe.

3
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Kanapka z rostbefem i oscypkiem

(dla 2 osób)

Składniki

  • 20 dag rostbefu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • oscypek
  • bagietka
  • pęczek natki pietruszki
  • pomidor

Sposób przygotowania

Mięso możemy przygotować dzień wcześniej. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rostbef obtaczamy w posiekanym rozmarynie, nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso po kilka minut z każdej strony, aż stanie się złociste. Przekładamy na blachę, smarujemy musztardą i pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut. Odstawiamy na 30 minut, dopiero potem kroimy na cienkie plastry. Plastry haloumi podsmażamy przez chwilę z jednej strony na suchej patelni teflonowej. Przekrawamy bagietkę, skrapiamy oliwą, układamy plasterki rostbefu, listki pietruszki, plasterki sera haloumi oraz plastry pomidora.

Autor: Tomek Woźniak

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Minitortille z mozzarellą i pomidorami

(dla 2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Na środku każdej tortilli układamy cienkie plasterki mozzarelli i pomidora, porwane listki bazylii oraz po kilka oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, ściśle zawijamy i podgrzewamy kilka minut w piekarniku w temp. 200°C. Ciepłe tortille kroimy na cztery części i pakujemy. Idealnym dodatkiem będzie sos słodko-kwaśny.

Autor: Tomek Woźniak

5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Bajgiel z wędzonym łososiem i jarmużem

(dla 2 osób)

Składniki

  • 2 bajgle, precle piwne lub obwarzanki krakowskie
  • 100 g serka Philadelphia (lub innego kremowego)
  • 200 g wędzonego łososia
  • spora garść liści jarmużu (możemy zastąpić liśćmi szpinaku lub buraków ćwikłowych)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Bajgle rozcinamy w poprzek na pół, każdą połówkę smarujemy serkiem. Wędzonego łososia kroimy w cienkie plastry i układamy na jednej połówce każdego bajgla. Jarmuż dokładnie myjemy, drobno siekamy i kładziemy na łososiu, doprawiamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy drugą połówką i zawijamy w folię aluminiową. Smak bajgli możemy urozmaicić bazyliowym pesto, suszonymi pomidorami, ogórkiem lub plasterkami pastrami. 

Autor

Tomek Woźniak
6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Greckie kieszonki

(dla 1 osoby)

Składniki

Sposób przygotowania

Pity podgrzewamy na suchej patelni z obu stron, odcinamy 3 cm górnej części i delikatnie oddzielamy dwie warstwy chlebka, tworząc kieszonkę. Do?środka wkładamy cienkie plastry pomidora i nieobranego ogórka oraz pokruszoną fetę, skrapiamy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdą pitę dzielimy jeszcze na pół. Do śniadaniówki możemy spakować również owoce i kawałek czekolady.

 

Autor: Tomek Woźniak

7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Bułki z wędzonym pstrągiem

(dla 2 osób)

Składniki

  • 3 dag masła
  • 1 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 bułki z makiem
  • 2 liście sałaty
  • 2 filety wędzonego pstrąga
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania

Masło mieszamy z musztardą i smarujemy przekrojone bułeczki. Kładziemy na nich liście umytej sałaty i rybę. Kropi-my sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem, dekorujemy koperkiem. Jadaliśmy też różnego rodzaju sałatki: z tuńczykiem, z jajkiem, często łączyliśmy warzywa z owocami. Stąd pomysł na dodawanie kawałków melona do rzodkiewek i liści sałaty albo mieszanie melona i ogórków (w końcu to jedna rodzina!).

Autor: Tessa Capponi-Borawska

8
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Kanapki z kurczakiem, żółtą papryką i migdałami

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 10 szklanek wody
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 duża żółta papryka
  • 1/4 szklanki obranych i uprażonych migdałów
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/3 szklanki posiekanych liści kolendry
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z limetki
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • sól do smaku
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego

Sposób przygotowania

Mięso i paprykę można przygotować dzień wcześniej. Zagotuj wodę, włóż piersi kurczaka, gotuj około 6 minut na małym ogniu bez pokrywki. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut. W tym czasie kurczak się dogotuje. Potem wyjmij go z garnka i pokrój w cienkie ukośne plasterki. Paprykę piecz nad płomieniem gazu lub w piekarniku, aż sczernieje (10-12 minut). Włóż do foliowego woreczka i pozostaw na 20 minut, a potem zdejmij skórkę. Usuń nasionka, strąki pokrój w paski. Zmiksuj migdały z czosnkiem, dodaj kolendrę, majonez, sok z limetki, śmietanę i sól. Miksuj, aż powstanie gładka pasta. Posmaruj nią tosty (możesz je wcześniej zrumienić w opiekaczu), przełóż je kurczakiem i papryką. Każdą warstwę lekko posól i popieprz do smaku.

9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Domowe jagodzianki

Ciasto:

  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4,5 szklanki mąki
  • 3 jajka (lub tylko 3 żółtka, wtedy ciasto jest delikatniejsze)
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1-2 szklanki jagód
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Oraz:

  • jajko do posmarowania ciastek

Sposób przygotowania

Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły "pracować". Dodaj jajka utarte z resztą cukru, pozostałą przesianą mąkę, stopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto wyrabiaj co najmniej pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na kwadraty. Nakładaj nadzienie, składaj po przekątnej i starannie zlepiaj brzegi. Ułóż drożdżówki na blasze wyłożonej pergaminem i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i piecz 15-20 minut. Gotowe ciastka możesz polukrować.

10
Więcej na ten temat: śniadanie