Ekspresem na talerz. Szybkie gotowanie dla zabieganych
Kurczak z kminem (Fot. Marcin Kiełbiewski)
Sznycel cielęcy z limonką
Składniki
- 2 sznycle cielęce (mogą być z kostką)
- sól, pieprz
- mąka
- oliwa do smażenia
- 2 limonki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, panierujemy w mące. Smażymy z obu stron na niedużej ilości oliwy. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Na tłuszczu, który pozostał na patelni, podsmażamy pokrojoną w plasterki jedną limonkę. Plasterki układamy na mięsie. Na patelnię wlewamy sok z drugiej limonki oraz białe wino. Przyprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru, gotujemy, aby sos nieco odparował i zgęstniał. Mięso podajemy z sosem. Świetnym dodatkiem jest ryż na sypko, ale może też być kawałek bagietki.
Kurczak z kminem
Składniki
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki sherry
- 2 łyżki cukru
- oliwa
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki chilli w płatkach
- 80 dag-1 kg kawałków kurczaka (nóżki, pałki, skrzydełka)
- 2 limonki
Sposób przygotowania
Ten przepis wymaga marynowania kurczaka, dlatego trzeba przygotować zalewę przed wyjściem do pracy. W słoiczku mieszamy sos sojowy z sherry, cukrem, 1 łyżką oliwy, rozgniecionym czosnkiem, olejem sezamowym, kminem i płatkami chilli ? tak długo, aż cukier się rozpuści. Mięso wkładamy do woreczka foliowego, dodajemy marynatę i mocno zawiązujemy. Wkładamy do lodówki na 8-10 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Blachę wykładamy folią aluminiową, smarujemy oliwą. Układamy na niej kawałki kurczaka (skórką do dołu), a marynatę wlewamy do rondelka. Kawałki mięsa pieczemy po 10-15 minut z każdej strony. W tym czasie gotujemy marynatę, aż powstanie gęsty sos. Upieczone kawałki kurczaka układamy na talerzach, skrapiamy sosem i sokiem z 1 limonki, dekorujemy cząstkami drugiej limonki. Resztę sosu podajemy oddzielnie.
Placki cukiniowe z kremem bazyliowym
Składniki
- 5 dag pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 36%
- sól, pieprz
- 1/2 cukinii
- 1 por
- 1 szalotka
- masło do smażenia
- 7 dag twarogu
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- kilka listków świeżej bazylii
- sok z cytryny
- oliwa
- parmezan
Sposób przygotowania
Ucieramy ciasto z mąki, jajka i słodkiej śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy cukinię na tarce o dużych oczkach, białą część pora kroimy w cienkie plasterki, szalotkę siekamy. Przygotowane warzywa szklimy na niedużej ilości masła, zdejmujemy z patelni i po przestygnięciu mieszamy z ciastem. Miksujemy twaróg z kwaśną śmietaną i bazylią. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, układamy porcje ciasta, smażymy placuszki. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z kremem bazyliowym, posypane wiórkami parmezanu.
Halibut w pistacjowej skorupce
Składniki
- 4 filety z halibuta (o grubości ok. 3 cm)
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki posiekanych pistacji (niesolonych)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- 1/4 szklanki oliwy
Sos jogurtowy:
- 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego
- 1/2 pokrojonego w kosteczkę ogórka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki płatków chilli
- sól
Sposób przygotowania
Ryby układamy w płaskim naczyniu, polewamy mlekiem, przykrywamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie mieszamy pistacje z mąką kukurydzianą. Ryby wyjmujemy z mleka, delikatnie je osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące z pistacjami. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. W tym czasie przyrządzamy sos jogurtowy, mieszając wszystkie przygotowane składniki. Podajemy do ryby.
Azjatycka sałatka makaronowa z krewetkami
Składniki
- 20 dag azjatyckiego makaronu ryżowego
- 4-5 łyżek soku z limonki
- 3 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżeczki sosu chilli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- 50 dag średniej wielkości krewetek
- 1 ogórek
- 25 dag groszku cukrowego
- 1 czerwona papryka
- garść listków mięty
- garść listków kolendry
- sól
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy. Kroimy nożyczkami, aby nitki były krótsze. Robimy sos: podgrzewamy na małym ogniu sok z limonki z sosami rybnym i chilli, dodajemy rozgnieciony czosnek i cukier. Zdejmujemy z ognia, gdy cukier się rozpuści. Obgotowane krewetki zalewamy 2 łyżkami sosu, mieszamy, aby były zanurzone z każdej strony, odstawiamy na kilka minut. W miseczkach układamy makaron, na nim plasterki ogórka, groszek cukrowy pokrojony ukośnie na połówki, paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paseczki, miętę oraz kolendrę. Solimy. Na wierzchu kładziemy zamarynowane krewetki, skrapiamy resztą sosu.