Sierpniowy przepis miesiąca wybrany!

Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem - Kulinarne przygody Gatity

Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem - Kulinarne przygody Gatity (Fot. Blogi)

Poznajcie zwycięski przepis.
1 z 7
Fot. Blogi
Fot. Blogi

Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem - Kulinarne przygody Gatity - 16 głosów

Zwycięska propozycja to hiszpańskie Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem z bloga Kulinarne przygody Gatity. Autorka otrzyma książki "Gotowanie krok po kroku: Kuchnia Włoska" oraz "Japońskie słodycze". Gratulujemy i dziękujemy za oddane głosy. A za miesiąc kolejna odsłona plebiscytu.

 

 

 "Gotowanie krok po kroku: Kuchnia Włoska" oraz "Japońskie słodycze"Fot. Materiały prasowe

 

 

 

 

 

Empanadillas można robić na  2 sposoby: smażyć w głębokim tłuszczu i upiec w piekarniku.

Składniki na 16 sztuk:

  • 1 opakowanie gotowych blatów na empanadillas
  • 100 g cebuli
  • 150 zielonej papryki
  • 250 g pomidorów
  • 100 g cukinii
  • 15 g czosnku
  • 1 puszka tuńczyka w oleju 170 g
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko do pomalowania pierożków
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Na rozgrzanej  patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach dodajemy pokrojoną również w kostkę paprykę i cukinię. Smażymy kolejne 5 minut, po czym dodajemy pokrojonego i obranego ze skórki pomidora. Kontynuujemy smażenie do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Tuż przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy posiekany czosnek i odsączonego z tłuszczu tuńczyka (olej z tuńczyka możemy wykorzystać do smażenia warzyw), mieszamy i przyprawiamy do smaku.Gdy farsz lekko przestygnie dodajemy do niego pokrojone jajka.W międzyczasie wyjmujemy ciasto na empanadillas i zostawiamy 10 minut w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Na każdym blaciku kładziemy 1 łyżeczkę farszu, składamy jak pierogi, uważając, aby farsz nie wychodził nam poza brzegi pierożków. Sklejamy a następnie przyciskamy ząbkami widelca, żeby mieć pewność, że dobrze się skleiły.Empanadillas układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 15 minut, do momentu kiedy pierożki się zarumienią.Możemy je podawać od razu na gorąco, ale również rewelacyjnie smakują na zimno !

2 z 7
Fot. Blogi
Fot. Blogi

Knedliki serowo - migdałowe z morelami AZgotuj - 11 głosów

Składniki:

  • 12 sztuk moreli

 

Na ciasto:

  • 500 gram twarogu
  • łyżeczka skórki pomarańczowej - dałam z Kotanni
  • 5 dkg miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 250 gram mąki ( u mnie durum z M&S)
  • szczypta soli
  • 5 łyżki mielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

 

Sos:

  • porządna łyżka masła
  • łyżka miodu  - u mnie z pyłkiem-obłędny smak
  • pół łyżeczki cynamonu
  • mielone migdały do obtoczenia knedli
  • mąka do podsypywania ciasta

 

Sposób wykonania:

Składniki na ciasto włożyć do wysokiej misy i wyrobić gładkie ciasto. Uformować dość gruby wałek. Pociąć na 12 części. Na stolnicy rozpłaszczyć pierwszy kawałek i włożyć do środka owoc. Potem zacząć rolować w rekach aż wyjdzie głodka kula- knedel.  Czynność powtórzyć z reszta. Powinno wyjść 12-14 sztuk.Gotować w lekko osolonej wodzie do 15 minut. W zależności od wielkości owoców. Wyjąć łyżką cedzakową. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. W międzyczasie uprażyć na suchej patelni mielone migdały.  Otoczyć w nich knedliki. Polać sosem z masła, miodu i cynamonu.

3 z 7
Fot. Blogi
Fot. Blogi

Sałatka z melonem i kozim serem - sprawdzonakuchnia - 10 głosów

Składniki:

  • 1/2 melona może być miodowy
  • 150 g sera koziego, typu rolada miękka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
  • opakowanie rukoli, młode listki buraczków lub dowolna mieszanka sałat
  • można dodać do sałatki świeżego ogórka ze skórką, do tej ilości wystarczą 2 szt. około 15 cm
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek o smaku orzechów włoskich

 

Sposób wykonania:

Melona umyć i obrać, pokroić na łódeczki, a następnie na 1 cm paseczki.Rukolę, sałatę umyć, pozostawić na sicie aby ociekły. Patelnię rozgrzać, wsypać orzechy włoskie, prażyć ciągle podrzucając aby się nie przypaliły, po 3 - 4 minutach dodać cukier trzcinowy, dalej prażyć ciągle mieszając z cukru powinien utworzyć się karmel ( można dodać łyżkę wody ) orzechy powinny ładnie pokryć się złocistym karmelem, gotowe orzechy wyłożyć na talerz, wystudzić. Do dużej miski włożyć rukolę ( sałatę ) następnie pokrojony melon i ewentualnie ogórki.Ser kozi pokruszyć na małe kawałki na koniec dodać orzechy.Całość polać oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

4 z 7
Fot. Blogi
Fot. Blogi

Najlepsza zupa z zielonego groszku z chrzanem wasabi - wegannerd - 8 głosów

około 800g zielonego groszku

 

Składniki:

  • cebula
  • 1 L jasnego wywaru z warzyw
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy/oleju
  • 2 łyżeczki pasty wasabi lub 3-4 łyżki wasabi w proszku
  • kiełki i sezam do przybrania

 

Sposób wykonania:

Cebulę obierz i pokrój na piórka. Przełóż do rozgrzanego z odrobina oliwy garnka. Smaż chwilę mieszając drewnianą łyżką. Dodaj zielony groszek i całość duś pod przykryciem około 3-4 minuty. Zalej wszystko wywarem. Tak by delikatnie przykrywał groszek. Zostaw resztę bulionu na wypadek, jakbyś chciała/chciał rozcieńczyć zupę po zmiksowaniu. Zagotuj zupę i gotuj warzywa około 5 minut. Wyłącz palnik i ostudź zupę. Dodaj wasabi i zmiksuj wszystko na krem. Posól i popieprz do smaku. Jeśli masz ochotę dodaj więcej ostrego chrzanu wasabi. Każdą porcję zupy przystrój kiełkami i sezamem.

5 z 7
Fot. Cynamonowy pył
Fot. Cynamonowy pył

Dżem śliwkowo-brzoskwiniowy - Cynamonowy Pył - 3 głosy

Składniki :

  • ( na 10 małych słoiczków )
  • 2,5 kg śliwek
  • 0,5 kg brzoskwiń
  • 2 szklanki cukru
  • pół laski wanilii
  • sok z połowy cytryny

 

Sposób wykonania:

Śliwki i brzoskwinie drylujemy i wstawiamy na gaz , dodajemy wanilię ( w całości , lub można dać same nasionka , wtedy aromat będzie silniejszy ) . Dolewamy sok z połowy cytryny . Gotujemy na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając . Gdy owoce są już prawie rozgotowane , zdejmujemy z gazu , wyciągamy laskę z wanilii i blenderem rozdrabniamy większość owoców ( można zgnieść miazgą do duszenia ziemniaków ) . Dodajemy cukier . Wstawiamy jeszcze na chwilę na gaz i ponownie zagotowujemy mieszając . Dżem przekładamy do słoiczków . Wystudzony pasteryzujemy ok . 15 minut .

6 z 7
Fot. Blogi
Fot. Blogi

Wegańskie, bezglutenowe pieguski z mąki ryżowej - readeat.pl - 3 głosy

Przepis na 18 ciasteczek

 

Składniki:

  • 300g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 łyżek ciepłego mleka roślinnego + 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4-5 łyżek syropu z agawy (60-70ml)
  • 50g gorzkiej czekolady

 

Sposób wykonania:

Mieszamy suche składniki: mąkę ryżową, sól i proszek do pieczenia. W 6 łyżkach ciepłego mleka roślinnego rozpuszczamy siemię lniane. Powstałą miksturę dodajemy do suchych składników. Dolewamy oleju, octu, syrop z agawy. Dodajemy ekstraktu waniliowego. Miksujemy wszystko, tak aby składnik się połączyły.Czekoladę kroimy w małą kostkę. Formujemy ciasteczka, powinno powstać około 18 sztuk. Wkładamy po kilka kawałków czekolady do każdego z ciasteczek.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez 18-20 minut.

7 z 7
Fot. Blogi
Fot. Blogi

Letni makaron z owocami morza - mojakuchnia - 1 głos

 

3 porcje

  • 300g makaronu  fusilli lunghi bucati
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ? 240g ryby
  • 1 puszka małży podwędzanych w oleju
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 2 duże ząbki czosnku pokrojone w cienki plasterki
  • 0,5 papryczki chili pokrojonej w paseczki
  • 2 łyżki opłukanych kaparów
  • 600ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej ziołami
  • 0,5 szklanki świeżych grubo posiekanych liści oregano
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz kolorowy

 

Sposób wykonania:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, chili i czosnek. Przesmażamy 5 minut, często mieszając. Dorzucamy kapary i wlewamy przecier. Przyprawiamy odrobiną soli i kolorowym pieprzem. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Wrzucamy tuńczyka i oregano, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu, dokładnie mieszamy i podajemy. Na wierzch dodajemy wędzone małże i kilka listków oregano do dekoracji

Więcej na ten temat: przepis miesiąca