Letnie dania z suszoną żurawiną

mjk
Jak wykorzystać letni urodzaj warzyw i owoców? Tym razem proponujemy lekkie kompozycje z suszoną żurawiną
MK 2/Michael Holz MK 2/Michael Holz

Roszponka z sosem żurawinowym

(dla 4 osób)

Składniki:

  • 160 g roszponki
  • 2 łyżki żurawiny amerykańskiej
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 szalotka
  • 2-3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1-2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy
  • 4 łyżeczki płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 2 gałązki tymianku
  • 400 g koziego sera

 

Sposób przygotowania:

Oczyść sałatę, umyj ją dokładnie i ostrożnie osusz w suszarce do sałaty. Posiekaj grubo żurawinę amerykańską i orzechy włoskie. Orzechy upraż na patelni bez tłuszczu. Pokrój szalotkę w drobną kostkę. Wymieszaj pokrojoną szalotkę z octem, łyżką wody, musztardą, 1-2 łyżeczkami miodu, solą i pieprzem. Stopniowo dodawaj po odrobinie oleju. Dodaj żurawinę i orzechy. Z gałązek tymianku poodrywaj listki. Pokrój ser na 8 plasterków, a następnie umieść go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop pozostałym miodem i posyp listkami tymianku. Zapiekaj 7 minut w temp. 220 st. C na górnej półce piekarnika. Skrop roszponkę żurawinowym sosem vinaigrette. Podawaj ją z zapiekanym serem kozim. Do tego doskonale pasuje bagietka.

Zdjęcie Duo Serwis kawowy PORTO 50905 Zdjęcie Gerlach SERWIS KAWOWY VENUS DLA 612 OSÓB 42 ELEMENTY Zdjęcie Karolina Serwis kawowy AMELIA FBC
Duo Serwis kawowy PORTO 50905 Gerlach SERWIS KAWOWY VENUS... Karolina Serwis kawowy AMEL...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
MK 2/Michael Holz MK 2/Michael Holz

Knedle szpinakowo-żurawinowe

(dla 4 osób)

 

Składniki:

  • 700 g młodego szpinaku
  • sól
  • 60 g suszonej żurawiny amerykańskiej
  • 300 g czerstwego białego chleba
  • 2 cebule (ok. 100 g)
  • 4 łyżki masła
  • 150 ml mleka
  • pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 120 g sera gorgonzoli
  • 12 listków szałwii

 

Sposób przygotowania:

Oczyść i dokładnie umyj szpinak. Połowę wrzuć do gotującej się osolonej wody i doprowadź do wrzenia. Przelej zimną wodą, osącz na sitku, mocno odciśnij i posiekaj. Posiekaj grubo żurawinę amerykańską. Pokrój chleb w kostkę o boku 1 cm. Pokrój cebulę w drobną kostkę. W garnku rozpuść 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim połowę cebuli. Dolej mleko i całość podgrzej. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć posiekany szpinak do mleka i zmiksuj go dokładnie przy pomocy malaksera. Przesyp chleb do miski, dodaj zmiksowany szpinak, 40 g żurawiny, jajka i bułkę tartą. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Przykryj masę folią spożywczą i odstaw na 30 minut. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Pokrój gorgonzolę na 8 równych kawałków. Z przygotowanej wcześniej masy uformuj zwilżonymi rękami 8 knedli. W każdym knedlu zrób zagłębienie, wciśnij w nie kawałek sera, zamknij otwór i wyrównaj okrągły kształt knedla. Gotuj na niewielkim ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Pozostałą cebulę zeszklij na 1 łyżce rozpuszczonego masła. Dodaj pozostały szpinak i duś go pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W innym garnku rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj listki szałwii oraz 20 g żurawiny amerykańskiej i całość smaż przez 1 minutę. Wyłów knedle szpinakowo-żurawinowe łyżką cedzakową i osącz je z wody. Podawaj od razu z duszonym szpinakiem i masłem szałwiowo-żurawinowym.

2
www.cranberries-usa.pl www.cranberries-usa.pl

Ziemniaki pieczone z dipem żurawinowym

(dla 4 osób)

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki (po ok. 300 g)
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • 40 g suszonej żurawiny amerykańskiej
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g ziarnistego serka wiejskiego
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Umyj ziemniaki i wytrzyj je do sucha. Natrzyj ziemniaki 1 łyżką oliwy oraz solą, a następnie poukładaj je na blasze. Piecz przez 1,5 godziny na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (termoobieg nie jest zalecany). Na 15 minut przed końcem pieczenia przygotuj dip żurawinowy. W tym celu posiekaj grubo żurawinę amerykańską. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ ze środka przy pomocy łyżki. Pokrój miąższ awokado w kostkę o boku 1/2 cm i od razu wymieszaj go z sokiem z cytryny. Połącz awokado, żurawinę i 1 łyżkę oliwy z serkiem wiejskim. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij ziemniaki z piekarnika, natnij je wzdłuż i lekko rozchyl połówki. Nałóż dip żurawinowy na ziemniaki i skrop je pozostałą oliwą.

3
MK 2/Michael Holz MK 2/Michael Holz

Pasta brokułowo-żurawinowa

(dla 4 osób)

Składniki:

  • 100 g boczku
  • 2 szalotki
  • 500 g brokułów
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 320 g makaronu pappardelle
  • sól
  • 50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 4 łyżki tartego parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Pokrój boczek w drobne paseczki. Przekrój szalotki na pół i pokrój je w paski. Umyj brokuły i podziel na różyczki. Z gałązek natki pietruszki poodrywaj listki i posiekaj je. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. W międzyczasie na dużej, powlekanej patelni usmaż boczek na chrupiąco. Dodaj żurawinę amerykańską oraz szalotkę i smaż na średnim ogniu przez 3 minuty. Zdejmij smażony boczek z patelni i odstaw na bok. Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć brokuły i chwilę podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj smażony boczek z żurawiną. Odcedź makaron zachowując do wykorzystania 200 ml wody z gotowania. Dodaj wodę z gotowania makaronu do brokułów i doprowadź całość do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj masło, by zagęścić sos. Nie dopuść do ponownego zagotowania. Dodaj makaron i ostrożnie wymieszaj. Pastę podawaj posypaną natką pietruszki i tartym parmezanem.

4

Lody malinowo-żurawinowe

(dla 4 osób)

Składniki:

  • 40 g suszonej żurawiny amerykańskiej
  • 100 ml soku z żurawiny amerykańskiej
  • 125 g malin
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier wanilinow
  • 4 formy do lodów na patyku (każda o pojemności ok. 60 ml)

 

Sposób przygotowania:

Zagotować żurawinę, sok z żurawiny amerykańskiej, truskawki i cukier wanilinowy. Delikatnie utrzeć i wlać do formy do lodów na patyku. Patyczki do lodów można ewentualnie zastąpić plastikowymi łyżeczkami.

 

 

Przepisy otrzymaliśmy od Cranberry Marketing Committee (http://www.cranberries-usa.pl/)

5
Więcej na ten temat: żurawina